Preppad för katastrof

brandDet har väl inte undgått någon att Sverige har haft sin värsta brandkatastrof i modern tid. Den otroliga värmeböljan slog alla rekord med t ex 34 graders värme i Salatrakten, efter vad jag har hört. Som media har rapporterat så är inte heller Sverige förberedd för såna här katastrofer, och vem är det? Vanligast brukar ju vara översvämningar, inte stora bränder.

Som medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga så blir vi uppmanade att vara förberedda för att katastrofsituationer kan uppkomma. Här i Sverige är nog en hel del medlemmar ganska loja, det händer ju ändå ingenting, inga krig, farsoter, naturkatastrofer…. Samtidigt så vet vi faktiskt inte. Vem kunde gissa att denna sommar skulle bli så varm t ex och orsaka en storbrand som t om kunde beskådas från rymden?

Det är svårt att veta vad man ska tänka på vad gäller just bränder. I intervjuer och tidningsartiklar så nämns främst att drabbade människor försöker rädda undan foton, det värdefullaste och mest privata som inte kan ersättas är ju faktiskt fotografier. Själv tänkte jag tanken att en extra dunk bensin till bilen hade varit bra så man kan ta sig långt bort med bilen. Samtidigt är väl inte bensin och brand en lyckad kombination.

Det finns en hel del överlevnadssajter på nätet. Något som en medlem nyligen tipsade om var hemsidan preppad. nu en svensk sajt som har underrubriken ”Det oväntade gynnar den förberedde.” Här finns 72-timmars överlevnadskit, vattenrenare och lite av varje. Naturligtvis kan man som medlem i kyrkan handla på ldsstore. För att kunna handla där så registrerar man sig som användare genom att ange sitt medlemsnummer som man har som medlem i kyrkan. En medlem kommenterade prisskillnaden på vattenfiltreringskit. På preppad kostar detta 1400 kr och på ldsstore 220 kr. Mitt råd är alltså att OM du vill handla överlevnadsgrejor så se till att bli vän med en mormon som hjälper dig att köpa ut. http://store.lds.org/webapp/wcs/stores/servlet/Category3_715839587_10556_3074457345616706237_-1_N_image_0

Civilförsvarsförbundet har sin egen risk- och sårbarhetsanalys som varje enskild person kan göra för att se hur förberedd just DU eller JAG är inför en kommande katastrof. http://www.civil.se/rsa/

 

 

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Årsförråd, Ekonomi, Hjälpverksamhet, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s