Vänsterhäntas dag idag 13 augusti

videIdag, den 13 augusti, är det de vänsterhäntas dag. Jag kommenterade det för min son Vide (bilden) och han svarade surt att de andra dagarna är till för högerhänta.

Ja, min lille Vide är vänsterhänt. Ganska så otroligt med tanke på att det är mindre än 10% chans att få ett barn som är vänsterhänt om bägge föräldrarna är högerhänta.

Tyvärr så har jag inte tänkt så mycket på att Vide är vänsterhänt. Jo, naturligtvis var det Vide av alla barnen som ville börja spela gitarr. Jag gav Vide en gitarr och frågade honom hur han ville hålla den. Vide valde att hålla den vänsterhänt, vilket innebär att jag fick skaffa en vänsterhäntgitarr åt honom. Nu till jul så önskar han sig en elgitarr, och det blir också en gitarr för vänsterhänta.

Det som jag har bommat på vad gäller Vide är saxar. Jag har alltid trott att det är handtaget på saxen som avgör om saxen passar för höger- eller vänsterhänta, men ack vad jag bedrog mig. För en tid sedan så klagade Vide på att han hade problem med att klippa upp paketet till katternas torrfoderpaket. En minnesbild susade förbi mitt huvud. Det var en personal på Vides förskola som konstaterade att Vide hade en jättebra finmotorik. Ändå hade han nu som 11-åring problem med att klippa. Jag började misstänka Vides vänsterhänthet och googlade på vänsterhänt. Något som jag inte visste, men fick reda på efter lite sökande, var att det faktiskt inte hänger på handtaget om en sax ska passa för en vänsterhänt. Alla saxar har också blad som är slipade för att passa vinklingen då en högerhänt klipper. Vad jag skämdes då jag läste detta! Tänk att jag aldrig ens reflekterat över frågan. Naturligtvis påverkas vinklingen av i vilken hand man håller saxen. Snabbt letade jag upp en sajt på internet – allt för vänsterhänta – och beställde två rejäla saxar. På denna sajt hade de också konservöppnare, korköppnare och lite av varje för vänsterhänta. Jag bestämde mig för att slänga ut en fråga på facebook om vad en vänsterhänt egentligen behöver och fick ett svar från min femte kusin, som jag hittat via släktforskningen. Hon skrev att hon var vänsterhänt och att saxar är det viktigaste.

Vänsterhänthet är inte ”bara” att man har preferens för att använda vänster hand. En person som är vänsterhänt använder också hjärnan annorlunda och har speciella talanger.

Alla barn är speciella och jag känner att just de speciella barn som jag har fått är de barn som Gud har velat att jag skulle få. Jag har ett barn med asperbergers, ett barn född med omfalocele (född med levern utanför kroppen) och så har jag lille Vide som är vänsterhänt. Tänk att det var inte så länge sedan som en sån sak som vänsterhänthet inte var accepterat i samhället. Barn tvingades lära sig skriva med och använda höger hand. Det är inte ett sådant samhälle som jag tror på och jag är glad över att vi idag på många sätt är mer toleranta med att människor är unika individer, var och en med sina behov.

Ja, och det får jag ju inte glömma att nämna. När saxarna kom tog Vide snabbt och plockade fram en torrfoderspåse och började klippa. Det gick som en dans. Av någon anledning ser jag nu att Vide klipper paket och lite av varje sedan saxarna dök upp.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Högtider och evenemang, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s