Mitt Y-DNA test har kommit — hur svensk är man som finlandssvensk??

finlandssvensk

Snabbt kom det, mitt Y-DNA test, men helt klart är det ännu inte. Fortfarande är inte markörerna för 67 och 111 klart, men jag har fått in resultatet för 12, 25 och 37 markörer. Kromosomen har definierbara segment av DNA med kända genetiska egenskaper. Dessa segment kallas markörer och ju fler markörer som testas, desto finare resultat får man.

Eftersom jag håller på att lära mig om DNA – ja, jag kikat lite i boken Genvägar – så har jag googlat och försökt få en översikt över hur jag ska tolka materialet.

Det första jag kikade på pappassläktnär jag loggade in på mitt konto på Family Tree DNA var förstås Y-DNA – Ancestral Origins. Där kan jag se olika nivåer av genetisk distans. Genetisk distans är alltså hur nära eller fjärran man är släkt. Genetisk distansk 0 är inom de närmaste 500 åren, genetisk distans 1 är 1000 år tillbaka osv. Exakt hur långt tillbaka i tiden varje distans är hänger på vilken haplogrupp du tillhör.

Eftersom min pappa var finlandssvensk, och en mycket stolt sådan, och det alltid har talats om att släkten Troberg ursprungligen kommer ifrån Sverige ca 1508 så hade jag ju hoppats på att få träff på Sverige. Allt hänger ju också på om någon av de svenskar som har lämnat in sitt DNA-test matchar mitt DNA. Nu visade det sig inte vara så. Inte en enda träff på Sverige fick jag.

Så här blev resultatet:

11-markörer: Exakt match – Finland, 2 st.
Genetisk distans 1 – Tyskland, 2 st och Skottland, Schweiz och Storbritannien 1 träff vardera.

25-markörer: Exakt match – Finland, 1 st
Genetisk distans 1 – Finland, 1 st
Genetisk distans 2 – England 1st, Norge 1 st

37 markörer: Genetisk distans 1 – Finland, 1 st
Genetisk distans 2 – Finland, 1 st
Genetisk distans 4 – Skottland, 1 st

Ja, inga svenska förfäder som synes, men väl finska de närmaste 500 åren. Inte helt oväntat, eftersom jag har släktforskning ner till ca 1550 och då bodde mina förfäder i Finland. Precis som på min mammas sida, mitt mitokondrie-DNA, så finns brittiska anor några tusen år bak i tiden. Något som också är vanligt vad gäller svenskar. Långt, långt tillbaka, flera tusen år tillbaka i tiden så kommer alltså pappas förfäder från Skottland. Ganska långt tillbaka finns också norska förfäder. Samtidigt kan man se att förfäderna har flyttat fram och tillbaka mellan Finland och Skottland.

Jag hittade lite information på en diskussionssida som kan ge lite ljus över dessa förflyttningar:
Under vikinga-tiden omtalades alltså regionens årliga export – via Norge – som en kommersielt betydelsesfull handelsvara, eftersom finnarnas produkter skattades mycket högt i England och Europa. Dåtidens produktion av pälsverk, rep, valross- och valben, jämte inslag från Asia-handelen efter Volga, gjorde dessa områders produksjon och handel till en mycke värdefull partner för de ”norska sjökungar” redan innan Viking-tiden. Norge omtalades detta värde för ”Finnskatten”, – redan i Harald Hårfagres Saga. 

Det andra jag kikade på var förstås själva haplogruppen. Min pappas släkt är alltså R-M417.

Haplogrupp R är kanske den mest framträdande Y-DNA linjen idag. Det är den ledande haplogruppen i Europa, USA och i Indien.”
http://www.genebase.com/learning/article/11

Så här skriver Family Tree DNA om haplogruppen R-M417:

”The R-M417 line began in between Central Asia and West Asia. It spread south across Southeastern Europe and the Arabian Peninsula. It is most notable for being the ancestral to the Ashkenazi-Levite founding lineage. This founding line makes up a significant percentage of Ashkenazi Levite males.”

Ja, det var så långt jag kom idag med pappas DNA. Nu har jag frågat Den svenska haplogruppen så snällt om jag får vara med där. Pappa var ju trots allt finlandssvensk – även om jag än så länge inte kan hitta ett enda spår av svenska anor.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Genealogi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s