Hur du behandlar dig själv och dina barn påverkar generationer framåt!

trait-1b

I vår kyrka så talar vi mycket om hur mycket vi genom hur vi behandlar våra barn också påverkar flera generationer framåt. Jag läste en gång i kyrkans tidskrift om en man som frågade sig varför han under sin uppväxt hade haft en sådan dysfunktionell familj. Som vuxen hade han blivit medlem i kyrkan. Han fick svaret att han skulle vara den första att bryta den kedja av destruktivitet som fanns i hans släkt.

Ibland när man får läsa om vetenskapliga upptäckter så lyckas man dra paralleller till det som vi lärt oss i kyrkan och av evangeliet. Tidigare så kunde jag undra över hur man i Gamla Testamentet kunde tala om hur förbannelser kunde drabba en person som syndade genom att konsekvenserna av hans synd skulle följa generationer av hans efterkommande. Först när jag läste skriftställen som dessa så kändes de verkligen orättvisa. Varför skulle Gud straffa en persons efterkommande, de var ju oskyldiga?

Men läser jag verkligen skrifterna på rätt sätt, tolkar jag dem rätt? Kanske är det samma sak som om en förälder säger åt sitt barn att inte röra vid den heta spisplattan för då bränner de sig. Om barnet rör vid plattan och bränner sig, trots tillsägelse så är ju inte brännskadan ett straff från föräldrarna, utan en konsekvens. Kan det fungera likadant med Gud?

När jag läste medicin så fick jag veta att vissa könssjukdomar kunde medföra att ättlingar till dem som  hade fått en könssjukdom i sin tur kunde utveckla svåra autoimmuna sjukdomar. Även psyket kan påverkas generation för generation. Vid försök med möss kunde man se att generna förändrades för musbarn och att möss som blev illa behandlade av sin mamma kunde utveckla psykiska besvär som gick igen till nästa generation. Det spelade ingen roll om man plockade över en nyfödd musunge till en trygg och bra mamma, utan personligheten satt redan i generna.

Kunde vanvård av barn, drogmissbruk eller svår stress – också ge epigenetiska avtryck på DNA i neuronen i en människas hjärna?

http://discovermagazine.com/2013/may/13-grandmas-experiences-leave-epigenetic-mark-on-your-genes#.VAyyIKowP30.facebook

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Genealogi, Psykologi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s