Sverigedemokrater släktforskar

marieDet händer ibland att man hittar verkligt trevliga artiklar i skvallerpressen. Expressen har skrivit om det tema som jag själv redan har skrivit om flera gånger: Låt Sverigedemokraterna få reda på sin egen etniska bakgrund. Då kaanske de blir något mer ödmjuka. Vem vet?

 

”För att veta vem man är måste man veta sitt ursprung” – så sägs det i vinjetten till ”Vem tror du att du är”.

Låt mig så här strax efter valet föreslå formatet ”Sverigedemokrater släktforskar”. Programmet där sverigedemokrater får en känslomässig anknytning till en många gånger utländsk härkomst.

Varje avsnitt av SVT:s släktforskarprogram visar oss hur lite vi kan om vårt eget ursprung. Skådespelerskan Marie Richardson tycks inte ha en aning om att hennes egen pappa närapå dog vid förlossningen och vårdades på sjukhus i sju månader. Hon vet inte varifrån hennes morfars pappa kom eller ens att hon är släkt med Tage Erlander.

Själv har jag kanske något bättre koll. Jag vet att mitt förflutna är byggt på en salig röra av bönder, präster och godsägare, svenskar, valloner och judar. Allt detta finns bara några generationer bort, och det fascinerar mig.

Min bakgrund är en ständig påminnelse om hur brokigt livet är. Hur vanlig man än känner sig, så är man med all säkerhet en produkt av extrema omständigheter eller okonventionella val.

Givetvis är jag inte helt seriös med att vilja se ”Sverigedemokraterna släktforskar”. Samtidigt tror jag på riktigt att det är en bra idé att alla invandringsskeptiska fick sitta ned och med en släktforskare och klättra längs det ena släktträdets grenar.

När de väl har kommit till toppen kanske de rentav ser det här landet ur ett nytt perspektiv.

Källa: Expressen 140915.

Ja som jag skrivit tidigare så var inte nationer och nationalism en issue egentligen för människor. Det var familjen, stammen, klanen som var viktigt!  Mina förfäder, vikingar, flyttade mellan Sverige respektive Finland till Skottland, Storbritannien, Tyskland, fram och tillbaka. Det kan jag utläsa av mina DNA-tester. Vi hade som bekant fri invandring på vikingatiden. För att bättre illustrera detta med nationsgränser så kan man på 3 minuter ta del av 6013 år av Europas historia. Det tog förhållandevis lång tid innan Sverige överhuvudtaget började visa tendenser till nation och det var senast för ca 200 år sedan som Sveriges gränser förändrades betydligt.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Genealogi, Media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s