Robert Kirby – den ironiserande mormonen med de stora sanningarna

kirby

Ibland kan jag förstå hur vanliga svenska muslimer kan känna sig när lika med tecken mellan islam generellt görs till islamska terrorister. När en vanlig muslim tar avstånd från terrorverksamhet så kan den kritiske antimuslimen genast kasta ur sig att ”jo, så är ni hela bunten. Läs bara vad som står i Koranen. Den bara lär ut att man ska mörda och tvinga på människor islam”.

Eftersom jag skam till sägandes måste erkänna att jag ännu inte läst Koranen från pärm till pärm, utan hastigt gluttat någon gång så frågade jag faktiskt Mormonlady om hennes åsikt. Mormonlady har en magisterexamen i teologi där hon fick läsa hela Koranen. Enligt henne är inte Koranen värre än Gamla Testamentet. Det var ju förstås en kommentar som inte sa mig speciellt mycket, eftersom vissa delar av Gamla Testamentet har ett innehåll som jag snabbt hoppar över. Ja, för vem vill följa Gamla Testamentets uppmaning att låta stena sitt uppstudsige tonårsbarn till döds??…… Ok, ibland så känns ju tanken lockande förstås… 😛

En person som arbetar som kolumnist åt den oberoende tidningen Salt Lake Tribune, som är den största dagstidningen i Utah, men inte har koppling till kyrkan, är Robert Kirby. Kirby är aktiv medlem i kyrkan och citeras av kyrkans ledare på ett positivt sätt på kyrkans generalkonferenser. Kirby kallar sig själv oxy-mormon, eftersom han ser som sitt jobb att försöka förklara för ickemormoner hur man tänker som mormon. Detta gör han ofta med glimten i ögat och med bitande ironi.

För er som följd HBTQ-debatten i kyrkan och fått ta del av homofobiska ställningstaganden av vissa medlemmar så kan jag ju meddela att det gäller vissa medlemmar, inte alla. Det var därför jag började med att skriva att jag kan förstå hur vanliga muslimer känner det när ickemuslimer drar alla muslimer över en kam.

Robert Kirby betonar också detta i ett humoristiskt inlägg i gårdagens Trib. och som vi alla vet så kan den största humor dölja det största allvar. Utan att på något sätt påstå att jag håller med Kirby i alla hans tankegånger så tycker jag det är viktigt att balansera debatten om hur medlemmar i Jesu Kristi Kyrka kan se på HBTQ-frågan:

  First Published Sep 21 2014 09:54 am

Kirby:  Hur skulle det vara om jag hade hade två mammor – eller två gamla gubbar? 

Jag försöker hålla mig borta från samkönade äktenskapsargument. Främst därför att jag själv inte är homosexuell och inte heller någon i min omedelbara familjekrets. Inte vad jag känner till, i varje fall. De homosexuella personer som jag dock känner är inte mer onda/galna än de personer som jag går i kyrkan tillsammans med, av vilka några kan vara homosexuella. Om man nu talar om det; jag kan störa mig betydligt oftare på min kyrka än över kampen för homosexuellas rättigheter.

Huruvida homosexuella kan gifta sig och skaffa barn står på plats 3291 på min rankinglista över vad jag borde bekymra mig över. Det kommer direkt efter frågan om huruvida hundar borde ha rösträtt och direkt före (nr. 3292) möjligheten att delta i ett hoppa säck race härifrån [Utah] ner till Mexico.

Men jag kanske måste ändra min inställning då jag ser de senaste demonstrationerna i Capitol Rotunda av de som stödjer äktenskap mellan man och kvinna. Foton från Utahs firande av äktenskapet visar en del människor som tycks vara rätt så normala. Andra ser ut som den sorts människor som jag till slut kanske hade puttat ut från en livbåt.

Alla viftade de med sina skyltar, av vilka vissa inte verkade vettiga alls. En hävdade att ”äktenskap innebär en mor och en far för varje barn” när det faktiskt inte är så i verkligheten. Äktenskap betyder faktiskt att två människor får ihop det med 50% chans att båda två kommer att finnas kvar får att uppfostra de eventuella barn som de får. På en annan skylt stod det: ”En mamma och en pappa i varje barns liv”. Åter igen, tanken är trevlig, men långt ifrån ett faktum. Men demonstrationen (trots sina vilseledande skyltar) fick mig mig att tänka till, en process där inget gott kan komma. Var skulle jag vara idag om jag hade uppfostrats att två homosexuella föräldrar?

Själv uppfostrades jag av min mamma ”mom” och min pappa ”the Old Man”, heterosexuella i botten av sina hjärtan. Även idag så medger båda att det inte var en större utmaning att uppfostra mig än om mamma hade givit liv åt en grävling.

