Left Behind – Livet för dem som tvingades stanna kvar

the-official-movie-poster-for-left-behind-starring-nicolas-cageDet har alltid hänt allvarliga saker i vår värld. Redan på Paulus tid så trodde man att man levde i den sista tiden och att jordens undergång var nära och Jesus Kristus skulle komma tillbaka. Skillnaden är att numera så sprids rykten så mycket lättare än förr, och i och med detta så spekuleras det ännu mer.

TV-serien Left Behind bygger på en serie böcker av Tim LaHaye och Jerry B. Jenkins, och nu kommer snart även en långfilm som behandlar Ändens Tid ur den eskatologiska ståndpunkten pretribulation, premillenialism. I denna så kommer Jesus hämta de troende hem till sig (uppryckandet), och kvar lämnas alla andra. Dessa kommer att få genomlida Vedermödan, en tid som är ohygglig. Denna teologi bygger på tolkningar av profetior i Bibeln (Johannes Uppenbarelse, Daniel, Jesaja och Hesekiel).

http://en.wikipedia.org/wiki/Left_Behind_(film_series)

http://en.wikipedia.org/wiki/Left_Behind

Men vi behöver påminna oss om att denna tolkning inte finns i Bibeln egentligen. Det står inte egentligen något om ett Uppryckande i Johannes Uppenbarelse. Idén kommer från en felaktig tolkning av 1 och 2 Tessalonikerbrevet där Paulus beskriver Herrens ankomst och dödas uppståndelse, vilket kommer att ske vid hans ankomst.

Om vi jämför vad Paulus säger i 1 och 2 Tess om den yttersta tiden mot det som Jesus har sagt, så är det samma vokabulär och uttryck. De talar om samma händelse med andra ord. Men de som förespråkar pretrib premill säger att det är två helt skilda händelser och att det som Paulus talar om är en osynlig preliminär andra ankomst av Jesus Kristus och att han snabbt och på en gång rycka med sig de troende så att de ska slippa Vedermödan då alla onda krafter släpps loss i vår värld då Guds dom sker över det syndiga människosläktet.

http://www.christianpost.com/news/no-christians-should-not-believe-in-left-behinds-rapture-theology-says-prominent-apologist-124070/

Det är många kristna som tror på Uppryckandet eftersom de i och med detta kommer att slippa Ändens tid med Vedermödan och allt fruktansvärt lidande som sker då. De har fått med sig denna syn allt sedan sin barndom och har aldrig ifrågasatt det hela och om det faktiskt finns stöd i Bibeln för den ståndpunkten.

Som kristen så är det helt ok att se på tv-serien Left Behind och se filmen eller läsa böckerna. Men det betyder inte att det som beskrivs är sant. Man behöver komma ihåg att det är science fiction eller fantasy, något påhittat som är underhållande för stunden men inte något som vi kan bygga våra liv på.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Frälsning, Profeter, profetior, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Left Behind – Livet för dem som tvingades stanna kvar

  1. Gunnel Troberg skriver:

    Jaha, så det är därför man i andra kristna kyrkor inte förbereder sig genom att lära sig om överlevnad eller skaffar årsförråd osv. Jag som trodde att Gud ansåg att, som det står i bibeln, det kommer att ”regna” både på troende och otroende dvs vi som troende slipper inte undan från prövningar och utmaningar. ”Han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.” (Matt 5:45) Nej, som medlemmar i kyrkan så tror vi inte på någon gräddfil för att vi är kristna. Alla är vi ju Guds barn.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s