Meet the Mormons

meet

För första gången i historien så kommer Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga att släppa en dokumentär den 10 oktober.

Den nygjorda dokumentären ”Möt mormonerna” belyser livet för sex Sista Dagars Heliga som lever runt om i världen, allt från Himalayas berg i Nepal och regnskogarna i Costa Rica, till Saltsjödalen.

Även om filmen finansieras av kyrkan så behöver den finansiellt stöd av frivilliga donatorer.

”Syftet med filmen är att hjälpa människor förstå hur våra medlemmar är” säger producenten Jeff Roberts.

Han säger att filmen visar mormons tro, i egenskap av vilket inflytande det har på medlemmars liv. ”Den gör det på ett sätt så att det är underhållande, upplyftande och engagerande. Det handlar inte om att predika på något sätt. Vi försöker inte omvända någon, utan om att ge information.”

Meverkande i filmen är den pensionerade militären Gail Halvorsen, som var känd som ”godisbombaren” under 1940-talets Berlin Airlift; Ken Niumatalo, ansvarig coach inom amerikansk fotboll för U.S. Naval Acedemy i Annapolis, Maryland; Bishnu Adhikari, en humanitär och ingenjör i Nepal; Carolina Muñoz Marin, en amatör kickboxare i Costa Rica; Jermaine Sullivan, en biskop i Atlanta, Georgia; samt Dawn Armstrong, en mamma som lever i Salt Lake dalen.

”Hur fann vi dem” På alla sätt vi kunde”, säger filmskrivaren och regissören, Blair Treu. Ha sa att de personer som medverkar i filmen måste ha en viktig egenskap: ”Evangeliet måste vara synbart i det sätt som de lever sina liv.” I början ”så var vi oroliga över hur vi skulle kunna finna dessa familjer,” säger Treu. ”Mot slutet var vi mer bekymrade över var vi skulle klippa i filmen för att det fanns så många bra bitar.”

Då det var meningen att filmen skulle produceras för Legacy teatern i Salt Lake City och för besöks centra runt om i världen, så visade Treu projektet för kyrkans första presidentskap mot slutet av 2010. Efter att projektet var färdigställt, så beslöt sig kyrkans ledare att utvidga kyrkans utgivning på grundval av den positiva respons som filmen fått både av medlemmar inom och utanför kyrkan. Treu sa att syftet var att ge filmen en större räckvidd och få den tillgänglig för medlemmar och deras vänner på filmduk – i deras egna städer och orter – och sedan på kabelTV, internet streaming och på Legacy teater och besökscentra. Kyrkans ledare har stort förtroende för sina medlemmar, sa han. ”De sa aldrig en enda gång till oss var vi skulle filma eller vad vi skulle filma, ” sa han. ”Vi fick i uppgift en enda sak: ”Försök att fånga in, efter bästa förmåga, vilka vi verkligen är” Det är det som gäller.”

Gail Halvorsen,  som kommer att fylla 94 år då filmen släpps, sa att det var en livsupplevelse att få vara med i projektet.  ”Jag kommer från enkla omständigheter” sa han. ”Det är spänning som inte går att uttrycka. Jag känner mig som en sparv bland en flock örnar.” För i hans del av dokumentären, fick Halvorsen – som lever i Arizona – resa till Berlin. Om dokumentären, säger han: ”Detta är första gången som något som detta har gjorts, ändå så är det kännetecknande för kyrkan – en värlsvid tillämpning av Frälsarens mission för hela jorden.” Jermaine Sullivan, som var biskop vid tiden för filmningen och nu tjänar som stavspresident för Atlanta Georgia stav, sa att han var nervös inför att börja filmningen. ”Jag har aldrig haft denna sorts uppmärksamhet riktad mot mig på detta sätt,” sa han. ” Jag hoppas att människor lär sig lite mer om vilka vi är, vad vi tror på, vad vi gör för att tjäna och ministera och hjälpa andra.” Han sa att gruppen var tillsammans med hans familj hela tiden under en vecka. ”Du kunde inte göra något annat än att visa ditt liv precis som det var.” Han hoppas att hans liv ska representera livet för alla mormoner; att de efter att ha sett filmen, när de som sett den och hör ordet mormon, ”så kommer de att föreställa sig en familj precis som min.” Han vill förmedla att mormoner på bästa sätt försöker – inte utan fel – att vara som Jesus Kristus. ”Det är på detta sätt de beter sig. Det är så här de tjänar andra. Det är så här deras hem ser ut. Det är så här de försöker undervisa sina barn. Det är så här de försöker vara som föräldrar. Ingen är perfekt…. Vi är bara som vilken familjemedlem som helst som försöker att göra gott och vara goda föräldrar.”

Dawn Armstrong, en ung ensamstående mamma som hade nått botten när hon mötte mormon missionärerna, visas i filmen då hon hjäler sin son – som nu har blivit älder – att förbereda sig för en heltidsmission. ” I en värld som verkar vara så snabb att kunna riva ner, så hoppas jag att människor kommer att välja att lyftas upp, och viktigast av allt, att se uppåt, ”säger hon. ” Låt kärlek och förståelse vara den drivande kraften i ditt liv. Jag tror att detta är det uppriktiga budskapet i filmen.”

För mer information om ”Möt mormonerna” gå till

www.meetthemormons.com.

Källa: DeseretNews.140819 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Filmer, Högtider och evenemang, Hjälpverksamhet, Konstnärlig verksamhet, Kyrkan utvecklas, Livet som mormon, Media, Mission och evangelisation, Missuppfattningar, Offentligt arbete, Samhällsfrågor, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s