Ökenvandringen Västra Frölunda

vf Idag var sista söndagen i Västra Frölunda församling. Min egen församling som jag har gått i i drygt 23 år. Vår fina församling, den största i Sverige, kommer att få gå i Utby församling fram till och med maj 2015 eftersom kapellet ska renoveras. Det är mycket som ska göras. Entrén ska öppnas upp mer, podiet ska sänkas och handikappsanpassas, det gäller också handikapptoaletten som ska göras större. Värmepannan ska bort och kapellet ska koppla in sig på fjärrvärme. Kyrkbänkar flyttas. Vi  ska få ny flygel och ny orgel. Duschen ska tas bort och vi ska få fler toaletter. Genealogirummet ska öppnas upp och bli mer välkomnande för intresserade släktforskare osv osv. Vår biskop kallar hela projektet med att vi nu ska gå i Utby församling för en ökenvandring. För alla de medlemmar som bor i Västra Frölunda så kan det nog kännas så, men vi får se fram en helt ny och fräsch interiör.

Idag hade vi paj- och salladssöndag. Efter mötena kunde vi äta gott och umgås. Jag pratade bl a med en kille som var på besök och som jobbade som fotbollsproffs för Sundsvall IF.

Som ett litet minne över Västra Frölunda kapell gjorde framlidne Herbert Mattsson en sammanfattning om byggnationen av Kapellet Gnistgatan 6, Västra Frölunda.

Efter flera års sökande efter tomt och tillstånd att bygga ett kapell kom ett brev från byggnadsnämnden den 1 mars 1963 som angav att kyrkan kunde få bebygga tomten Källargolvet i Järnbrott. Dagspressen hade några dagar senare notiser inne om att ”mormonkyrkan bygger i Järnbrott”.

Ur historisk synpunkt är kullen som kyrkan skulle byggas på känd sedan vikingatiden. Strax nedanför sluttningen har flera lämningar från denna tid hittats enligt Göteborgs museum.

Medlemmarna i församlingen uppmanades att organisera sig i arbetslag samt att ta emot kyrkobyggare i sina hem En byggnadskommitté bildades och en byggledare kom från USA för att leda arbetet, Åke Renlund. Kyrkans byggnadschef för Skandinavien var Karl Lagerberg som deltog i flera möten med myndigheterna.

Första spadtaget togs den 11 april 1964. Närvarande var många av de äldsta medlemmarna såsom Albert Brandin, Carl-Johan Larsson, Oscar Mattsson, Alma Persson och Alf Björklund. Andra närvarande var bl a ansvariga byggledare, grenspresidenterna i Göteborg, distriktspresidenten sam missionspresident Alvin W Fletcher.

En ny epok i kyrkans historia i Göteborg inleddes då medlemmarna fick bygga ett eget kapell från grunden. Det blev till att röja mark samt sätta upp tre arbetsbodar. Byggnadsmissionärer anlände och de bodde i medlemmarnas hem där också mat serverades. För att finansiera detta fick medlemmarna betala 1% av sin bruttoinkomst till en s.k. byggnadsfond. Arbete pågick mellan kl 7 och 17 varje vardag och till kl 16 på lördag. Medlemmarna fick komma och delta efter förmåga.

Mycket sprängning skulle göras innan grunden kunde läggas och den var klar i maj året efter. På sommaren 1965 var det många medlemmar som lade en semestervecka på bygget. Taklagsfest hålls den 23 oktober 1965. Efter en slitsam och kall vinter kunde kapellet tas i bruk för sitt ändamål i juli 1966. Då hade de vanliga medlemmarna bidragit med 15.800 arbetstimmar och två hade gått sedan första spadtaget.

Kyrkans kapell invigdes med en särskild sammankomst den 10 september 1967.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Högtider och evenemang, Kyrkans historia, Livet som mormon, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s