Funderingar kring mitt matförråd

Bulkpowders

Visst blir man imponerad när man se hur vissa lyckas med att spara ihop ett helt årsförråd med mat? Hur många har lyckats med det? Inte alls så många faktiskt. Men de som har det fyller upp garderob, hyllor och skrymslen i alla rummen. Så långt har jag inte kommit faktiskt.

I Mormonkyrkan så handlar det mera om att vi ska försöka få ihop ett tremånaders matförråd, och att vårt första mål är ett förråd som räcker i en månad. Själv så har jag köpt en del viktiga basvaror och kompletterar med lite mer allt eftersom.

Frystorkad mat är helt ok om man har råd med det. Men hur många har det? Det är jättedyr mat, och om man köper det Ultimata Nödförrådet så kostar varje portion nästan 55 kr. Det svider i plånboken rejält tycker jag. Så jag har inte alls satsat på att köpa sådan mat.

http://www.preppad.net/store/p/n%C3%B6dproviant-147054/ultimata-n%C3%B6df%C3%B6rr%C3%A5det-235152

Man kan på stormarknader köpa storförpackningar av mjöl, torrmjölk, socker, salt, olja, bönor, linser, pasta, ris och annat hur billigt som helst. Sen behövs det en del burkar också förstås som exempelvis tomatpuré och liknande, och så behövs det torkad frukt, buljong och lite annat.

Sen så finns det en del saker som är jättebra att ha, exempelvis myssli. Jag kallar det för mormon-myssli. Man kan leva nästan på bara sånt faktiskt.

http://myssliboden.se/

Själv så har jag dessutom satsat på att köpa proteinpulver med vanilj och chokladsmak i påsar med 5 kg vardera. Då är det billigaste drygt 3 kr per portion oavsett om det är för veganer eller ej. Det blir fantastiska drycker även om man blandar det med mjölkpulver. Sen har jag köpt ett mixat grönt pulver som innehåller torkade alger, örter, kryddor. Det lönar sig inte att köpa de små förpackningarna som finns på 250-500 gram, utan man måste satsa på så stor förpackning som möjligt. Jag importerar från Storbritannien för att få ett så bra pris som möjligt, och om man köper tillräckligt mycket så slipper man fraktkostnaden (som ändå inte alls är så dyr ändå till Sverige).

http://www.bulkpowders.co.uk/

Väldigt bra recept där man använder proteinpulver har jag hittat här:

http://proteinpow.com/recipes-category

Som alltid så ska man satsa på mat som man ändå annars använder, för man ska äta av årsförrådet hela tiden och fylla på det med jämna mellanrum då man förbrukat av det. Om man köper mat till förrådet som man inte använder, då är det dyrt på grund av att man slänger oanvänd mat. Så köp sådant som ändå används i hushållet.

På en del ställen så har kyrkan Biskopens Förrådshus, och det är helt fantastiskt. Men på de allra flesta ställen där kyrkan finns så finns inte det, och då räknas vårt matförråd som Biskopens Förrådshus. För om det är svåra tider ekonomiskt för en medlem, så är det ju jättefint att kunna gå till sitt förråd och ge medlemmen något.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Årsförråd, Hälsa. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Funderingar kring mitt matförråd

 1. mormonlady skriver:

  Jo, torkade bönor och ärtor är väldigt bra. Jag gillar linser också, speciellt röda linser. Ibland behöver man kanske något att äta snabbt, och för min del så är proteinpulver bra eftersom jag kan göra en proteinshake med torrmjölk då. Vi får alla komma på vad som passar oss bäst. Jag har långt kvar innan jag tycker att jag kan känna mig nöjd med mitt matförråd. Jobbar på det.

  Gilla

  • fruhjerpe skriver:

   Ja, röda linser är toppen! 🙂 och du har helt rätt i att proteinpulver har sina fördelar, jag har bara aldrig fått in nån vardagskonsumtion och då är det ju svårt att lagra för mig då det bara skulle bli gammalt 🙂
   Läste en del på providentliving.org som du länkade till i ett annat inlägg om bland annat odling som går helt i samklang med mina tankar om självhushållning. Ska läsa igenom mer i din blogg i jakt på hushållningstips!

   Gilla

 2. fruhjerpe skriver:

  Torkade bönor och ärtor är en hit också, som är lättare att använda till vardags än proteinpulver (i min mening). Och i tidigare kristider hade man ju kaniner till husbehov, det funderar jag på i dagsläget.
  Jag skulle älska att ha mat för ett år hemma! Men drömmer i mindre skala om att i alla fall ha ett ordentligt skafferi man kan gå in i, det jag har nu är inte funktionellt – alldeles för djupt så man kommer inte åt det längst in, och utan ventilation.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s