Att skriva om sin död

Dod-440x314En bekants arbetsgivare har gjort livet surt för min bekant. Arbetsgivaren skäller ut henne för ingenting och hackar och hackar. Vid ett sånt tillfälle, dagen efter en sån attack, när min bekanta kort hade svarat att om hon inte passade för arbetsgivare så var det bara att säga upp henne, så hade arbetsgivaren nästan bett om ursäkt, eller åtminstone förklarat sig. Arbetsgivaren hade en nära vän som nyligen dött i cancer. För min bekants arbetsgivare hade händelsen blivit något traumatiskt. Han hade närvarat på sin väns dödsbädd och varit med i dödsögonblicket när vännen hade tagit sitt sista andetag. Upplevelsen hade satt stora spår i mannen som inte heller var troende, utan uttalad ateist.

När jag får ta del av berättelsen så tänker jag på hur bra jag har det som är troende, om den trygghet som jag känner. Samtidigt undrar jag hur jag skulle ta ett dödsfall av någon som står mig nära och som står i blomman av sin ålder. Min mamma dog i våras, men hon var ändå gammal. När pappa dog så var jag närmast otröstligt, men kände ändå att han levde vidare. Vilket stor tröst är inte det?

Döden har i Sverige varit ett närmast tabuartat ämne. Man talar inte om religion och man talar inte om döden. Oftast får man inte ta del av döden heller. Den avhandlas anonymt på ett sjukhus någonstans mellan vita väggar och vita lakan. Det är inget som tar sig in över vår tröskel.

Därför känns det mer och mer intressant att det har blivit populärt att skriva om sin förestående död. Att det finns ett behov av att ta del av döden märks också eftersom dessa böcker gärna läses av inte minst oss svenskar. Tidningen Fokus har skrivit en artikel om detta där en del av artikeln ligger tillgänglig på nätet:

”Att skriva sin död

Succéförfattaren Jenny Diski gör litteratur av sin obotliga cancer. Hon är inte ensam.

Häromveckan publicerade tidningen London Review of Books en artikel av den brittiska författaren Jenny Diski där hon avslöjar att hon drabbats av cancer. Obotlig sådan. Max två eller tre år kvar att leva. Hon beskriver hur hon fick beskedet, och hur hon genast kom att tänka på (och skämta om) Walter White, den cancersjuke narkotikafabrikanten i tv-serien »Breaking Bad«.

– Det är dags att börja koka metamfetamin, sa hon till sin man och noterade att läkaren inte verkade fatta skämtet.

Åtminstone inledningsvis har Jenny Diski tagit sig an döden på ungefär samma vis som när hon skrivit om tåg och djur. Med inspirerade formuleringar och humor. Oerhört självmedveten och nästan skamsen, över det väldigt banala i att bli sjuk i cancer. Det är en klyscha. Liksom redan gjort.

Texten, rubricerad »A Diagnosis«, är början på en dagbok om hennes sjukdom, men består till stor del av hennes fyndiga reservationer inför att över huvud taget skriva en sådan. En uppsjö författare har ju redan gjort det, från Susan Sontag till Nigella Lawsons man, journalisten John Diamond. Och nu senast, författarkollegan Christopher Hitchens, som skrev en uppmärksammad följetong om sitt döende i Vanity Fair. Vad har väl hon att tillägga?

Dödsskildringarna fullkomligt sköljer över oss, också svenska. Ta bara Kristian Gidlunds enorma genomslag med bloggen »I kroppen min« som också blev bok, Christian Falks hyllade sommarprogram – sänt bara dagar efter att han gick bort, och Annika Koldenius nyligen utkomna bok »Vi var alltid beredda«, om sonen Sams sjukdom och död. Samtidigt leder populära kändisars bortgång till allt kraftigare sorgeyttringar i sociala medier. Högljudda RIP-eruptioner, berättelser om tårar som aldrig vill ta slut, och djup förstämning tillhör numer det normala när nyheten om en älskad persons hädanfärd briserar.”

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Konstnärlig verksamhet, Psykologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s