David Sandum kommer ut med bok om psykisk ohälsa och konstnärsskap

depDet är så roligt att medlemmar i kyrkan i Sverige kommer ut med så mycket böcker. Än så länge har vi på bloggen skrivit om våra medlemsförfattare som skrivit en biografi om nazisttiden, fantasy, barnbok, deckare, en bok om choklad, en livsstilsbok samt en biografi om funktionsnedsättning. Igår skulle jag ha skrivit om ytterligare en svensk medlemsförfattare, men fick lägga ner hela blogginlägget eftersom boken ännu inte publicerats och hennes bokförlag är noga med att ingen publicitet görs i förväg. Men, men det blogginlägget kommer det också.

För att inte göra samma tabbe två gånger så frågade jag David om jag fick blogga om hans nya bok I´ll run till the sun goes down: memoir about depressions & discovering art. David  är systerson till Håkan Palm som skrivit den kritikerrosade biografin om sina föräldrar under Hitlertiden.

David har varit väldigt öppen med att han har bipolär sjukdom. Något som både har gett upphov till svår depression och stor kreativitet. David är en känd konstnär som sedan många år tillbaka är bosatt tillsammans med sin amerikansk-norska fru i Norge. Så här skriver David själv om sin kommande bok:

Memoir update: For those who have followed me for a while, know this is a project that has consumed me for some time. 14 years to be exact. My recent plan was to self-publish and everything seemed to be in place. The book had been professionally edited twice, the layout was recently completed. Copyrights for the some 50 pics were in order, the cover done since a year ago by a talented illustrator. The stars seemed to be aligned. But as the manuscript was delivered and I got a price quote for the book through Amazon’s print on demand service, my cost landed at $30 for a paperback, which after my expenses would bring the cost to the customer to well over $55+shipping. My heart dropped, knowing this was too high for the US and UK market, even if an e-book would provide a good option. The quality of printing and stitching was also in question. So I began to look into a print-run of my own. I would need to take a loan to make it happen for a large sum. For a while I leaned towards this, but then began to look into shipping of books to the sales provider, storage issues, and distribution costs, soon realizing this was too much to handle. The more I looked at it, the more I understood that I needed a partner who knew the business. Getting published had always been my goal. But after a terrible experience signing with a publisher in Rome in 2008, that I eventually withdrew from, and a long rejection episode last Summer, I did not feel hopeful. Yes, things looked pretty bleak. But knowing it was up to me to resolve this situation, I began contacting some small publishers on twitter. Soon some very good talks and Skype meetings evolved with different parties. One small publisher in Colorado is looking especially hopeful. A reputable literary agent in London is also reviewing the manuscript. The Colorado publisher has already said they wish to publish the book. They do however wish to cut the number of pages from 410 down to ca 300-325. This would keep the price down to under $30 to the customer. I am fine with the editing and feel great about keeping the cost reasonable. The new publisher will also help me to get the book into bookstores, a market I had not considered. This process will however require some time, and we are looking at late Spring next year for the release in the US and online. I would also have to split the printing cost. But they would handle all the rest – the printing, storage, shipping, distribution, bookstore signings etc. Now I am only waiting for a reply from the lit agent, before I decide on signing. What a road this has been. I have learned that writing a book is only a small part of getting a book published. Thanks for your support and patience. Love, David. ps. To sign an interest list for the book, please visit: http://davidsandum.org/upcoming-memoir/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Funktionshinder, Högtider och evenemang, Judendom, Konstnärlig verksamhet, Livet som mormon, Personporträtt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till David Sandum kommer ut med bok om psykisk ohälsa och konstnärsskap

  1. Johan Rune skriver:

    Hej! Nog är väl David systerson snarare än systerdotter till Palm?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s