Ilkka Sillanpää – Rymdforskare och mormon som tror på mirakel, men inte evolution

ilkkaIlkka Sillanpää tror att den mänskliga rasen började med Adam och Eva. Han tror att mormonteologi och vetenskap inte står i motsättning till varandra.

Rymdforskare Ilkka Sillanpää, 38, citerar den åttonde psalmen från minnet. Ps 8:4-5 ”När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna som du har skapat, vad är då en människa eftersom du tänker på henne,”

”Den talar om himlarna, stjärnorna och den mänskliga ofullkomligheten. Varje tänkande hobbyastronom funderar på vad är vår plats i universum är.”

Sills, en rymdforskare och mormon, söker sin egen plats genom partikelmätningar, simuleringsmodeller av planeterna, magnetiska ringar, observationer med mätinstrument och Bibeln.

Han undersöker himlen på sin arbetsplats i Southwest Research Institute forskningsinstitut i San Antonio, USA.

Han studerar också himlen i Texas, Mormontemplet. Där träffar han bröder och systrar i tron som funderar kring vad det innebär att ha ett gott liv. Hur kan man veta att Gud existerar? Hur och varför döda människor är gifta? Hur kan man vara en bra mormon på internet, då det uppkommer frågor som varför de inte dricker kaffe till exempel?

Funderingarna började på 1970-talet i Karleby, Finland. På söndagarna, gick familjen till Mormonkyrkan och måndagkvällar studerade de skrifterna tillsammans. I skolan var Sillanpää särskilt intresserad av matematik och fysik.

”Jag kommer ihåg att jag som ett litet barn älskade naturvetenskap och Gud. Naturlagarna och hur världen fungerar var jag alltid intresserad av,” berättar Sillanpää.

Efter armén åkte Sillanpää till Utah för att träna som missionär. Han var en 20-årig blyg nörd från Karleby som ringde på dörrklockor och frågade folk om han kunde berätta om Jesus.

Efter missionen började han studera teoretisk fysik, och fick sedan en forskartjänst.

”Rymdforskning är intressant på grund av att det är möjligt att göra nya upptäckter och utforska saker som andra aldrig har sett,” berättar Sillanpää.


Helsingin Sanomat är nordens största dagstidning.

http://www.hs.fi/elama/Avaruustutkija+ja+mormoni+uskoo+ihmeisiin+mutta+ei+evoluutioon/a1407925584672

Ilkka Sillanpää har översatt hela artikeln.

http://disciplescientist.wordpress.com/2014/08/16/planet-studies-and-believing-miracles/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Media, Personporträtt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s