Nej, Herman Lindqvist har inte rätt…

geno-project-human-migration-map_print

Nu i dessa valtider så kan jag läsa fler och fler artiklar i tidningarna som lyder typ ”jag är visserligen socialdemokrat och det tar mig emot att erkänna det, men Sverigedemokraterna har rätt.

En av de vidrigaste artiklarna som jag läst hittills är skriven av vår svenska historieikon Herman Lindqvist. Han skriver i en artikel i Aftonbladet under rubriken ”Sverige fullt av minfält inför riksdagsval” (Ab.140816) bl a detta:

Faktum är att ”det land vi kallar Sverige” har i många sekler varit fosterland för en folkmajoritet som heter svenskar, som byggde sitt eget land, ibland med hjälp av folk som kom utifrån: valloner, finländare, jugoslaver och andra. Det ska dessa människor ha heder för. Svenskarna var dock inte bara med på ett hörn utan var och är majoritet, stolta över att vara svenskar.

Ja, vad säger man nu om detta? Eftersom jag ägnat senaste tiden åt DNA-vetenskap och insett att jag själv inte var speciellt mycket svensk så släppte jag citatet på ett facebook-forum för DNA-intresserade. Detta är bl a de svar jag fick:

Peter Sjölund Detta har diskuterats förr i denna grupp. Vi som bor i Sverige har alla ett DNA som är en mix av DNA från många kulturer. Går vi 1000 år tillbaka visar DNA att alla européer är släkt med minst en gemensam anfader. Och beräkningar visar att går vi 5000 år tillbaka, så är alla på jorden släkt med varandra. Sedan är det förstås så att var och en har en mix av olika mycket DNA från personer som levt under olika långa tidsperioder i det område vi idag kallar Sverige. Visst DNA har funnits här i tusentals år och vissa delar mycket kortare tid.”

Ja faktum är att sättet att tänka i modern tid med nationalstater och nationer egentligen är en ganska så modern företeelse. Under vikingatiden t ex så var inte nation viktig, den fanns ju inte, istället var det familjen och släkten/stammen som stod i centrum. Det är inte alla svenskar som tänker på att vi faktiskt har haft fri invandring till vårt land. Skillnaden är att vi inte haft ett socialbidragssystem, utan det har handlat om att finna nya platser att bosätta sig på. Människor har under alla tider varit rörliga p g a levnadssätt som jakt och handel, p g a krig och stridigheter som man har flytt undan och p g a missväxt och befolkningstillväxt.  Naturligtvis har inte invandringen varit smärtfri. Götarna kom med sina stammar på 500-talet e Kr och visst blev det strid mellan götar och svear.

Som en del av vårt samhälle dras vi lätt med i generaliserade bilder av flyktingar och invandrare. Vi skapar ord som ”problem”, ”socialbidrag”, ”integration”, ”terrorism” och ”religiös fanatism”.  Att det är Sverige själv som skapar problem är det ingen som tycks fokusera på. Istället är det invandrarna som är faran.

Vad är då invandrare rent vetenskapligt och religiöst? Vetenskapligt delar vi till 99,3% samma DNA, religiöst sätt är vi också alla syskon. I föruttillvaron levde vi hos vår Himmelske Fader tillsammans. I föruttillvaron fanns inga nationer, inga ”raser” eller etniska grupper. Detsamma gäller den tillvaro som vi kommer till efter detta liv. I nästa liv kommer det inte heller att finnas nationer, ”raser” eller etniska grupper. För mig som medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är det enkelt att ta avstånd från politiska ideologier som Sverigedemokraterna av det enkla faktum att vi har en sådan diametralt olika värdegrund. För Sverigedemokrater är det nationalitet och svenskhet som står i centrum och som är något slags ”vi”. Invandrare är ”dem”. Några andra klassens världsmedborgare som inte har i vårt land att göra egentligen, speciellt inte om de är muslimer.

I Utah antogs för ett antal år sedan Utah Compact. I USA upplever de nämligen problem med illegal invandring. Kyrkan stödjer Utah compact och det förvånar mig inte alls. Många aktiva medlemmar i kyrkan i USA är nämligen illegala invandrare. En del ungdomar i USA som gör sin mission har fått slussas runt i smyg av kyrkan för att de är illegala invandrare. Utah Compact fokuserar på det positiva med invandring. Om en person lever i USA och försörjer sig själv och dessutom inte är kriminell så ser man inget problem med att den personen ska få stanna legalt i landet. Dessutom betonar man vikten av familjen och att inte familjer ska behöva splittras.

Min enkla lilla fråga är naturligtvis varför inte ett sådant synsätt kan prägla vårt land. Jag kan illustrera med ett exempel:

För några år sedan så träffade jag på en man från Libyen. Han levde i Sverige sedan åtta år tillbaka. Den här mannen var verkligen en trevlig och fredlig person. Han talade utmärkt svenska och försörjde sig som pianist. Han hade aldrig levt på bidrag. Politik intresserade honom inte och rent religiöst så hade han lämnat islam och blivit aktiv medlem i en frikyrka, jag har för mig att det var Svenska missionsförbundet. Tyvärr så verkar inte detta räcka för den svenska staten. Mannen riskerade att bli utvisad ur landet och sa att det enda han trodde skulle hjälpa honom var om han gifte sig med en svenska.

För mig är det ett mysterium hur man i vårt land kan vilja utvisa personer som 1) försörjer sig själv 2) inte lever i kriminalitet. Tyvärr finns det mig veterligen inget parti i Sverige som verkar anse att detta skulle vara självklara kriterier för att stanna kvar i Sverige.

Självklart kan vi inte ha ett politiskt system där invandrare kommer till vårt land och år efter år lever på bidrag och aldrig kommer ut på en arbetsmarknad. Det är inte minst kränkande för den person som får leva under sådana förhållanden. Men minst lika självklart är det  att den person som faktiskt kan ta hand om sig själv i Sverige och anpassar sig såpass mycket i vårt land att han kan följa våra svenska lagar ska få stanna i Sverige. Men inget parti verkar förespråka fri invandring under förutsättning att du kan försörja dig själv och inte är kriminell, trots att det från vikingatiden faktiskt var dessa premisser som gällde och trots att få av oss som idag kallar oss för etniska svenskar faktiskt har levt här speciellt länge.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Islam, Media, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s