Är frälsning garanterad i detta liv?

knack

När jag var 16 år så blev jag frälst i pingstkyrkan. Kan ju låta lite speciellt nu när jag är medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga sedan snart 24 år.

Det trevliga med frälsning inom pingstkyrkan är att om man är frälst, så är man frälst. Därför spelar det ingen roll att jag sedan blev mormon – för jag är ju redan frälst.

Det har hänt att jag har fört denna diskussion med frikyrkliga och de håller med mig. Är man frälst så är man. Därför rekommenderar jag att först bli frälst i pingstkyrkan och sedan i vår kyrka för då är man verkligen garanterad frälsning. Man är så att säga dubbelt försäkrad. Mormonlady är också frälst inom frikyrkan. Det blev hon för många, många år sedan, innan hon kom i kontakt med Jesu Kristi Kyrka. Så även hon är dubbelt försäkrad.

Som ni kanske förstår så tror inte vi inom Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga att det fungerar riktigt. I alla tider har människan ingått förbund med Gud. Bryter man det förbundet, ja då har man stängt dörren till Gud och Jesus Kristus. Jesus knackar på din dörr, men DU måste vara villig att öppna dörren.

Tyvärr blev jag nyligen påmind om att det finns frikyrkliga grupper som åter igen börjar skriva om att mormoner inte är frälsta, inte är kristna och inte tror på nåden. Jag har skrivit om detta tidigare, men kanske krävs det en repetition.

Som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga så anser vi oss vara kristna. Vi tror på Kristus som den enda vägen till frälsning. Vi tror att han tog på sig våra synder och lät sig dödad för att han älskar var och en av oss. Om vi tar emot Jesus Kristus som vår personlige frälsare som kommer vi att bli frälsta.

Oj, där var något annorlunda, eller hur? Vi ÄR inte frälsta, vi kommer att bli frälsta. Frälst betyder räddad. Inom frikyrkovärlden är det en garanti som du får redan i detta liv, inom Jesu Kristi Kyrka tror vi att det är en garanti om du håller ut intill änden. OM jag tar emot Kristus, men sedan förnekar Kristus och t ex blir ateist så har jag stängt dörren till Kristus. Läs detta skrifställe och begrunda det:

”Ty de som en gång tagit emot ljuset och smakat den himmelska gåvan, fått del av den helige Ande och smakat det goda Gudsordet och den kommande världens kraft men sedan avfallit, dem är det omöjligt att föra till ny omvändelse, eftersom de själva på nytt korsfäster Guds Son och öppet hånar honom.”(Heb. 6:4-6)

 Så om vi tar emot Jesus Kristus som vår personlige frälsare, men sedan lämnar honom så är det som om vi korsfäste Jesus två gånger. Jag ryser vid tanken när jag läser detta skriftställe. Det är skriftställen som denna som gör att jag i mitt hjärta har beslutat mig för att hålla ut intill änden. För jag är inte längre frälst om jag lämnar Kristus. Det är som att hamna i havet, få en livboj kastad till sig. Jag blir räddad! Men om jag plötsligt kastar bort livbojen – ja då drunknar jag i vågorna. Jesus Kristus är vår räddare, vår frälsare, men vi kan inte räddas utan honom.
 
Då hoppas jag att vi har avhandlat kapitlet om att mormoner inte ser sig som att de ÄR frälsta, utan att de BLIR frälsta. För det är faktiskt inte så att aktiva medlemmar i vår kyrka tror att de inte blir frälsta, utan det är bara så att vi uttrycker att vi kommer att bli frälsta. Ungefär som en som kommer att genomföra ett maratonlopp. Hen kommer att krönas med medalj när väl mållinjen är nådd. Det är bara det att vi fortfarande befinner oss i loppet.
 
Ja och så hade vi det där med nåden och gärningar. Då påstås det att vi som mormoner inte tror på frälsning via nåd. Naturligtvis tror vi att vi är frälsta genom nåd. Vi kan inte på något sätt arbeta oss till frälsning. Gud och Jesus Kristus är inte intresserade av andliga karriärister som ska visa genom sina gärningar att de är kvalificerade för frälsning. Nej, nej. Så är det inte. Du kan dö för en annan människa, men har du inte kärlek så spelar det ingen roll för din del.
 