Skulle det ha varit lättare om mina föräldrar hade haft samma kön? Detta hade jag argumenterat för tills jag plötsligt såg en bild framför mig där häxan, en äldre kvinna vars verkliga namn jag glömt eller aldrig lärde mig, skrek åt mig. Hon vaktade mina syskon och mig efter skolan när jag gick i sjätte klass. ”Vänta bara tills dina bägge pappor kommer hem, unge man.

Med all respekt för de verkligt trevliga homosexuella människorna som finns där ute, så vet jag inte om jag hade överlevt att ha blivit uppfostrad med stryk av två pappor. Definitivt inte av två ”Old Mans”.

 Om jag hade vägrat att komma ner från ett träd eller en telefonstolpe, så hade två pappor kunnat hugga ner dem dubbelt så snabbt. När jag låste in mig i bilen av säkerhetsskäl, så var det en enkel sak att glida bak och fram för att låsa dörrarna medan ”the Old Man” försökte ta sig in. Med två som jobbade från var sin sida av bilen, så hade jag aldrig överlevt puberteten.

Jag är inte säker på hur väl jag hade vuxit upp med två mammor. Varje unge som jag behöver åtminstone en förälder som som är villig att ta ner honom från auktoritetens hylla. Men om jag hade haft två mammor som skyddat mig från konsekvenser, så hade jag nog haft ännu mindre respekt för auktoriteter än jag har nu, eller mindre än en procent av rekommenderat dagligt intag.

Men när jag tänker efter hur jag blev till slut med två heterosexuella föräldrar, kunde verkligen två homosexuella föräldrar ha klarat det sämre? Jag tror inte det. Jag säger detta för att i slutändan så var det kärlek snarare än stereotypa roller som spelade roll. Jag uppfostrades av två föräldrar som älskade mig tillräckligt mycket för att göra sitt bästa av vad de tvingades arbeta med – och fortsatte att göra så när sunt förnuft och samhället kanske hade föreslagit något annat.

Robert Kirby can be reached at rkirby@sltrib.com or facebook.com/stillnotpatbagley.

 Källa: Salt Lake Tribune.140921. What if I had two Moms — or two Old Mans?

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Filosofiska tankar, Konstnärlig verksamhet, Livet som mormon, Personporträtt, Samhällsfrågor, Sexualitet, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Robert Kirby – den ironiserande mormonen med de stora sanningarna

 1. gunneltroberg skriver:

  Janne, familjedeklarationen är en policy, inte officiell doktrin. https://mormonlady.com/2014/04/22/gud-och-jesus-fruar-doktriner-och-begreppsforvirring/

  Dessutom undrar jag om du förstår innebörden av familj? En familj är det forum på jorden där du har en tillhörighet och kan känna dig älskad och bejakad. Det är något heligt som ska omfatta alla människor, inte bara de 95% som är heterosexuella. Ofta när vi talar om saker i kyrkan så utgår vi från hur majoriteten av människor fungerar. Kyrkan uttalar att alla unga män ska gå på mission, men naturligtvis finns det en minoritet av män som av olika anledningar inte kan gå på mission. De kan ha en funktionsnedsättning som förhindrar dem. Idag kan fler och fler göra en mission genom att definitionen av mission har utvidgats. Har du aspergers så kan du arbeta i familjehistoriska centret, har du cp-skada så kan du vara internetmissionär osv. Vi måste också vidga definitionen av familj eftersom alla människor ska omfattas av den. 10% av alla människor är vänsterhänta. Ska vi då ge dem alternativet 1) använd högerhands sax 2) använd inte sax alls 3) använd en sax för vänsterhänta? Naturligtvis väljer vi idag, med den kunskap vi har att bejaka att en person är vänsterhänt istället för att tvinga den personen till ”normalitet”, vilket förut var fallet. Min son har vänsterhäntsaxar och vänsterhäntgitarr. Om någon av mina barn skulle visa sig vara homosexuell så skulle jag fortsätta att betona att familjen är helig. Idag ger kyrkan ungdomar med homosexuell läggning tre alternativ 1) gift dig heterosexuellt 2) gift dig inte alls, lev ensam i celibat 3) lev ett homosexuellt liv, men inte som medlem i kyrkan. För mig är det självklart att en person med homosexuell läggning har rätt till en familj dvs att alternativ 3) omvandlas till lev ett homosexuellt liv, som gift i ett samkönat äktenskap och som fullvärdig medlem i kyrkan. Kan vi ändra förutsättningarna för de personer som är födda med funktionsnedsättning som aspergers eller fysiska funktionsnedsättningar så att de kan utföra sin mission, kan vi ändra förutsättningarna för de personer som är vänsterhänta så de kan använda sin vänstra hand istället för sin högra så kan vi ändra förutsättningarna för de som är födda med homosexuell läggning. När fariserna gick på Jesus för att han lät lärjungarna bryta mot den heliga sabbaten så svarade Jesus dem: ”Sabbaten blev gjord för människan och inte människan för sabbaten. Mark 2:27. Samma sak gäller för den heliga familjen: Familjen blev gjord för människan och inte människan för familjen.

