Ymnighet och Nahom

Bounl_0001

När Nephi och hans släkt lämnade Jerusalem och tog sig ner för arabiska halvön för att vid havet bygga en båt som tog dem till Amerika så beskrivs kustområdet som ymnigt och fruktbart. Detta är något som kritiker till kyrkan sett som ett bevis för att Mormons bok inte är sann, eftersom området skulle gälla för att vara ofruktbar öken. Nu har arkeologer funnit kustområden som motsvarar Mormons boks beskrivning:

 ”Och det hände sig att vi återtog vår färd i vildmarken, och alltifrån den stunden färdades vi nästan österut. Och vi färdades och kämpade oss igenom många svårigheter i vildmarken, och våra kvinnor födde barn i vildmarken…Och vi vistades där under en tid av många år, ja, hela åtta år i vildmarken. Och vi kom till det land som vi kallade Ymnighet på grund av dess myckna frukt och även vildhonung. Och allt detta hade beretts av Herren för att vi inte skulle förgås. Och vi såg havet som vi kallade Irreantum, som i översättning betyder många vatten. Och det hände sig att vi slog upp våra tält på stranden. Och trots att vi utstått många lidanden och stora svårigheter, ja, så många att vi inte kan skriva om dem alla, var vi mycket glada då vi kom fram till havet. Och vi kallade platsen Ymnighet på grund av dess myckna frukt. Ymnighet ”(1 Ne 17: 1, 4-6)

 

Under resans gång från Jerusalem dog Nephis svärfar och begravdes på en plats som i Mormons bok benämns Nahom.

”Och det hände sig att  Ismael dog och begravdes på den plats som hette Nahom.”  (1 Ne 16:34)

 

Nu finns det också arkeologiska fynd som stödjer att denna plats har funnits i nuvarande Yemen. Man har funnit ett altare, daterad 700- 800 f Kr,  med inskriptionen NHM, vokaler är inte utskrivna. Nephi passerade denna plats på 600-talet f Kr.

Meridian magazine 140331.“An Insistent Impression”

Meridian magazine 140404. Finding the First Verifiable Book of Mormon Site

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Forskning och vetenskap, Mormons bok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s