Religionsfrihet

religious-freedom-whiteboard-discussion

Idag skulle jag vilja dela några tankar om vikten av religionsfrihet. Jag vill inleda med 11:e trosartikeln:

Vi gör anspråk på förmånen att tillbe Gud den allsmäktige i enlighet med vårt eget samvetes maningar och erkänner alla människors rätt till samma förmån, att tillbe hur, var eller vad de vill.”

Kyrkor, religiösa samfund och individer möter ökat motstånd när de uttrycker sin tro i det offentliga rummet eller tjänar i samhället. Vi kanske tror att det är på andra platser och i andra kulturer som t ex i Irak, det är väl ingen som har undgått vad som händer där nu, där Islamiska Staten, IS säger ”välj att konvertera till islam eller dö”. Som ni hör så har detta inget att göra med Herrens önskan om frihet att välja när man försöker begränsa tankefriheten. Senast under veckan har det kommit ett förslag i Sverige om att förbjuda religiösa friskolor och till och med försvåra för de som inte är kommunala. Den andra sidan försöker begränsa Guds goda inflytande överallt.

Vad är religionsfrihet?

Religionsfrihet är inte en avsaknad av religion, religionsfrihet är en grundläggande mänsklig rättighet som ska skydda alla människors samveten. Den låter oss tänka, uttrycka och agera efter vad vi tror på. Att utöva vår religionsfrihet förutsätter att vi inte skadar andra på grund av vår religion, att förtrycka andra med vår trosuppfattning är inte efter Herrens önskan om frihet att välja.

Hur ser kyrkan på religionsfrihet?

En av kyrkans första apostlar Orson F. Whitney sa: ”Gud använder sig av mer än ett folk för att utföra sitt stora förunderliga verk. De sista dagars heliga kan inte göra allt. Det är för stort, för svårt, för ett enda folk.

I kyrkan anser vi inte att andra troende världen över är våra motståndare eller konkurrenter. Vi ser dem istället som våra samarbetspartners, vi kan inte göra allt själva!

Världens andliga och timliga behöv kräver att olika trossamfund visar välvilja och samarbetar. Precis som i forna tider så betonar dagens ledare vikten av samverkan och respekt för andra trosuppfattningar. Vår profet, Thomas S Monson sa:

Jag vill uppmuntra kyrkans medlemmar var de än är att visa godhet och respekt mot alla människor överallt. Den värld vi lever i är fylld av olikheter. Vi kan och bör visa respekt mot dem vilkas tro är annorlunda än vår.”

Dieter F. Uchdorf sa:

Vi hedrar och respekterar uppriktiga själva alla religioner, var, när de än levde, som älskar Gud, utan att ens ha tillgång till evangeliets fullhet. Vi höjer våra röster i tacksamhet över deras osjälviskhet och mod. VI hyllar dem som bröder och systrar, barn till vår himmelske Fader. Han hör de böner som uppsänds av de ödmjuka och uppriktiga i varje nation, tungomål och folk. Han ger ljus åt de som söker honom och som är villiga att hålla hans bud.

Varför behövs religionsfrihet?

Religionsfrihet är av evig betydelse! Redan innan vi kom hit till jorden var det ett råd i himlen där vikten av vår frihet att välja segrade över att bli tvingade eller ledda, ända sedan dess har den andra sidan försökt inskränka på vår frihet för att vi ska misslyckas och känna oss eländiga. Religions- eller samvetsfrihet är avgörande för ett varierat samhälle. Det tillåter olika uppfattningar att blomstra. Religionsfrihet skyddar rättigheterna för alla grupper och individer, inklusive de svagaste, oavsett om de är religiösa eller inte.

Religionen har en viktig roll i samhället. Det är inte bara vår andlig hälsa som mår bra av frihet att uttrycka våra åsikter. Det finns undersökningar som påvisar att i samhällen där man strävar efter religionsfrihet har man en bättre mental och fysisk hälsa. Man har mer välstånd och man är vänligare och generösare mot varandra.

När människan strävar efter att följa Herrens bud blir det till en etisk och moralisk kompass i vardagen. Religion är inte bara privat dyrkan, det omfattar också offentliga uttryck och sociala och moraliska frågor. För att kunna vara en positiv kraft måste religiösa organisationer och människor ha fysiska, sociala och juridiska möjligheter att visa sin religion, alla laglydiga röster måste få höras i det offentliga rummet.

Vad kan vi göra för att främja religionsfriheten?

Först och främst behöver vi ha, eller skaffa oss modet att stå upp för vår tro och för våra åsikter….

…. och att göra det på rätt sätt

Lev din tro i vardagen

För och delta i diskussioner, i hemmet, i kyrkan, på jobbet eller ute i samhället

Stöd olika organisationer som gör gott i samhället, antingen med tid eller pengar

Vittnesbörd

Jag är  tacksam för att vi har religionsfrihet här i Sverige där jag fritt kan  utöva min religion, man tar för givet, men så är det inte överallt. Jag är så tacksam fr evangeliet, för att jag har det i mitt liv och vad det gör för mig.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Filosofiska tankar, Frälsning, Samhällsfrågor, Vittnesbörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s