Av hans fullhet har vi alla fått , nåd och åter nåd. (John 1:16)

 

 Ja, vi tror att vi är frälsta genom nåden. Men vad är det som utmärker frälsning? Jämför med smutsig tvätt. Om jag fyller maskinen med smutstvätt och sen inte sätter på tvättmaskinen så märker jag det när jag börjar plocka med tvätten igen. Tvätten luktar inte gott och har kanske smutsfläckar. Jag blir tvungen att lägga tillbaka tvätten i maskinen, fylla på med tvättmedel och sätta på maskinen.
 
Samma sak är det med frälsning. Vi blir inte frälsta av gärningar. Paulus var mycket noga med detta när han skrev, vad vi kallar för kärlekens lov.
 
”Om jag talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek, vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal. Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting. Och om jag delade ut allt vad jag ägde och om jag offrade min kropp till att brännas, men inte hade kärlek, så skulle jag ingenting vinna.” (1 Kor 13:1-3)
 
 Ja, det är det här som är den springande punkten – kärlek. Jesus Kristus gav oss den största kärleksgåva man kan ge. Det var inte för att han gav sitt liv på korset, nej – det var för att han gav sitt liv på korset för att han älskar var och en av oss.
 
Om vi är frälsta, om vi har tagit emot Jesus Kristus i våra liv så ska det märkas en skillnad. Det är som tvätten i tvättmaskinen. Tvätten ska inte längre vara smutsig och illaluktande. Den ska lukta gott och vara ren. Så är det också med oss som tagit emot Jesus Kristus i våra liv. Det ska märkas att vi har blivit frälsta genom nåden. I Nya Testamentet talas det om trons frukter:
 

”Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen.” (Matt 3:8)

 

 ”Men det som såddes i god jord är den som hör ordet och förstår, och som bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.” (Matt 13:23)
 
”men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt”. (Mark 4:19)
 
”Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen. Och tänk inte: Vi har Abraham till fader. Jag säger er att Gud kan uppväcka barn åt Abraham av dessa stenar.” (Luk 3:8)
 

”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra.” (Joh 15:5)

 

 ”Men nu, då ni befriats från synden och blivit Guds slavar, blir frukten att ni helgas och till slut får evigt liv.” (Rom 6:22)
 
Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot. De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär. (Gal 5:22-24)
 

Mitt mål som en lärjunge till Jesus Kristus är att tacka honom för den nåd han har givit mig att jag kan bli frälst, att jag helgas och till slut får evigt liv. Jag vill leva i Kristi kärlek och arbetar för att komma närmare Kristus så att jag kan ta del av hans kärlek och godhet fullt ut. Jag vill alltid ha Den Helige Andes närvaro hos mig och jag vill att det ska märkas att jag är tvättad ren i Jesu Kristi blod. Jag vill tillhöra Kristus och bära Andens frukter. Jag vet också att utan kärlek i mitt liv är allt jag gör meningslöst, eftersom det är vårt inre som Gud och Jesus Kristus ser till. Har jag verkligen öppnat dörren och tagit emot Kristus i mitt liv? För mig är det något som jag måste arbeta för varje dag. Men det betyder inte att jag inte tror på att jag är frälst av nåd, det betyder att jag måste hålla dörren öppen för Kristus och hans kärlek.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Frälsning, Missuppfattningar, Mormoner är kristna, Nåden, Skrifterna allmänt, Vittnesbörd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Är frälsning garanterad i detta liv?

  1. mormonlady skriver:

    Egentligen så är väl både du och jag trippelt försäkrade i och med barndopet i Svenska kyrkan. Jag känner mig mycket omsluten av alla dessa försäkringar från alla kyrkor om att Jesus verkligen dog för mina synder och att han är min Herre och Frälsare. Jag har barndopets beskydd från Svenska kyrkan, troendedopets beskydd ifrån Pingstkyrkan, och sen utöver allt detta så är jag döpt i Mormonkyrkan, dvs som grädden på moset som ger det där lilla extra som fattades innan. Jag fullkomligt badar i Guds kärlek och hans försäkran om att han inte ska överge mig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s