Homosexuell, kristen och …celibat. En annan bild av den homosexuella debatten

RNS-CELIBATE-GAY

I alla kristna läger diskuteras frågan om hur man ska förhålla sig som homosexuell om man är troende kristen. Julie Rodgers (bilden) kom t ex ut som kristen när hon var 17 år. Efter att ha försökt dejta killar så bestämde hon sig för att leva sitt liv i celibat.

Inom frikyrkan har det funnits terapeutiska grupper som har försökt få homosexuella att byta sin sexuella inriktning, men nu uppmanas istället personer med samkönad läggning att överväga ett liv i celibat. Under många år har det inom kristna kyrkor varit ett fåtal val: antingen lämna tron, ignorera sin sexualitet eller försöka ändra den. Nu har en annan modell börjat ta över: kristna som lever i celibat och samtidigt försöker vara uppriktiga både med sin sexualitet och sin tro. Ofta får kristna homosexuella som lever i celibat agera språkrör mellan kristna kyrkor och HBTQ rörelsen.

Tidigare i år har de 50 000 medlemmarna i American Association of Christian Counselors övergått från läkande terapi till att uppmuntra celibat. Många evangelikala upptäcker nu katolska kyrkans koncept för celibat. För en del har den ensamhet som ett liv i celibat innebär fått stöd i olika communities, t ex Spiritual Friendship som är en blogg för homosexuella kristna. Homosexualitet anses nu bara som en synd om man lever ut sin läggning. Detta är den inställning som de större kristna kyrkorna har, inklusive katolska kyrkan, metodistkyrkan och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

En del kristna är inte så intresserade av att använda termen ”gay” eftersom de anser att de också innefattar en viss sexuell livsstil. Inom Jesu Kristi Kyrka och även i andra kristna kyrkor används termen same sex attraction – samkönad attraktion. Detta beror också på att man inte ser sin läggning som en identitet, utan som en läggning man har.

http://www.religionnews.com/2014/08/04/gay-christian-celibate-changing-face-homosexuality-debate/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Frälsning, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s