Judisk humor eller konsten att göra en ”Beatrice Ask”

jabari

Att göra en Beatrice Ask är inte särskilt svårt. Ask uppmärksammades för att okritiskt kommentera en hemsida som handlade om konsekvenserna av Cannabisbruk. Vad hon inte tänkte på var källgranskning. Idag pratar man om viralgranskare och desinformation är tyvärr ingenting nytt. Det har alltid använts flitigt i krigsföring och är just nu i Sverige aktuell inom politisk krigsföring.

http://www.nattstad.se/LadyLilly/cannabis-och-kallkritik-11722445

Själv har jag nästan åkt dit två gånger – som jag känner till. Första gången var i april månad. Det var en artikel om en superkänd amerikansk basebollsspelare som är medlem i kyrkan. Artikeln var självklart uppseendeväckande. Eftersom denna spelare var så känd och lovande så hade kyrkan gått med på en kompromiss med hans mission. Han skulle få tillåtelse att både få träna och spela samtidigt som han kunde gå ut som vanlig missionär och knacka dörr. Jag borde ju ha förstått att det var något lurt med artikeln och det visade sig att det var ett första aprilskämt som spritt sig till andra tidningar flera dagar efter första april.

Andra gången som jag nästan åkte dit var på en artikel skriven av World News Daily Report. Tidningen uppges vara någon slags judisk tidning så jag gissar på absurd judisk humor eftersom alla artiklar i tidningen är fejk. Letar man noga så hittar man också deras disclaimer.

”World News Daily Report is a news and political satire web publication, which may or may not use real names, often in semi-real or mostly fictitious ways. All news articles contained within worldnewsdailyreport.com are fiction, and presumably fake news. Any resemblance to the truth is purely coincidental, except for all references to politicians and/or celebrities, in which case they are based on real people, but still based almost entirely in fiction.
– See more at: http://worldnewsdailyreport.com/disclaimer/…”

Annars har ju de rätt så trevliga nyheter som att ett vikingaskepp hittats vid Mississippifloden med järnsvärd och allt. Visst blir man glad då som Mormons bokläsare eftersom Mormons bok kritiserar bl a för att där omnämns svärd, och inga svärd av metall ännu har hittats i USA av arkeologer. http://worldnewsdailyreport.com/usa-viking-ship-discovered-near-mississipi-river/


Den senaste trevliga nyheten de kläckt ur sig var att vetenskapsmän nu har bevisat att det finns ett liv efter döden. http://worldnewsdailyreport.com/german-scientists-prove-there-is-life-after-death/


Bara för att visa hur nära jag var att göra en ”Beatrice Ask” så låter jag er ta del av det blivande blogginlägget som jag med mycket möda skapat – bara för att få dumpa sen!

”Det finns många stjärnskott bland de ungdomar som väljer att gå ut på mission för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Jag har träffat på idrottsmän och musiker som varit ute på missionsfältet. Men hur kommer det att gå för deras karriär? För en del kanske två års avbrott i karriären också innebär att karriären därmed också är förstörd.

Numera verkar det som om stjärnskott på något sätt kombinerar sin mission med att samtidigt uppehålla sin karriär. David Archuleta, den kände amerikanske singer-songwritern som blev känd då han var med i American Idol vid 16 års ålder har precis kommit hem från sin mission i sydamerika. Men samtidigt som han har varit på mission har han också lyckats släppa tre album.

Ett annat stjärnskott som kommer att kombinera sitt missionerande samtidigt som han fortsätter sin karriär är Jabari Parker. För den som har besökt ett mormonkapell så känner ni till att det alltid finns en kulturhall i anslutning till möteslokalen. Kommer mycket folk till söndagens möte så öppnas vikdörren mellan lokalerna och kulturhallen fylls med klaffstolar så att alla kan få plats på mötet. Kulturhallen består av ett stort trägolv och en stor scen där medlemmar kan uppträda. Under veckorna kan ungdomar i kyrkan använda kulturhallen till att öva pjäser, spela elgitarr och speciellt i Sverige – spela innebandy. Men kulturhallen har också basebollkorgar för de som vill spela baseboll. Jabari spelade basket i kyrkans kulturhall. Idag är han en lovande basebollspelare. Naturligtvis har han säkerligen mycket att tacka sin pappa Sonny för som tidigare har varit en NBA- spelare i basket, dvs han har tillhört USA:s bästa basketbollag.

I tidningen Buzz avslöjas nu att NBA har gjort en deal med kyrkan inför Jabaris stundande mission så att han både ska träna, spela matcher och utföra sin mission – samtidigt.

