Poppis med Pride

IMG_1955-620x465singlebigVill man synas så bör man visa sig i prideparaden. Så verkar det vara. Reinfeldt var på Stockholm Pride i år – första gången för en statsminister t ex. Även UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) valde i år att delta i Prideparaden. Naturligtvis är det ett vinna-vinna koncept. Man stödjer en god sak och marknadsför sig själv samtidigt.

”Hundratusentals jublande människor kantade gatorna i centrala Stockholm när årets Prideparad defilerade förbi under lördagseftermiddagen – i gassande solsken. Sammanlagt tolv UNF:are gick med – av och till – bland de första ekipagen och höll upp en knallblå banderoll som det stod ”Queer och nykter” på.
–Stämningen var bra i paraden, även om många omkring oss drack. Några gjorde tummen ner eller försökte fota vår skylt tillsammans med alkohol. Men det var mest av allt kul och många nykterister hängde med längs vägen, säger Maja Nordstrand och tillägger att hon hoppas kunna göra om det även nästa år, med en ännu större trupp. (Källa: Accentmagasinet 140802. UNF väckte känslor i Prideparaden)

Det finns både positiva och negativa delar i pridparaden. Positivt är naturligtvis att vi accepterar och älskar alla människor som de är, speciellt som en del människor faktiskt är födda med en viss läggning och där det inte ens handlar om ett frivilligt val. Vi får vara glada för att vi lever i ett land där vi kan leva ut både vår religiösa och sexuella övertygelse, vilket vi är smärtsamt medvetna om inte är verkligheten i stora delar av världen där kristna korsfäst för sin kristna övertygelse eller där homosexualitet ses som något kriminellt och där t ex lesbiska kvinnor våldtas av män för att de inte accepterar deras läggning.

Naturligtvis finns det negativa delar i pridparaden också. Under rubriken ”Pride är tydligen inte för alla” beskriver Maria Zaitzewsky hur judiska lesbiska kvinnor som deltar i paraden utsätts för hatfulla kommentarer om att de är ”barnamördare”. Andra saker man kan fundera över är utvidgningen av vad pridparaden och dess deltagare står för. På agendan i år stod bl a rätten till att använda sig av surrugatmammor. Frågan är vad det har med homosexualitet att göra överhuvudtaget? Ibland får man känslan av att vissa intressefrågor lindas in i andra frågor som de flesta människor i vårt land anser är rätt – i detta fallet rätten att få leva som homosexuell. Man utnyttjar helt enkelt något som människor bejakar för att driva sin egen agenda.  Jag bara väntar på att Jimmy Åkesson kommer att utnyttja detta grepp för att förbjuda invandrare eftersom de kommer från en såpass homofobisk kultur.

Ja det är ett märkligt fenomen Prideparaden, men samtidigt inte. Det är som när man var tonåring och alla höll sig nära den klasskompis som var mest poppis. Själv kan jag känna mig lite motvalls och inte vilja vara med där folk är kändisar. När min moster fyllde 70 år t ex så drog jag mig för att gå på hennes födelsedagsfest för att den hölls hemma hos hennes svärson Leif GW Persson. Men, men när det gäller Pridefestivalen så har jag faktiskt, ta i trä, lovat bort mig inför nästa sommar. Då kommer nämligen en god vän som är homosexuell och medlem i kyrkan och hälsar på mig i Göteborg. Jag har lovat honom att följa med honom på prideparaden. Då är vi åtminstone två mormoner som pridar i Skandinavien, kanske kommer vi att bli fler??? 🙂 http://westpride.se/nasta-festival

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hälsa, Högtider och evenemang, Livet som mormon, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Poppis med Pride

 1. Gunnel Troberg skriver:

  Hej Janne!

  Egentligen har det att göra med att stödja de människor som har en homosexuell läggning och visa att man anser att de är Guds värdefulla barn. Det fanns ju homosexuella ungdomar i kyrkan som begick självmord då de kände sig motarbetade av kyrkan vid tiden för prop 8. Vi vill våra ungdomar väl och då måste vi också acceptera dem som de är. Kyrkan har ju numera också ett family acceptance program för att föräldrar ska acceptera deras barns läggning. Själv har jag ganska små barn, så än så länge vet jag inte om någon visar sig vara homosexuell. Men man vet ju aldrig. 5% av befolkningen beräknas ha en homosexuell läggning.

  Gilla

 2. janne skriver:

  Skulle vara intresant att få en inblick i hur alla andra SDHare ser på saken.
  Pride festival känner jag inte för att gå med i.
  Jag är lite gammaldax och tror på att stödja mor och far familj.
  Vad andra gör är så klart upp till dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s