Även finlandssvenskar, vallonättlingar och grannländer får vara med i Svenska Haplogruppdatabasen.

index

Idag fick jag glädjande nyheter från Svenska haplogruppdatabasen.
Eftersom min pappas släkt har bott i Finland så långt bak vi kan se (ca 1550) och eftersom jag inte fick någon träff på Sverige när vi gjorde en DNA-matchning i Family Tree DNA så blev jag osäker på om jag ens var välkommen i den Svenska Haplodatabasgruppen. Jag skrev ett mail till Rolf Berlin på Svenska haplodatabasgruppen.

Hej Rolf!

Nu har jag fått resultatet på Y-DNA-sidan. Funderar över vilka som får ingå i den svenska DNA-gruppen. Min pappa var svensk, men finlandssvensk. Det intressanta är att släkten enligt sägen ursprungligen kommer från Sverige på tidigt 1500-tal. Vad tror du, får jag äran att ingå i gruppen eller är jag hänvisad till någon finsk DNA-grupp???

Rolf svarade och skrev bl a så här:

Hej Gunnel
Visst skall finlandssvenskar vara med i svenska projektet! Om du kollar upp
hur vi grupperat medlemmarna på YDNA sidan så kommer du att hitta många från de nordiska länderna och gränstrakterna till Sverige.
Vi har på senare tid även tagit med personer i YDNA listan som ursprungligen kommit från exvis Vallonien i Belgien men som bott i Sverige i hundratals år. Vi brukar då föra in dessa i tabellen med en förklarande text om deras anknytning till Sverige….

Även svenska sektionen av familytreeDNA välkomnar alla som tror sig ha någon koppling till Sverige.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Genealogi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s