Naturvetenskap stödjer religion

science-mormonism2När jag ska förklara för mina små barn om naturvetenskapliga saker så måste jag börja enkelt. Ett exempel är att likna vår planet vid en boll. Det är en konkret jämförelse som kan förstås av mindre barn. ”Vi bor på en stor boll”.  Ungefär så har jag föreställt mig att skrifterna fungerar. Egentligen har jag aldrig lagt någon större vikt vid att tolka in naturvetenskap i skrifterna. För mig har de legat på nivån ”jorden är en boll”. Vitsen med religion är inte att förklara något naturvetenskapligt hur, utan något religiöst varför. Varför är vi här på jorden, inte vad består jorden av. Naturligtvis är det också så att människor i historisk tid inte har kunnat ta till sig avancerad naturvetenskap. Nivån hos de flesta människor har tidigare varit så låg att de inte hade förstått sig på några naturvetenskapliga resonemang från Gud. Att tänka abstrakt t ex är en högst modern företeelse.

Men ibland händer det att det slinker ner naturvetenskapliga observationer som jag med förvåning konstaterar stämmer överens med skrifterna. Idag är världens befolkning ca 7 miljarder. Lite svårt att tro på en ursprunglig Adam och Eva då för ca 6000 år sedan, eller hur? Något chockad blev jag då jag råkade ramla över uppgiften att världens befolkning på 800-talet e Kr var 240  miljoner människor. Utifrån arkeologiska bevis uppskattas även befolkningen ganska långt bak i tiden. 4000 år f Kr beräknas världsbefolkningen till ca 28 miljoner. 10000 år f Kr beräknas världsbefolkningen av vissa forskare vara bara 2 miljoner. Någonstans innan 10 000 år f Kr börjar vi närma oss en nollpunkt för det vi kallar för den moderna  människan – homo sapiens sapiens. Plötsligt börjar historien om Adam och Eva – de första människorna, inte att låta allt för otrolig och inte heller att det inte skulle ha skett för så otroligt länge sedan heller.  http://en.wikipedia.org/wiki/World_population_estimates

Något som jag har förbryllats över i skrifterna är förmågan till tidsresor, eller att kunna förutsäga framtiden. Gamla Testamentets profeter och inte minst Jesus själv, kunde i detalj förutsäga framtiden för Jesus – att soldaterna som korsfäst Jesus delade hans kläder mellan sig och kastade lott om dem eller att Petrus skulle förneka Jesus tre gånger. Läser man då lite om Einstein och hans relativitetsteori så inser man att tiden inte är konstant. I tvillingparadoxen framkommer t ex att ett tidsrum kan få en annan krökning, vilket medför att tiden kan gå långsammare i vissa sammanhang. 

Genom skrifterna så lär vi oss att Gud skapar nya världar. Moderna kosmologi lär oss också att universum expanderar. Vi kan dessutom inte dra generella slutsatser av det vi observerar.

Eftersom vi bara kan observera en liten (eller stor?) del av Universum i sin helhet kan vi inte vara säkra på om det vi ser här är representativt av Universum i sin helhet. Det är av samma anledning man inte kan komma till slutsatsen att Jorden är platt eftersom Jorden verkar vara platt lokalt.” http://www.astronomiskungdom.se/2014/03/02/hur-stort-ar-egentligen-universum/

Min generella invändning när naturvetenskap har använts som ett argument emot religion är att den naturvetenskap vi har bygger på kunskap av människor med ofullkomlig intelligens, utan full insikt över helheter, med förförståelse över hur saker borde tolkas vetenskapligt. Människan har inte bara ett begränsat intellekt, utan också begränsad sinnesförmåga. En person med autism kan t ex inte uppleva verkligheten som den är, men frågan är om ens vi som lever utan denna funktionsnedsättning kan det?

När jag tänker på naturvetenskap och på Gud som skapare så jämför jag det med datorer och dataprogram etc. För mig är programvaror likställt med naturvetenskap. Jag har lärt mig ett program och vet hur det fungerar dvs dess naturlagar. Trots att jag lärt mig att förstå vissa program och hur de fungerar så finns det personer som befinner sig på en helt annan nivå än jag. De kanske har skapat program, de kanske förstår sig på datorer och programmering osv på ett helt annat plan än de flesta människor. Därför kan de överträda de lagar som vi har lärt oss utmärker programvaran. De kan hacka sig in i program, ta sig förbi lösenord, skriva nya program osv. När vi ser det som vi kallar för under eller mirakel, som står klart i motsättning till de naturlagar som vi känner till t ex förmågan att förvandla vatten till vin, förmågan att gå på vatten, förmågan att läka med handpåläggning osv osv så ser jag framför mig Gud som den store hackern eller programmeraren som skapat sina program och kan gå emot det som vi trodde var möjligt inom ramen för programvaran.

Detta var alltså några av mina tankar ifråga om naturvetenskap och religion. Ämnet fascinerar många medlemmar i kyrkan och det finns naturvetenskapliga forskare som är medlemmar i kyrkan som upplever att naturvetenskapen stödjer religion.

http://www.mormonsandscience.com/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s