Pappa staten bestämmer

eila

Dottern Eila med katten Tindra

Det värdefullast vi har i våra liv, det är vår familj. Våra barn är faktiskt våra barn, och inte statens tillhörighet. Som individer vill vi själva bestämma över våra liv, över vad vi vill prioritera och vad vi tycker är viktigt. Det är inte statens uppgift. Tyvärr så fungerar det inte så i vårt land. Istället för att slåss med verktyg som heter Islam eller IS eller kristendom för den delen så slåss vi i vårt land med verktyg som heter jämlikhet. Jämlikhet är viktigare än frihet. Jämlikhet är viktigare än vad människor egentligen tycker och tänker och vill med sina liv. Jämlikhet blir inte jämlikt, eftersom vi enskilda individer för en ojämn kamp emot staten.

För att klara sig undan staten styre så avstår pappor från vårdnaden av sina egna barn för  att deras kvinna ska få vara hemma med deras gemensamma barn. Den kände filosofen Platon ansåg att barn så tidigt som möjligt skulle tas ifrån sina föräldrar för att uppfostras av staten. Platon hade många goda tankar, det tråkiga är att hans sämre verkar ha fallit i god jord hos svenska politiker.

Lukas Berggren har skrivit en uppskattad artikel som jag väljer att dela med mig av. För precis så här känner många av oss föräldrar. Vi som inte vill att pappa staten ska bestämma över vårt privatliv.

Lukas Berggren: När familjer är olydiga mot politiker

Politiker, inte minst på vänsterkanten, verkar hysa ett besynnerligt intresse för hur andra vuxna människor väljer att uppfostra sina barn. Exemplen där politiker försöker kringskära familjers frihet är många. Man vill styra vem av föräldrarna som är hemma, man vill bestämma vilken barnomsorgsform de ska välja och man vill fatta beslut om vilken skola de väljer. För att nämna något.

Föräldraförsäkringen har varit ett prioriterat område för statlig styrning de senaste åren. Verktygen för att styra skiljer sig aningen åt, men styras ska det minsann, både från höger och vänster. De som är mer renläriga i sin styrideologi (läs: socialistiska) använder piskan. Där är kvotering det frälsande redskap som ska få bukt med olydiga och uppstudsiga föräldrar, som inte vill fatta ”rätt” beslut. De mest ortodoxa, som Vänsterpartiet, vill bestämma helt och hållet. Föräldrar ska dela 50-50, punkt slut. Om det så ska till bröstpump för att lösa amningsproblematiken.

Andra politiker är mer försiktiga i sin socialistiska profil. En socialistisk politik rimmar ju förstås illa med en liberal etikett, så det får man ändå ha viss förståelse för. Där talas det i stället om att ”tredela” föräldraförsäkringen ”till att börja med”. En till mamma, en till pappa och en som föräldrarna själva får besluta om. Lite mer generöst ändå. Så kan man sedan tillsätta en utredning som undersöker om föräldrarna har fattat vinken. För annars hotar man minsann med ännu mer styrning.

Sedan finns det ytterligare andra politiker, de som föredrar moroten. Då heter den politiska lösningen i stället jämställdhetsbonus. Då kvoterar man inte föräldraförsäkringen, men de som delar precis så som politikerna vill får lite extrapengar. Som ett litet tack för att de varit lydiga mot den allvetande Staten.

Gemensamt för alla dessa styrmän och styrkvinnor är att de ursäktar sin klåfingrighet med något överordnat politiskt mål. Problemet är således inte det enskilda fallet, säger man. Nej, problemet är att familjerna förstör för politikerna. ”Jämställdheten drabbas om mammor stannar hemma längre än papporna med sina barn”. ”Ekonomin i förskolan drabbas om inte alla sätter sina barn i förskolan”. ”Segregeringen ökar om inte alla barn går i kommunala skolor”. Så låter det. Utgångspunkten är alltså inte att ge familjer bästa möjliga förutsättningar att fatta sina egna beslut, utan familjer blir medel för styrideologernas politiska mål.

Nu har en studie från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, en utredning som regeringen tillsatt, konstaterat att föräldrar – och i synnerhet mammor – är hemma längre med sina barn än de får ersättning för. Föräldrar väljer alltså att ta ut en mindre ersättning per månad, för att på det sättet kunna vara hemma längre med sina små barn. Hur reagerar styrpolitikerna då på detta? Ett sätt att reagera hade ju varit att man konstaterar att föräldrar verkar vilja vara hemma längre med sina barn och att politikerna därför borde skapa lösningar som underlättar för detta. Men icke. Nej, för nu fattar ju föräldrar beslut som strider mot överideologin. Sådant kan inte tolereras.

Så den S-märkta utredaren – Anna Hedborg – konstaterar krasst: ”Man kan ställa sig frågan om det är statens uppgift att ha så flexibla regler att de skapar normer som motverkar jämställdhet”. Morötter är för fegisar och inte ens piskor verkar fungera på olydiga föräldrar, så varför inte testa yxa och motorsåg liksom? Den överordnade ideologin är uppenbarligen viktigare än allt annat. Så när föräldrar frivilligt väljer att sänka sin levnadsstandard för att kunna vara hemma med sina barn, så beskrivs det som ett problem som ska motarbetas. Mammor ska inte frivilligt kunna vara hemma med sina barn, för det sabbar jämställdheten. De ska med tvång drivas ut på arbetsmarknaden (dessutom i tider där många andra är arbetslösa), så att barnen – så tidigt som möjligt – kan fostras av statligt sanktionerade pedagoger. Det luktar socialism och kommunism lång väg.

Källa: Världen i dag. 140929. När familjer är olydiga mot politiker.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Filosofiska tankar, Kvinna/feminism, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pappa staten bestämmer

  1. Bahra skriver:

    Skrämmande, men helt sant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s