Tänk på era bröder som på er själva…

world

Tänk på era bröder som på er själva och umgås med alla och var frikostiga med era ägodelar så att de kan bli rika som ni.
Men sök efter Guds rike innan ni söker efter rikedomar.
Och sedan ni har fått ett hopp i Kristus skall ni få rikedomar om ni söker dem, och om ni söker dem för att göra gott — att kläda den nakne och att föda den hungrige och att befria den fångne och ge hjälp åt den sjuke och den bedrövade. (Jak 2:17-19

I morse när jag väntade på bussen på väg till jobbet fick jag se dem; stora planscher där budskapet är att man ska stoppa det organiserade tiggeriet, samt andra hotfulla planscher med likalydande budskap.
 
När extremistgrupper som IS gör sitt intåg t om i lilla Sverige så är det lätt att piska upp en rädsla mot alla muslimer och i förlängningen alla invandrare. För inte är väl svenskar våldsbenägna? I Sverige mördas runt 100 personer varje år. Ca 30 av dessa är kvinnor. Orsaken till dessa kvinnomord är att svenska män väljer att döda sina före detta fruar och flickvänner. Det finns mao extrema människor överallt, för att inte tala om extrema partier. Förra veckan valde jag att förtidsrösta på biblioteket. Naturligtvis fanns det lappar utlagda för Svenskarnas parti. Vilka som känner sig utvalda som svenskar det vet jag inte , förmodligen de som aldrig har gjort ett DNA-test för släktforskning.
 
Naturligtvis finns det extremister, inte minst inom den svenska politiken. Men ska vi avfärda all svensk politik för att det finns extremistpartier, ska vi avfärda alla trossamfund för att det finns fundamentalister, ska vi avfärda alla män för att det finns de som dödar kvinnor? Kan vi inte alla utgå ifrån, och vara överens om att den största faran är vår egen rädsla. De flesta politiska partier försöker verka för ett bättre samhälle, de flesta religiösa är fredliga och de flesta män är faktiskt inte ”svin”.
 
Det tråkiga är att vi tenderar att kategorisera folk. Vi talar om människor istället för med människor. Därför blev jag glad när jag såg följande tankekorn sättas upp på ett diskussionsforum för medlemmar i min kyrka.
 
”Bli vän med människor som inte är i din ålder, umgås med människor vars modersmål inte är samma som ditt, lär känna någon som inte är en del av din socialgrupp. Det är så här du ser världen. Det är så här du växer. ”
 
En kommentar till det ordspråket var ett skriftställe ur Mormons bok. ”Tänk på era bröder som på er själva….” Glöm inte det, att vi alla är bröder och systrar, både i föruttillvaron, i denna tillvara och i nästa tillvaro.
 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Islam, Mormons bok, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s