Family Finder: ja, var mormorsmor otrogen egentligen?

atDNA-treeSom jag har skrivit i ett tidigare blogginlägg så berättade min syssling Ethel för mig vid ett tillfälle om att misstankar fanns i släkten om att min mormorsmor vänsterprasslat en del. Som släktforskare så blir man inte jätteglad över såna uppgifter. Enligt de rykten som florerade så skulle min mormor Greta varit frukten av en relation mellan min mormorsmor och en skeppsredare i Göteborg vid namn Bratt.

Innan jag kom i kontakt med DNA-genealogi så trodde jag inte det var möjligt att kolla ifall det skulle ligga något i dessa rykten. Nu så har jag lärt mig att man genom att använda Family Finder så kan jag med 90% sannolikhet ta reda på vilka som är mina genetiska sysslingar. Vad är då Family Finder?

Som nybörjare inom ämnet har jag gått med i fb-gruppen DNA-anor. Där hänvisar man till några bra nybörjarsidor som förklarar grundläggande hur man kan använda DNA inom sin släktforskning. Peter Sjölund har på sin hemsida skrivit om skillnaden mellan de olika DNA-delarna:

Y-DNA
Y-kromosom finns bara hos män och den ärver mannen i sin helhet från sin far utan inblandning av moderns DNA.

Varje nu levande mans Y-kromosom har alltså ärvts från far till son genom 1000-tals generationer.

mtDNA

Mitokondrie-DNA finns hos alla människor oavsett kön. Denna del av DNA ärvs i sin helhet från mor till barn utan inblandning av faderns DNA. Även män ärver alltså mtDNA från sin mor, men män kan inte föra detta DNA vidare till sina barn, det kan bara kvinnor göra.

Varje nu levande människas mtDNA har alltså ärvts oförändrat från mor till dotter genom 1000-tals generationer.

Autosomalt DNA

Autosomalt DNA är den allra största delen (mer än 99%) av vårt DNA. Detta DNA ärver vi från både mor och far, ungefär 50% från varje förälder. Vilka delar av DNA:t vi ärver från varje förälder är helt slumpmässigt. Varje förälder har en likadan blandning av sina föräldrars DNA, som i sin tur har en blandning av sina föräldrars DNA, o s v. Därför är ditt autosomala DNA en salig blandning av små DNA-bitar från dina anfäder på alla släktgrenar.

Eftersom detta DNA blandas 50/50 för varje generation, blir det efter ca 10-12 generationer så uppblandat att det inte går att urskilja de enskilda delarna. 

 DNA-test för släktforskning

Utifrån de tre delarna av DNA, som jag beskrivit ovan, finns det tre typer av DNA-test för en släktforskare: Y-DNA, mtDNA och atDNA (atDNA-testet kallas ”Family Finder”).

Y-DNA ger dig två saker:

  • Svar på vilken gren av mänsklighetens manliga släktträd du tillhör och därigenom kunskap om vilken väg din rent manliga anlinje (farfarsfarfars… o.s.v.) förflyttat sig från mänsklighetens vagga i Afrika för mer än 200 000 år sedan till där du bor idag.
  • En lista på ett antal andra testade manliga släktforskare som visar sig vara dina släktingar, vilka har samma Y-kromosom som dig och alltså är ättlingar till samme man.

mtDNA ger dig två saker:

  • Svar på vilken gren av mänsklighetens kvinnliga släktträd du tillhör och därigenom kunskap om vilken väg din rent kvinnliga anlinje (mormorsmormors… o.s.v.) förflyttat sig från mänsklighetens vagga i Afrika för mer än 200 000 år sedan till där du bor idag.
  • En lista på ett antal andra testade släktforskare som visar sig vara dina släktingar, vilka har samma mtDNA som dig och alltså är ättlingar till samma kvinna.

atDNA (Family Finder) ger dig en massa släktingar:

Eftersom detta test tittar på DNA som kommit från alla dina släktgrenar, får du här en lista på andra DNA-testade människor som visar sig vara släkt med dig (som alltså har någon del av sitt DNA identiskt med dig). Vi brukar kalla det för ”DNA-kusiner”!

Normalt brukar man få en lista på mellan 50 till 500 släktingar, som kan finnas världen över. Du kan inte se hur ni är släkt, men du får en beräkning av hur långt bak den gemensamma anfadern/anmodern bör finnas. Sedan är det bara att ta kontakt med dina släktingar och försöka forska fram var era anor går ihop. För släkt är ni – DNA ljuger inte!   

(Källa: http://sjolunds.se/dna-genealogi/?p=9

Så det är alltså tack vare atDNA som jag kan ta reda på om Ehel är min verkliga syssling. Naturligtvis är vi ändå släkt via min mormorsmor, men kanske det kommer att framkomma att min mormorsfar inte är den som vi alltid har utgått ifrån.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Genealogi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s