Kommer jag att dö – Det ärliga svaret.

dyingbirdbybeautifulrozeMatthew O’Reilly är en erfaren ambulanssjukskötare, emergency medical technician, från Long Island, New York. Han berättar här i ett TED talk om hur han agerar när en svårt skadad eller svårt sjuk person ställer frågan till Matthew om han eller hon kommer att dö. Till en början så valde Matthew att ljuga för den döende och sa att han eller hon inte skulle dö bara för att trösta. Matthew var rädd för att det sista den personen skulle uppleva i sitt liv skulle vara ångest. Vid ett tillfälle för fem år sedan valde han faktiskt att tala om sanningen. Det var för en man som hade skadats allvarligt i en motorcykelolycka. Den reaktion som mötte honom gjorde honom förbluffad. Den döende personen blev plötsligt alldeles lugn och harmonisk. Han la sig tillbaka och i hans ögon syntes en inre frid och accepterande. Han var inte fylld av skräck och fasa som Matthew trodde.  Då bestämde sig Matthew att aldrig mer ljuga, utan att alltid berätta sanningen för den döende, att ja, du kommer att dö och det finns inget mer som jag kan göra för dig.

När Matthew nu berättar sanningen för de döende så möts han hela tiden av en inre frid och acceptans. Det finns tre mönster som Matthew har märkt i dessa möten: det första mönstret chockar alltid Matthew. Oavsett religiös tro eller kulturell bakgrund så finns det ett behov av att be om förlåtelse. En döende man såg Matthew i ögonen och sa ”jag önskar att jag hade tillbringat mer tid med mina barn, istället för att vara självisk med min tid.” Det andra mönstret är behovet av att bli ihågkommen. Oavsett om det var att Matthew eller deras familj som skulle komma ihåg honom eller henne så fanns det ett behov av att få leva vidare i någons minne. Det har funnits åtskilliga gånger som en döende har sett Matthew i ögonen och sagt ”kommer du att minnas mig?” Det tredje mönstret är det som berör Matthew mest. Den döende behöver få veta om hans eller hennes liv har haft en mening. De måste få veta att de inte slösat bort sitt liv på meningslösa saker. En döende kvinna som Matthew pratade med som var svårt skadad i en bilolycka sa ”det är så mycket jag hade velat göra i mitt liv”. Hon kände inte att hon hade lämnat ett tillräckligt stort avtryck under sitt jordeliv. Hon var mamma till två adopterade barn som både hade framför sig läkarstudier. Tack vare denna kvinna så hade två barn fått en chans i livet de annars aldrig hade fått.

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Hjälpverksamhet, Tänkvärda ord och berättelser, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s