Exakt DNA-match

10615767_10203525645440410_2102726847_nIbland har man tur med DNA. Utan att ens ha gjort Family Finder där man kan få träff på sina kusiner, sysslingar etc så fick jag direkt matchning på två personer. En av dem hette Tuomas Teuri. I vanliga fall är det inte lämpligt att publicera namn på en person som man får träff på i en sluten databas som Family Tree DNA, men Tuomas skrev också på en offentlig fb-sida, for us who has or had the name Troberg, som jag har skapat för ett antal år sedan. När jag skrev ett inlägg där om att jag nu tagit DNA-test på min kusinson så skrev Tuomas som kommentar:

Tuomas Teuri Hi! In Finland two Troberg brothers in about year 1900 changed their surname to Teuri. Teuri is ”closed” surname, so every Teuri is also related to that Troberg family-line. I have also done Y-DNA test and that proofs common ancestor. Interesting!

den 14 augusti kl. 09:11 ·

Det är sånt här som gör släktforskning, och i detta fall DNA-släktforskning så kul! Ibland brukar jag titta på mina söner, sucka och säga att ”de snyggaste karlarna är de man har fött”. Kom att tänka på något liknande när jag såg ett youtubeklipp med Tuomas Teuri. Inte för att jag kan finska och förstår ett dugg av vad han säger, men min släkting det är han till 100%. 🙂

UPPDATERING: Idag den 19 augusti fick jag ett jättetrevligt mail från Tuomas Teuri. Han skrev ner sin släktlinje. Den visade sig inte finnas med i http://www.geni.com så jag kompletterade den och Tuomas anslöt sig till släktträdet. Det visade sig att Tuomas är min femte kusin. Han skrev att han ska kontakta äldre släktingar så de kan berätta för mig om släkten. Själv bor han idag i Esbo, samma ort där Helsingfors tempel befinner sig, och han är född i Salo där också hela min pappas släkt kommer ifrån.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Forskning och vetenskap, Genealogi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s