Min morbrors hemliga liv

torgny_segerstedt_166

Min morbrors tidning som han ägde till sin död 1982.

När jag var 15 år så dog min morbror. Jag kan inte påstå att jag kände honom särskilt väl, men jag minns att han alltid var snäll och att jag upplevde honom som en speciell person. Han var nog en sådan person som gjorde, tyckte och sa vad han ville och inte lät sig påverkas så mycket av andra. Rent religiöst så vet jag att han ibland gick på midnattsmässa i katolska kyrkan. Inte så konstig med tanke på att han bodde vägg i vägg med ”hedendomen” som göteborgarna kallar domkyrkan på Heden. Min mormor var teosof och bland morbror Anders tusentals böcker som han hade hemma fanns bl a kultboken Ur livets källsprång.

När min morbror dog vid 65 års ålder så hade han bakom sig ett liv som tidningsägare, som personalkonsulent, som nykterhetsföreläsare, idrottare, tempelriddare, kulturpersonlighet osv…  Han var väl beläst, hade förutom studier i ekonomi även en fil. kand. i statskunskap och nationalekonomi samt studier i psykologi och religion. Säkerligen hade han studerat annat också.

När min morbror dog så tog min mamma och moster reda på allt efter honom. Tidningen som han ägde såldes och hans stora lägenhet gicks igenom. Mamma berättade att min morbror hade haft en ansenlig mängd böcker om homosexualitet hemma. Dessa brändes av mamma och moster. Det viskades om att min morbror var homosexuell, men jag fick aldrig veta säkert.

I somras, när jag träffade Johan, som är medlem i kyrkan och homosexuell, så gav jag honom tempelkorten för min morbror. Jag ville att han skulle utföra ställföreträdande arbete för min morbror. Det kändes rätt på något sätt. Så för ett tag sedan samtalade jag med en äldre syster. När vi hade talats vid skickade jag ett sms till Johan som löd:

Jag pratade med min äldre syster och vi kom in på min morbror som du fått tempelkort för. Anders var verkligen homosexuell. Han hade en vän, en journalistkollega, vid namn Krister Eriksson, han gick på ett speciellt cafe´ vid Göteborgs hamn som hade vissa kvällar när homosexuella träffades, han besökte Valhallabadet vissa kvällar när de hade bastukvällar. Trist att man aldrig fick veta någon när han levde. Ska försöka hitta något skrivet om homosexuella i Göteborg. kram Gunnel

Det är så mycket som jag aldrig fick veta när min morbror levde. Johan lovade att kolla med HBTQ-föreningen  Qx som han är aktiv inom om han kan hitta något om homosexualitet i Göteborg under 1900-talet. Det hade varit intressant att få ta del av hur livet kunde se ut för denna grupp under en tid när ingen kom ut, utan allt socialt för homosexuella skedde i hemlighet.

För mig har kunskap om min morbror gjort att jag har intresserat mig för HBTQ-frågor i viss mån. Jag älskade min morbror och vetskapen om att han var homosexuell gör ingen som helst skillnad egentligen. Tyvärr så dog han redan 1982 i en allt för tidig död så jag hann aldrig få veta så mycket.

Att vara medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga kan kännas som en utmaning om man är vänligt inställd till HBTQ-frågor. Men idag, när dessa frågor diskuteras allt mer aktivt inom kyrkan så känner jag att det finns en plats både för medlemmar som stödjer homosexuellas sak och för de som är homosexuella. Även om kyrkan, i likhet med de flesta kristna kyrkor, inte stödjer ett aktivt homosexuellt leverne, så låter man homosexuella få bo ihop och ha ett liv tillsammans, förutsatt att man lever i celibat.

En kvinna i kyrkan berättade för mig om ”Mike”. Hon berättar följande:

Har en vän som jobbar för kyrkan med att inreda tempel. Han syns aldrig utan sin käre ”John”  vid sin sida. Och de håller alltid om varann på alla FB-foton. Men han vägrar erkänna att han är homosexuell. Vägrar prata om det. Jag kan bara dra slutsatsen att dessa två lever i något sorts kyskt förhållande. I´m awestruck… [namnen är fingrerade]

  En av kyrkans ledare, Russel M Nelson, debatteras det ganska mycket om just nu.. Han höll ett tal för BYU-studenter nyligen och betonade vikten av äktenskap. För vissa HBTQ-anhängare i kyrkan upplevdes Nelsons tal som homofobiskt. När jag själv har lyssnat på talet så kan jag inte höra ett enda ord om homosexualitet. Det bibelställe som Nelson citerar är 2 Tim 3:1-5

1 Det skall du veta att i de sista dagarna skall det komma svåra tider. 2 Människorna kommer att älska sig själva och vara penningkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, 3 kärlekslösa, oförsonliga, skvalleraktiga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, 4 falska, egensinniga och högmodiga. De skall älska njutning i stället för Gud 5 och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!

 Ja, tyvärr har detta skriftställe tolkats av vissa som att Nelson uppmanar medlemmar att hålla sig borta från homosexuella, men det är faktiskt inte det han säger. Ibland är det så att man måste acceptera att man befinner sig i en minoritet och att en ledare i kyrkan har rätt att förespråka äktenskap för de 95% av åhörarna som faktiskt var heterosexuella. Som en jämförelse kan nämnas en man i kyrkan som alltid var bitter över att kyrkans ledare alltid uppmanade kvinnorna i kyrkan att gifta sig med män som varit ute på mission. Den här mannen hade en sjukdom som gjorde att han inte kunde gå ut på en mission. Det fanns inte möjligheter för personer med funktionsnedsättning att fullgöra en mission för kyrkan tidigare, vilket är möjligt nu. Det jag försökte förklara för denne man var att kyrkans ledare helt enkelt vände sig till den majoritet av unga män som faktiskt kunde fullgöra en mission.

 Som jag tidigare har skrivit om så står det inte ett ord om homosexualitet i Mormons bok. När vi har lektioner om Gamla Testamentet i kyrkan om Sodom och Gomorra så betonas ett ondskefullt leverne, men inte homosexualitet, som orsak till dessa städers undergång, något som också betonas av bl a kristna homosexuella.

http://www.deseretnews.com/article/865608864/Elder-Russell-M-Nelson-speaks-at-BYU-commencement-Disciples-of-Jesus-Christ-are-defenders-of.html?pg=2

Ungefär vid 45:50 börjar Nelson den delen av talet som uppfattats som homofobiskt:

En homosexuell kristen man tolkar bibelns skriftställen om homosexualitet:

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Filosofiska tankar, Kyrkan utvecklas, Livet som mormon, Mormons bok, Samhällsfrågor, Sexualitet, Skrifterna allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s