Ibland blir man less…..och det tycker jag är helt OK!

bigIbland blir man less…och det tycker jag är helt OK! Som medlem i kyrkan så kan vi ibland känna en press på oss att alltid efterlikna Kristus. Vi ska vara kristuslika, alltid tänka på det stora offer han gjorde för oss, alltid vara kärleksfulla och tjänande som Kristus osv osv.

Men även Kristus kunde flippa ut ibland, trots att han var och är fullkomlig och syndfri. Det kan vi läsa om i evangelierna där Jesus Kristus välter omkull alla bord där försäljning sker på tempelområdet, vi kan utläsa det i hans hårda ord om farisee´rna som i sitt religiösa hyckleri liknades vid vitmålade gravar som var snygga på utsidan, men full av skelett på insidan.

Det är inte så att jag uppmuntrar till någon slags mental revolution, men jag tycker att vi kan bejaka vår rätt att nån gång få slå näven i bordet och säga att ”nej, nu får det vara nog.” Själv har jag med ett leende på läpparna fått ta emot en uppsägning från ett jobb där jag är övertygad om att orsaken var min religiösa åskådning. Inte hade jag nämnt något om min tro för min arbetsgivare, utan bara skött mitt jobb och hållit en låg, neutral profil. Men ändå hade hen lyckats lura ut min tro och vräkte ur sig full av vrede hur vidrig sekt mormonerna var – i min närvaro. Inte för att jag kommenterade det. Jag höll tyst. Det var ju inte i egenskap av ”mormon” som jag var på jobbet. Media ska vi bara inte tala om. Även nu, när media äntligen har förstått att inte sätta likhetstecken mellan Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga och någon obskyr fundamentalistisk sekt som också kallar sig för mormoner, men inte har ett skvatt med vår kyrka att göra så kan man ju naturligtivis inte låta bli att låta den berömda bilden som skvalpar runt på internet föreställandes ett par klädda i ”mormonska underkläder” alias ”magiska underkläder”, vilket vi i kyrkan kallar för garments visas upp.

Jag menar, lite måste man ju häckla, eller hur? Att samma person som satte ihop ”mormonreportaget” råkar ha på sig en vigselring spelar mindre roll. Ja, för garments handlar om förbund, på samma sätt som vigselringen som kanske just du som läser detta har och som används som en symbol för det äktenskap, det förbund som du har ingått med din partner.

Nu är det ju så att jag trots negativ publicitet och oavsett vad andra människor tycker och tänker faktiskt mest ser fördelarna med mitt medlemskap i kyrkan. Jag känner mig lycklig och harmonisk med min tro. Jag har frid i mitt liv, perspektiv på vad som är viktigt i livet. Jag har ett mål i livet och känner att livet i högsta grad är meningsfullt. Jag känner mig djupt älskad av en Himmelsk Fader och av Jesus Kristus, som gav sitt liv för min skull.

MEN, jag skulle önska att jag slapp alla dessa fördomar och föreställningar som media och en del människor försöker trycka på mig. Snälla ni som vet att ni egentligen ingenting vet om min tro – Fråga istället. Ställ inga frågor om månggifte, hur plågsamt det är för mig att inte röka och dricka eller tvingas leva i celibat. Fråga istället vad det är som gör att jag valt att bli medlem i Jesu Kristi Kyrka. Fråga vad det är som håller mig kvar, år efter år…  Snälla, var liiite mer förutsättningslös. Det är allt jag önskar. Ja, och så att slippa att hela tiden bli uppvisad den eländes bilden på ett par klädda i underkläder.

Anledningen till att jag blev inspirerad till att skriva just detta blogginlägg är för att jag fick ta del av en kommentar från en medlem i kyrkan som till slut blev såå less. Och jag förstår henne, även om jag inte längre försöker bry mig om vad andra tycker om min tro eller om mig som person. Men ibland blir man less….och det tycker jag är helt OK! (Hoppas ni inser sarkasmen i nedanstående kommentar!:-) )

Wiktoria Zander Heinz Vet inte, har inte varit något annat, om man säger så. Jo, en grej – undviker att säga att jag är mormon till tillfälligt bekanta för jag är så KATASTROFALT less på alla fördomar om religiösa i allmänhet och mormoner i synnerhet. Nej min man har inte 17 fruar, bara 16. Nej jag saknar inte alkohol eftersom min mor var alkoholist har jag sett för många negativa sidor. Jag har haft en stor lungtumör och har svårt för rökiga miljöer. Vad andra äter (surströmming är ett eget kapitel), dricker eller gör när de stängt sovrumsdörren har jag inte med att göra. Två av min religions främsta teser är ”att människan är till för att ha glädje” samt att ”om vi är ödmjuka så kan våra svaga sidor bli till våra starka”.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Filosofiska tankar, Kyrkan utvecklas, Kyrkans historia, Livet som mormon, Media, Missuppfattningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s