Inför höstens generalkonferens; kommer HBTQ-frågor att tas upp?

acosta

Det är med spänning som jag ser fram emot höstens generalkonferens. I vårens generalkonferens höll äldste Oaks det berömda talet om kvinnor och prästadömet, helt klart som en konsekvens av Kate Kelly och andra progressiva feminister.

Sedan Kate Kellys uteslutning så har feministfrågorna inte varit lika framträdande i sociala medier, däremot har HBTQ-frågor fått ett större utrymme. Jag chattade med HBTQ-profilen  Mitch Mayne, som hoppades på att man under generalkonferensen åtminstone skulle berätta om kyrkans officiella hemsida mormonsandgays.org  Av kyrkans sjuttio så kan vi åtminstone utläsa vissa av dessas ståndpunkt.

I somras höll Per Malm i vår församling tal på sakramentsmötet. Han benämnde där  i sitt tal homosexualitet som ”perverst”. I Sverige är kyrkan mycket konservativ till skillnad mot vad vi allt mer kan se i USA.

Vi har tidigare berättat om äldste Todd Christoffersson,  vars bror Tom är öppet homosexuell och lever tillsammans med en partner sedan många år tillbaka. Tom har själv skrivit om hur kärleksfull relation han har till hela sin familj.

En av berättarna i dokumentären Meet the Mormons at Affirmation: LGBT Family & Friends är Samy Galvez. Han är son till en av de sjuttio i kyrkan, Sam M. Galvez och berättar i dokumentären om hur kärleksfullt hans pappa svarade på beskedet att hans son var homosexuell. Shauna Malia Ikahihifo, en av deltagarna på Mormon building bridges berättar om ett möte med en annan sjuttio, Ruben Acosta, och hur han svarade på frågan om HBTQ igår på söndagens möte:

Det mest fantastiska hände i kyrkan idag. Vi hade en medlem av de sjuttio, Äldste Ruben Acosta, som kom till vår församling och han höll en speciell lektion om Familjedeklarationen i ett gemensam hjälpförenings- och prästadömsmöte, i enlighet med president Packers direktiv.

För att vara helt ärlig, så kände jag mig väldigt nervös inför att närvara på detta kombinerade möte. På nästan varje lektion över familjedeklarationen som jag har närvarat på så har det kvarlämnat en dålig känsla i magen, men den här gången blev jag verkligen förvånad. När vi läste igenom del för del av deklarationen, så blev äldste Acosta tillfrågade av en församlingsmedlem hur han skulle bemöta människor som tror att de är homosexuella bara för att Gud skapade dem på detta sätt. Äldste Acosta ställde sig upp och vittnade om att varje bror och syster som erfar att de känner attraktion inför det egna könet VAR FÖDDA PÅ DETTA SÄTT. De valde det inte och det är inget som vi ska döma dem för. De förtjänar all vår kärlek och acceptans. Så länge som de följer buden, precis som alla andra, så är de värdiga att ha ämbeten, komma till templet osv. Han delade med sig  av en historia som äldste Bednar delade med sig till honom när han först blev en sjuttio. Äldste Bednar hade intervjuat en man som de ville kalla till stavspresident. Äldste Bednar frågade mannen om det fanns någonting som han kände kanske höll honom borta från att på ett värdigt sätt tjäna som stavspresident. Mannen svarade och sa att han ända sedan han var ung, fastän han hade tjänat på en mission och var gift i templet, så hade han alltid varit attraherad av män. Han sa att även om han försökte så gott han kunde att hålla buden och göra vad som var rätt, så kände han inte att han skulle vara värdig att inneha ämbetet som stavspresident. Äldste Bednar sa till honom att han var mer än värdig och passande att bli stavspresident och avskilde honom redan nästa dag och han har tjänat som stavspresident ända sedan dess. Äldste Acosta delade med sig en annan erfarenhet som han hade haft efter att ha besökt en ung homosexuell man som kämpade med att hålla sig aktiv i kyrkan trots den behandling som han fått av biskopar och andra medlemmar. Han bad var och en av oss att vara försiktiga med vad vi sa och att ha medkänsla. Äldste Acosta tog sedan och uppmanade medlemmarna i församlingen att vara mer kärleksfulla och accepterande inför varje bror och syster. Han sa att var och en av oss har en plats här i kyrkan och att vi bör fokusera på att policy kan förändras, eftersom det det finns mycket om syftet och ändamålet med våra HBTQ bröder och systrar som Gud ännu inte har uppenbarat.

Jag har aldrig  tidigare hört en general auktoritet vara så uttrycksfull och rakt på sak vad gäller detta ämne. Det fanns så mycket kärlek i rummet! Det var helt fantastiskt! Jag vet att vi, som medlemmar i kyrkan, fortfarande har en lång väg att gå, men jag trodde aldrig en endaste gång att jag skulle närvara i ett möte där en general auktoritet  med en sån glöd skulle uppmuntra och försvara HBTQ gemenskapen. När han talade, så kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Det var ett underbart möte. Källa: MBB.140929

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Kvinna/feminism, Kyrkan utvecklas, Sexualitet, Vittnesbörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s