Massinvandring och främlingsfientlighet

Viking expeditions (blue): depicting the immense breadth of their voyages throughout most of Europe, the Mediterranean Sea, Northern Africa, Asia Minor, the Arctic and North America (going into Russia were Swedish Vikings).

Viking expeditions (blue): depicting the immense breadth of their voyages throughout most of Europe, the Mediterranean Sea, Northern Africa, Asia Minor, the Arctic and North America (going into Russia were Swedish Vikings).

 

Tidningarna i Sverige är fulla av artiklar om massinvandring och främlingsfientlighet. Förr så var det väldigt svårt att skriva om detta. Det har under en lång tid varit en het potatis i den offentliga debatten.

Fortfarande så handlar debatten om argument som är för eller emot någonting. Men det börjar att dyka upp tidningsartiklar som handlar om att man är mycket positiv till invandring, men att vi i Sverige inte har råd med hur mycket som helst.

Frågan är ju var gränsen går. Vi vet att det kommer ännu fler invandrare, och vi vet att det tar ganska så många år innan de har fått jobb eftersom det inte finns så många okvalificerade jobb kvar i Sverige. Många fabriksjobb har flyttat utomlands och de nya jobben finns ofta inom tjänstesektorn där det krävs utbildning.

Å andra sidan så vet vi att när väl en invandrare har fått in en fot på arbetsmarknaden och så småningom etablerat sig där, ja då är det en oerhört positiv sak inte bara för invandraren själv och dennes familj. Det är även positivt för Sverige som helhet. Nya företag startas och det tas kontakt med det forna hemlandet och det utbyts varor och tjänster.

Allt detta tar tid. Frågan är hur tålmodiga vi svenskar är. Vi brukar vara ett ganska så segt folk som kan se långsiktigt då vi vet att slutresultatet blir bra.

Tyvärr så finns det en del svenskar som har en väldigt kortsiktig syn på det hela och styrs av fruktan. De drar samband som faktiskt egentligen inte alls finns. Den som styrs av fruktan tror att invandrarna stjäl svenskarnas jobb och att det är därför som det är så många svenskar som är arbetslösa. Men bara för att en svensk har förlorat arbetet så innebär det inte att det är invandraren som har tagit jobbet. Det är två helt skilda saker.

Vikingarna  reste väldigt mycket utomlands. Det var både plundringståg och handelsutbyten med västra, östra och södra Europa. Hem kom de med rikedomar och trälar (slavar). Ca 30% av alla som bodde i Sverige för ca 1000 år sedan var invandrare. Man kan ju förmoda att det uppstod en hel del äkta kärlek i relationerna eftersom det föddes så många barn med en svensk pappa och en invandrad kvinna, oavsett om hon var träl eller frilla.

Om en ”äkta svensk” nuförtiden skulle göra ett DNA-test så kommer all denna information fram. Men vem vågar göra detta? Det är inte så länge sedan som det kom fram att Hitler hade judiskt blod i sina ådror. Och hur pinsamt är inte detta för honom som var en av de värsta judehatarna i historien. Hade det kommit fram under hans levnad så hade han blivit utesluten ur sitt eget parti som han startade. Han var i klass med de romerska kejsarna och den lilla grupp av hednakristna som formade den Katolska kyrkan. Allt judiskt skulle rensas bort.

Vikingarna hade hår i olika röda nyanser. Vart finns alla rödhåriga nuförtiden? Sverige är ett land som består av invandrare. Det har alltid varit så. Invandrarna kom med sina seder och bruk och så smälte det samman med dem som redan bodde här.

Det var på mitten av 1800-talet som man började bli nationalistisk. Det var då som alla barn skulle få lov att gå i skolan, så alla skulle skulle kunna läsa och skriva. I och med detta så kunde de läsa om svenska kungar och andra historiska hjältar, och framsteg inom tekniken och vetenskapen. De fick lära sig att hjältarna hade skyddat och befriat landet, och det skrevs dikter, romaner och musik. Man fick även lära sig om vetenskapliga framsteg och uppfinningar som svenskar gjort. De hyllades alla för att de höjt Sverige till skyarna och gett Sverige ära. Nationalismen frodades och stoltheten över nationen var stor. Alla som talade samma språk skulle höra samman i ett och samma land. Det var lika dant i resten av Europa.

Så vem är en ”äkta svensk” idag? Jo, den som har en hel mängd förfäder som är invandrare.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Genealogi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s