Federal domare i Utah säger att sambolagen inte är konstitutionell

Familjen Brown

De av er som har följt familjen Brown i ”Sister Wives” på tv vet om att de var tvungna att flytta från Utah då de gick ut öppet om att de är polygama. I Utah så räknas man som polygam även om man inte är gifta med varandra, det räcker med att vara sambos.

Men nu har en federal domare beslutat att Utahs sambolag inte är konstitutionell. Bigami, som fortfarande är förbjudet i hela USA, innebär att man är gift med mer än en person samtidigt, men det är inte detta som domaren har beslutat om, utan det är just detta att man inte har fått lov att vara sambos.

På 1800-talet så blev mormoner förföljda då en del av dem levde i polygama förhållanden. Det var speciellt ledarna som levde så, detta eftersom de hade råd med en så stor familj. För det fanns en regel, och det var att mannen var tvungen att kunna försörja sin familj, och väldigt få hade råd med stora familjer. De kunde inte räkna med att få bidrag från kyrkan med andra ord.

Men samtidigt som mormoner blev förföljda på 1800-talet i Utah pga sitt polygama levnadssätt, så slapp icke-mormoner som också levde polygamt undan. Det var bara polygama mormoner som blev straffade, inte de andra. Ganska så genomskinligt med andra ord.

”The charge of ”unlawful cohabitation” was used in the late nineteenth century to enforce the Edmunds Act, and other federal anti-polygamy laws against the Mormons in the Utah Territory, imprisoning more than 1,300 men. However, incidents of cohabitation by non-polygamists were not charged in that territory at that time.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Cohabitation_in_the_United_States

http://www.deseretnews.com/article/865609729/Attorney-general-deciding-whether-to-appeal-Sister-Wives-ruling.html

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Samfund, kyrkor och religioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s