Jesus blödde ur varje por

getsI Nya Testamentet står det att Jesus, när han var i Getsemane droppade svettdroppar som var som blod:

Han kom i svår ångest och bad allt ivrigare, och hans svett blev som blodsdroppar, som föll ner på jorden. (Luk 22:44)

Det är bara i Lukas evangelium som blodet beskrivs. I Läran och Förbunden 19:18 står också blodet omnämnt:

Detta lidande fick mig, ja, Gud, den störste av alla, att skälva av smärta och blöda ur varje por samt lida till både kropp och själ — och jag önskade att jag inte skulle behöva dricka den bittra kalken och rygga —

För medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga ses faktiskt Jesus kamp i Getsemane som det stora offret eftersom han där helt överlämnade sig till Guds vilja och led så oerhört psykiskt över sitt beslut. Kan man lida så mycket att man bokstavligt talat kan få blod att rinna ur sina porer? En medlem i kyrkan delade för ett tag med sig av följande erfarenhet:

Måste erkänna att jag tagit versen som säger att Jesus blödde från varje por lite symboliskt. Men nu råkar jag vara hemlärare till en broder som skadat vissa nerver i en olycka. Detta ger honom en stark smärta i andra delar av kroppen, som inte skadats. Han har en särskild manick som ger elektriska pulser för att bedöva smärtan. Vid ett tillfälle slutade manicken fungera och smärtan blev fruktansvärd. Plötsligt frågade en annan broder honom varför han blödde så mycket på armen. Han hade inte sett det själv, men från en stor de av det område på armen som smärtade trängde blod ut genom porerna utan att han skadat sig på något sätt. Det händer ibland att jag får lära mig att evangeliet är mer bokstavligt sant än jag trott.

Rent medicinskt kallas fenomenet Hematidrosis och uppkommer som en följd av stark stress och eller fysisk smärta. Tillståndet är sällsynt och får oss att förstå hur dåligt Jesus mådde psykiskt den natten i Getsemane då han visste om att han skulle gå igenom svår tortyr och en plågsam avrättning, men ändå valde att gå igenom detta för att han älskar oss var och en så mycket.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Skrifterna allmänt, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jesus blödde ur varje por

  1. janne skriver:

    Måste varit hemskt.
    Och ändå så var det stora offret när han led för våra synder på korset.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s