Bör Bibeln läsa bokstavligt eller tolkas symboliskt?

3232924_1200_675

KG Hammar

Hur svårt är det inte att beskriva det eviga med ord då våra ord inte räcker till. Detta radioprogram från Sveriges Radio ger mersmak för alla som vill gräva djupare i sitt andliga liv.

”Tidigare ärkebiskop KG Hammar och författaren Maria Küchen samtal om symbolisk och bokstavlig bibelläsning.

Föddes Jesus av en jungfru? Återuppstod han verkligen från de döda? En evigt konflikt inom kristendomen är om bibeln ska läsas bokstavligt eller om den bör tolkas symboliskt. Vissa menar att bibelns texter bör hållas för bokstavligen sanna, utan försanthållanden riskerar kristendomen att tröskas ur och kärnan i tron blekna bort. Andra väljer att tolka bibelns berättelser symboliskt, att snarare se vad de pekar på än att hålla sig till bokstaven, och att bara en  symbolisk läsning kan öppna upp för djupare förståelse av bibelns budskap.

Gäster är tidigare ärkebiskop KG Hammar och författaren Maria Küchen.

Programledare och producent Peter Sandberg.”

Klicka på länken nedan för att lyssna på programmet.

http://t.sr.se/1hx1iro

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bör Bibeln läsa bokstavligt eller tolkas symboliskt?

 1. gunneltroberg skriver:

  Jungfrufödseln ses som symbolisk av K.G. Hammar. Jag är förvånad över hur han kan ha varit ärkebiskop och förneka Jesu gudomliga natur, medan vi som mormoner som verkligen tror på jungfrufödseln – att Jesus bokstavliga fader är Gud – vi betraktas inte som kristna för att vi inte tror på treenigheten. Vi kanske kan erkännas som kristna om vi erkänner treenigheten och sedan tillägger att det är symboliskt! 🙂

  Gilla

 2. Gunnel Troberg skriver:

  Ja, det var intressant att lyssna på. De tror inte Jesus gick på vattnet, inte att Gud är en person osv. Visst tror vi på symbolism, men finns det något konkret i deras tro???

  Gilla

  • mormonlady skriver:

   Maria Küchen tror inte riktigt som KG Hammar. Sen gillar jag KG Hammar eftersom han kan ge mycket tröst och styrka åt alla dem som tvivlar men ändå vill tro fastän orden inte räcker till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s