Jabaris missionärskamrat kommer att följa med på alla träningar och matcher och naturligtvis kan intresserade undersökare av kyrkan också få tillfälle att komma med och kolla på basket på elitnivå.

”Idag tillkännagav NBA en en milstolpe när de kommit till en uppgörelse med SDH Kyrkan för att säkerställa att Jabari Parker´s önskan att tjäna en mission inte kommer att hindra hans blivande möjligheter.  De uttrycker att kyrkan har gått med på deras förslag att låta kalla Parker att tjäna som missionär i den stad som NBA laget  kallas till. Även om de officiella uttalandena är korta, uppger nära källor till förhandlarna  att eftersom NBS anser att det kan finnas en stjärna i Parker, så har ligans tjänstemän, inklusive nye kommissionären Adam Silver, gjort oanade ansträngningar för att säkerställa att Parker kommer med i årets uttagning.

I dealen anges att äldste Parker kommer att proselytera och leva med missionärskamrater, precis som alla andra frivilliga mormonmissionärer. Skillnaden blir att eftersom äldste Parker också kommer att vara en NBA-spelare, så kommer han och hans missionärskamrat att närvara på lagets alla träningar och matcher. NBA har även gett till tillstånd till äldste Parkers missionärskamrat att få sitta på bänken under alla spel klädd i missionärsklädsel för att kunna följa missionsreglerna och har även garanterat att missionärskamraten kommer att visas minst två gånger under varje teveutsändning av matchen. Ligan har gjort många eftergifter för att säkra kyrkans samarbete och har bl a donerat en särskild loge där undersökare av kyrkan kan titta på matchen.  

Joe Dumars, ordförande för Detroit Pistons är entusiastisk över förslaget och säger att detta ökar Parkers utsikter ännu mer. ”Det finns inte en ordförande i ligan som inte skulle vilja ha två städade mormonmissionärer som reser med sitt lag för att minska på nattligt festande och för att motivera laget i omklädningsrummet med sina innerliga bönder. Kan ni föreställa er hur länge jag, Jesaja, Laimbeer och Rodman kunde ha stannat i toppen om vi hade varit omgivna av den typen av andligt format?

Kyrkans taleskvinna LaDawn McConkie säger att kyrkan förväntar sig att Parkers missionspresident kommer att översvämmas av ansökningar från missionärer som kommer att vilja vara Parkers missionärskamrat, med det ingår som den del av en missionärspresidents krävande jobb. Enligt ASPN, har redan missionspresidenterna i de städer med lag som med störst sannolikhet kommer att vinna uttagningslotteriet stora planer. Keith Harris, ordförande i kyrkans Wisconsin Milwaukee mission, har uppgett för ESPN´s Ric Bucher att” han har bett sina missionärer att fasta denna söndag för att få se Parker bli en ”Milwaukee buck” Ända sedan ”The Bucks” började sätta rekord i NBA förlust så hade jag en känsla av att deras urusla säsong var en del av ett högre syfte, så med detta uttalande så kommer jag inte att sätta mig tillrätta och se missionerna i Orlande eller Philadelphia vinna över Parker eftersom vi inte är värdiga

 Denver Nuggets ägare Stan Kroenke prisade Silver´s förutseende. ”Kommissionären tog verkligen bort alla hinder. Bara att annonsera NBA´s Gratis Mormons bok kväll garanterar ett säkerställande av alla lojala fans. Våra säsongs biljettinnehavare älskar basketboll, öl och halvtidsunderhållning, men när det kommer att få höra att de kommer att få en gratis Mormons bok också?? Vi diskuterar redan vad vi ska göra med alla de extra pengarna. (Källa:Buzz.140402.NBA strikes deal with LDS Church for Jabari Parker )

 Den sista kommentaren verkar ju vara något spydig, men ”if you can´t beat them, buy them.” Ibland gäller det att gilla läget och nu har det ju fått sin stjärnspelare. Undras hur stor del av nytillkomna medlemmar som kommer att vara basebollfans bara??

 Nedanstående youtubeklipp har ett år på nacken så det helt aktuella uppgörelsen mellan NBA och kyrkan finns inte med där, men man får ivarjefall se Jabari spela basket i en av kyrkans kulturhallar.”

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Forskning och vetenskap, Judendom, Konstnärlig verksamhet, Livet som mormon, Mission och evangelisation, Missuppfattningar, Mormons bok, Samhällsfrågor, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s