Feminism på kvinnans villkor

hollandNär jag var yngre så minns jag ett ordspråk som löd ungeför ”arbetar du för att leva eller lever du för att arbeta?”  I Sverige så lever vi nog mycket för att arbeta. Det är den gamla lutherska arbetsmoralen som härskar. Därför kanske det heller inte är så konstigt att både män och kvinnor i så hög utsträckning väljer att jobba heltid, trots att de kanske har små barn. Många gånger motiveras också heltidsarbete med att det för kvinnan handlar om jämställdhet med mannen. Tyvärr så sker allt som oftast den jämställdheten på mannens villkor. Det är mannens livsbetingelser som är norm, och det är den normen som vi kvinnor ska följa. Därför blir jag glatt överraskad när jag tar del av en artikel som handlar om hur inte bara kvinnor, utan också män som bor i Holland i allt högre grad arbetar deltid för att kunna vara hemma mer med barnen. Äntligen ett land där man har fattat! Jämställdhet kan faktiskt handla om att män också har kvinnans traditionella livsbetingelser som norm. För visst är det så att du är aldrig oersättlig på jobbet, men ingen människa kan ersätta dig som förälder för dina barn.

Enligt en artikel så refereras till UNICEF:s undersökning där Holländska barn anses vara de lyckligaste barnen i världen.   http://www.findingdutchland.com/happiest-kids-in-the-world/      

New York Times.101230.Working (Part-Time) in the 21st Century

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Familjen, Forskning och vetenskap, Kvinna/feminism, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s