Fördelen med att ha en stämpel på sig!

kim-rebbie-mess-around-on-set

Ibland hittar man artiklar där man verkligen känner att ”ja- men så här är det ju”. 

Det finns en bloggsida som heter normons.com  – ja det ska va lite roligt då och betona att ja, vi är normala som mormoner – normons.

Här kan man hitta lite blandade berättelser från medlemmar i kyrkan. Det var när jag läste om Rebbie, som är medlem i kyrkan (hon till höger på bilden) och hennes arbetskompis Kim (hon till vänster på bilden) som är lesbisk som jag kände igen mig.

Så här är det: Ytligt sett så skulle man ju kunna tro att det kan vara en diametral motsats att vara aktiv mormon kontra att vara en aktiv lesbisk. Kan man ju tro, eller hur? Grejen är att man som mormon mycket väl förstår t ex en lesbisk persons situation eftersom det finns så många beröringspunkter. Man har en bestämd livsstil, man lever med att alltid ha en stämpel på sig t ex Rebbie, mormonen eller Kim, flatan. Man har  tillgång till ett begränsat urval partners – de få man hittar i kyrkan respektive de få flator som finns. Man har ofta ett umgänge som bestäms av ens livsstil, som att man som medlem umgås med ”kyrkisar” eller som lesbisk med andra HBTQ-kompisar. Som mormon så förstår man hur det är att vara i minoritet, att känna sig annorlunda, kanske utstött, missförstådd. Ja, ni förstår kanske att man kan känna närmast en kärleksfull släktskap med andra udda grupper.

Rebbie skriver bl a såhär i sitt blogginlägg:

I mars så blev jag anvisad en ny arbetskollega. Min nya kollega är lesbisk. Nio ord som jag aldrig trodde att jag skulle säga: Jag är mormon. Och jag har en lesbisk arbetskompis. Så vad är det med det, kanske du säger? Om du känner till något om mormonkyrkan och HBTQ-världen, låt oss säga att vi har ett förflutet   som har varit lite bryskt för bägge parter. När Kim berättade för mig att hon var homosexuell, så förberedde jag mig för det värsta. Jag föreställde mig att min mormonstämpel skulle få proportioner av en dödsstjärna. Det är inte så att jag är homofobisk. Det är bara det att min religion ibland har känts som en barriär mellan mig och mina medarbetare. Jag kunde bara föreställa mig hur det skulle vara som rena Berlinmuren mellan oss. Lyckligtvis, så hade jag helt, helt fel. Kim och jag klickade bättre och mer direkt än någon annan arbetskamrat som jag har haft…vi upptäckte varför två kvinnor med, vad det verkade, två motsatta livsstilar hade utvecklat en sådan obesvärad vänskap: vi har både en stämpel på oss. Vi måste båda två klara av att ”komma ut” till alla vi möter. Vi har båda två sjukt små dating-pooler. Vi måste båda två vänja oss vid det faktum att en del människor aldrig kommer att förstå eller acceptera oss. Jag tänker inte låtsas som att vi ibland inte önskar att vår stämpel hade varit något mindre. Ingen av oss skulle kunna säga till dig att det inte är frustrerande att ta sig loss från en stämpel. Men det gör också att det känns enklare att inte bry sig om saker som ändå är betydelselösa. För att när ”passa in” inte är en målsättning, så slutar du lägga krut på att ens försöka. Jag tror att människor ofta antar att min religion gör min trångsynt eller oförmögen att relatera till människor som är annorlunda än mig. Men som mormon så känner du dig alltid annorlunda. Annorlunda är vårt namn. Jag kan inte se någon anledning till att din annorlunda och min annorlunda skulle innebära att vi inte kan samsas. Och det faktum att Kim har kommit att bli en av de vänner jag känner störst förtroende för är ett bevis för detta.

 Läs hela blogginlägget på normons.com http://www.normons.com/the-benefits-of-having-a-big-asterisk/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Kvinna/feminism, Livet som mormon, Missuppfattningar, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s