  Gilla

  • janne skriver:

   En familj kan så klart se ut på många olika sätt.
   En helig familj enligt kyrkans och Guds sätt att se det är man och kvinna.
   Det handlar således inte om majoritet.
   Det handlar om Guds sätt .
   Att blanda in Sabbatsbudet blir bara dumt.
   ”Familjen blev gjord för människan och inte människan för familjen.”
   Vem här är det som inte förstår kyrkan lära.
   Kan Vi ändra på vad Gud anser ska vara en familj?
   Svar Nej,det kan bara Gud göra.
   Lite alvarligt att skriva något annat och samtidigt ge sig ut för att vara mormon. Folk kan ju tro att du framför kyrkans inställning.Huga!

   Gilla

 2. janne skriver:

  Vi, första presidentskapet och de tolv apostlarnas råd i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, förkunnar högtidligen att äktenskapet mellan man och kvinna är instiftat av Gud och att familjen har en central roll i Skaparens plan för sina barns eviga bestämmelse.

  Alla människor – män och kvinnor – är skapade till Guds avbild. Var och en är ett andebarn, en älskad son eller dotter till himmelska föräldrar och har som sådana gudomliga egenskaper och förutsättningar. Att det finns olika kön är nödvändigt för den enskildes förjordiska, jordiska och eviga identitet och uppgift.

  I föruttillvaron kände och dyrkade dessa söner och döttrar Gud som sin evige Fader och antog hans plan, enligt vilken hans barn kunde få en fysisk kropp och få jordiska erfarenheter för att utvecklas mot fullkomlighet och slutligen nå sin gudomliga bestämmelse som arvtagare till evigt liv. Den gudomliga lycksalighetsplanen möjliggör att familjebanden fortsätter bortom graven. Heliga förordningar och förbund i heliga tempel gör det möjligt för enskilda personer att återvända till Guds närhet, och för familjer att vara tillsammans för evigt.

  Det första bud som Gud gav Adam och Eva gällde deras möjligheter att som man och hustru bli föräldrar. vi förkunnar att Guds bud till sina barn att föröka sig och uppfylla jorden fortfarande gäller. Vi förkunnar vidare att Gud har befallt att den heliga fortplantningsförmågan endast skall användas mellan man och kvinna, lagligt vigda som man och hustru.

  Vi tillkännager att på det sätt varpå människoliv skapas har bestämts av Gud. Vi bekräftar livets helgd och dess betydelse i Guds eviga plan.

  Man och hustru har ett högtidligt ansvar att älska och vårda sig om varandra och sina barn. ”Barn är en Herrens gåva” (Psaltaren 127:3). Föräldrar har ett heligt ansvar att uppfostra sina barn i kärlek och rättfärdighet, att sörja för deras fysiska och andliga behov, att lära dem älska och tjäna varandra, att hålla Guds bud och att vara laglydiga medborgare var än de bor. Män och hustrur – mödrar och fäder – kommer att stå till svars inför Gud för hur de uppfyller dessa plikter.

  Familjen är instiftad av Gud. Äktenskap mellan man och kvinna är en nödvändig del av hans eviga plan. Barn har rätt att födas inom äktenskapets ram, och att fostras av en far och en mor som ärar sina äktenskapslöften med fullständig trohet. Största förutsättningarna för lycka i familjelivet finns då det byggs på Herrens Jesu Kristi lärdomar. Framgångsrika äktenskap och familjer skapas och bevaras genom principerna tro, bön, omvändelse, förlåtelse, respekt, kärlek, medkänsla, arbete och sund rekreation. Enligt gudomlig plan skall fadern presidera över sin familj i kärlek och rättfärdighet och har ansvaret att sörja för och beskydda sin familj. Moderns främsta ansvar är barnens omvårdnad. I dessa heliga ansvar är fadern och modern skyldiga att hjälpa varandra som likvärdiga makar. Handikapp, död eller andra omständigheter kan göra det nödvändigt med individuella anpassningar. Släktingar bör vid behov ge hjälp och stöd.

  Vi varnar dem som bryter mot kyskhetsbudet, som förgriper sig på maka eller barn, eller som underlåter att fullgöra sina skyldigheter mot familjen, att de en dag kommer att stå ansvariga inför Gud. Vi varnar vidare för att familjens upplösning kommer att frambringa de stora olyckor över enskilda människor, samhällen och nationer som förutsagts av forntida och nutida profeter.

  Vi uppmanar ansvariga samhällsmedborgare, regeringar och myndigheter överallt att verka aktivt för att bevara och stärka familjen som samhällets grundläggande enhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s