Hur förhåller vi oss egentligen till råd och bud i kyrkan?

energy-drunks

Jag vet inte varför, men det verkar finnas en trend idag i vår kyrka bland medlemmar att man noggrant  skiljer på råd och bud i kyrkan. Själv råkade jag vid ett tillfälle där koffein diskuterades i ett diskussionsforum helt aningslöst nämna att koffeintabletter är ok, men kyrkans ledare tycker inte att energidrycker är ok. Ja, som medlem i kyrkan så får vi ta olika slags droger OM de är föreskrivna av läkare eller används i övrigt medicinskt bruk som t ex huvudvärkstabletter. Själv fick jag t ex morfin efter ett kejsarsnitt.

Naturligtvis tog det hus i helsicke på diskussionsforumet. Först skulle jag visa källa på mitt påstående och sen kom ilskna kommentarer om att det var ett råd, inte ett bud – och då kan man göra som man vill.

Ja, naturligtvis är det så. Visdomsordet i sin helhet var från allra första början bara råd. Medlemmar i kyrkan drack alkohol, rökte och drack kaffe in på början av 1900-talet, när det till sist bestämdes att man var tvungen att följa dessa delar av visdomsordet för att kunna få en tempelrekommendation, dvs för att få komma till templet.

För mig har råd en innebörd. Naturligtvis har jag ett eget ansvar, men någonstans så finns det en omtanke bakom råd. Lite senare chattade jag med en kvinnlig medlem i kyrkan där vi diskuterade denna fråga. Hon ansåg precis som jag att vi måste se kyrkan råd som något vi inte kan ignorera. Varför ska man hela tiden befinna sig på gränsen för det tillåtna? Kanske är det så att vissa medlemmar på något sätt vill visa upp att de har frihet i kyrkan. Kyrkan är inte så styrande. Ja, kanske är det så, men samtidigt är ju hela vårt medlemskap i kyrkan något frivilligt. Naturligtvis kan även jag ta mig friheter därför att jag vet att först som sist är mitt liv, hur jag lever det, mitt eget ansvar och följderna något som jag får ta konsekvensen av. När jag chattade med den kvinnliga medlemmen så tog jag t ex upp att jag ska ha en manlig kompis på besök nästa sommar. Han ska bo hos mig en vecka. I kyrkan är det inte förbjudet att låta manliga personer bo hos en kvinna, men det kan ju leda till något förbjudet dvs att man bryter mot kyskhetslagen. I detta fall så har jag gjort bedömningen att det inte kommer att leda till något alls, eftersom min manliga kompis är homosexuell. 

För mig innebär inte kyrkans råd att mitt liv skulle begränsas på något sätt. Jag vet att energidrycker har krävt dödsoffer och att de kan trigga igång beroenden och valet att övergå till beroendeframkallande medlem som inte skulle godkännas i kyrkan. Varför överhuvudtaget experimentera med något som egentligen inte är bra för dig? En annan kvinnlig medlem berättade glatt hur hennes livskvalitet förbättrades väsentligt då hon bestämde sig för att följa hela visdomsordet i kyrkan. Hon började motionera, hon drog ner på köttkonsumtionen och hon började äta mer frukt och grönsaker.

Ibland får vi helt enkelt vara medvetna om att det liv vi lever ger konsekvenser. Eftersom jag arbetar inom vården har jag sett allt för många exempel på människor som har levt ett ”fritt liv” med brist på motion, hög köttkonsumtion, olämplig kost för övrigt samt alkohol och tobak. Konsekvensen har varit hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt osv. När åldern tar ut sin rätt och man inte har några reserver att leva på så kommer konsekvenserna av det liv som man har levt. Livskvalitet för mig är att därför att kanske leva mer restriktivt i mitt liv och få ett bättre, friare och friskare liv när jag blir äldre.

President Hinckley stated previously, ”I regret that we as a people do not live [the Word of Wisdom] more fully.” The church recognized a trend that Latter-day Saints are succumbing to degenerative illnesses like heart disease, cancer, and diabetes

( http://ldsmag.com/ldsmag/healthyoutlook/080605fat.html )

En medlem i diskussionforumet berättade om en kvinnlig medlem i kyrkan som jobbade som fitness-intruktör. Hon lär ha lämnat kyrkan efter att nekats tempelrekommendation då hon uppgett att hon drack grönt te. Problemet för henne lär ha varit att personen som intervjuade henne var en tämligen överviktig person, som trots att han följde visdomsordets bud, uppenbarligen inte var så noga med visdomsordets råd. Så hur bra föredömen är vi om vi struntat i de råd vi får?

Och, ja. Jag har också låtit bli att följa råd i kyrkan, vilket har fått som konsekvens att jag också för många år sedan lyckades bryta ett bud som konsekvens. Därför har jag personlig erfarenhet av vikten av att faktiskt hålla på bud i kyrkan.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Visdomsordet

http://ldsmag.com/ldsmag/healthyoutlook/080605fat.html

Lds.org.2008-12.  The Energy Drink Epidemic

http://en.fairmormon.org/Word_of_Wisdom/Cola_drinks_and_caffeine

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Hälsa, Kyrkans historia, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur förhåller vi oss egentligen till råd och bud i kyrkan?

 1. janne skriver:

  Tjena Mormonboy.Det var länge sedan.
  Visst är det bra att lyda 100 %.
  Fast det har det väl bara funnits en person som lyckats med?
  I de bästa av världar är min inspiration samma som Biskopens inspiration.
  I den här mänskliga verkligheten är det inte alltid så.
  Vilket kunde vara ett intresant ämne för en annan krönika.

  Gilla

 2. Mormonboy skriver:

  Du klagar på att andra inte följer ”råd” men kommer själv att bryta mot ett råd nästa sommar. Du ursäktar det med att han är homosexuell, men det hjälper ju inte då han fortfarande är av motsatt kön. Bara för att man är homosexuell så byter man inte kön helt plötsligt. Ska man lyda 100% så ska man. Sluta döm andra och tänk på dig själv istället.

  Gilla

  • Gunnel Troberg skriver:

   Kom att tänka på en boktitel av Märta Tikkanen ”Män kan inte våldtas”. Det är bara jag som är hetero. Vad trodde du, att han efter 45 år plötsligt kommer på att han är hetero/bi-sexuell? Måste jag påminna dig om att kyrkan erkänner homosexualitet som något biologiskt som man inte kan ändra på. Han är precis som en tjejkompis.

   Gilla

   • Mormonboy skriver:

    Han är man. Han är motsatt kön. Rådet säger inget om homosexuella, det är du som inte räknar in dom i rådet. Jag skulle då kunna ha en jättebra tjejkompis över eftersom ”hon är som en syster för mig” och jag tror ju inte kyrkan har nåt emot om syskon sover över hos varann fastän dom är motsatt kön. På samma sätt som andra inte lyder råd av annat slag med egna ursäkter. Men du är så snabb på att döma andra. Råd är råd och i dom bästa av världar ska man lyda även dessa men att som du döma andra som inte lyder dessa råd är ju att bryta mot ett bud. Man kan tycka att det är dumt att inte lyda råd men frälsningen påverkas inte av det i sig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s