Ray Cook ”Reclaimed” – en berättelse om en mormon som kommer ut….

reclaimed_by_ray_cook_1452582459Det är intressant att vår lilla kyrka med ca 15 miljoner medlemmar ibland får så mycket uppmärksamhet. Nu har gaybladet åter igen skrivit en notis om kyrkan, den här gången handlar det om en fd. medlem som tidigt visste att han var homosexuell, men som på sin mission för 15 år sedan kom ut offentligt. Innan dess så smög han med det under sin skoltid. Ray beskriver allt i sin bok ”Reclaimed” och han utelämnar sig själv totalt. Han skönmålar inte sig själv.

Han växte upp i en mormonfamilj och kände att han var annorlunda. Han kompenserade detta med att studera och sporta mycket och hade högsta betyg i skolan. Han höll på med gymnastik, dans och cheerleading och älskade att hålla på med fysisk aktivitet. Den känsla som han upplevde då han utfört något fysiskt perfekt gav honom självkänsla och självförtroende.

Ray ville så gärna ut och resa att han ljög i sin ansökan om att få bli missionär. Han var äventyrslysten och trodde inte på kyrkans budskap, men ville desperat från Idaho och komma ut och resa. Han skrev att han talade tyska flytande och att han bodde utomlands. När han väl var på MTC så blev han kallad till ledarna och fick veta att en fd kvinnlig vän till honom i kyrkan i hans hemstad hade läst att han blivit missionär, och hon blev mycket betänksam då hon visste vad han höll på med och berättade detta för kyrkan. Men Ray drog ännu en gång till med en lögn och sa att han blivit utsatt för övergrepp av vuxna män då han var yngre, och sen så klämde han till med krokodiltårar för att riktigt understryka lögnen ännu mer. Ledarna trodde på honom då.

Under missionen blev han bl a intresserad av sin missionärskamrat. Vid ett annat tillfälle känner sig Roy förföljd av en man han stöter på på gatan flera gånger som han också känner sig intresserad av, och när han berättade för missionspresidenten om sina upplevelser och känslor så blev han omplacerad till ett annat område så att han får en annan missionärskamrat som råkar vara homofob. Fler saker händer och till slut får Roy avsluta sin mission i förtid och blir hemskickad. Det började med att han själv kontaktade sin missionspresident och berättade hur det var. Missionspresidenten ville att han skulle stanna, men det var ledarna i Salt Lake City som bestämde att Ray var tvungen att avsluta sin mission. Där inleds processen som slutar i att han blir exkommunicerad. Den enda som står på hans sida är hans fd biskop som försvarar honom då beslutet ska tas och är den enda som röstar emot de andra som vill utesluta honom. Han tyckte att beslutet var för snabbt taget.

I sin bok  Reclaimed skriver han om sin besvikelse över familjens reaktion över hans homosexualitet. Han berättar också om sin väg mot ett liv i promiskuitet, pornografi och droger. Idag har Roy lämnat detta liv bakom sig och lever ett sunt liv tillsammans med en partner. I sitt liv har han jobbat med många saker – bl a plockat potatis som alla ungdomar gör i Idaho, stripteasedansör och översättare i tyska. Han jobbar numera på Jet Blue som flygvärd, vars VD är medlem i kyrkan, men annars verkar det inte finnas mycket kontakt kvar med kyrkan.

Jag frågade Mitch Mayne, som känner ”alla” inom den mormonska homovärlden samt på gruppen Mormon building bridges (MBB), men ingen hade ens hört talas om denne man. Läser man boken på ca 90 sidor så ska man vara rätt härdad eftersom den har rena porrbeskrivningar. Men överlever man ”Sången om den röda rubinen” som ingick som kurslitteratur när Gunnel läste litteraturvetenskap, så överlever man det mesta, även detta.

Det har diskuterats mycket på olika forum och i artiklar om missionärer som blir hemskickade i förtid från sin mission. För både missionären och familjen har detta ofta betraktats som ett trauma, då missionen har betraktats som en andlig höjdpunkt och förmodligen också en statushöjdpunkt för många etablerade mormoner. Att dessutom komma ut som homosexuell för 15 år sedan var säkerligen en stor chock för familjen. Lyckligtvis är det mycket bättre idag.

Tankar som slog mig när jag läste i boken var att det är så tråkigt att inte bara lämna kyrkan, utan också ta så mycket avstånd från saker inom kyrkan som faktiskt är bra. Det finns ungdomar i kyrkan som lämnar kyrkan och som det verkar, närmast demonstrativt går emot allt som anses viktigt och heligt i kyrkan. Naturligtvis måste man som förälder acceptera att våra barn kanske inte vill leva i den tro som de har vuxit upp i, men man kan ju åtminstone hoppas på att ideal som visdomsordet samt kärlek och trohet kan vara saker man ändå vill ta med sig ut i vuxenlivet. Reclaimed handlar om att återta sin identitet och för många som har lämnat kyrkan kommer kyrkans normer alltid att våra något som man känner att man måste relatera till.

Det var hans terapeut som bad Ray att skriva ner sin berättelse och ge ut en bok, detta för att fler skulle kunna bli hjälpta och berörda av hans liv. Det tog några år Ray att göra det. När han skrev om speciellt smärtsamma upplevelser så tog det ett par månader tills han kunde fortsätta att skriva lite mer. Ray ville att boken skulle ha en titel som var ett enda ord, och att det skulle beskriva hans liv. Reclaimed= Återta. Han ville ha ett öppet ord i titeln så att läsaren själv skulle kunna bestämma betydelsen.

Uppdatering: Sedan vi skrev denna artikel så har Ray Cook själv läst vår artikel, skrivit ”thank you” som kommentar, tryckt på gillaknappen på facebook, delat vår artikel på sin egen facebooksida samt re-tweetat artikeln på sin twitter.

Bok: Reclaimed

http://www.rclmd.com/media/

https://twitter.com/rclmd/status/484089358447046658

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Högtider och evenemang, Personporträtt, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s