Att förstå sitt MitokondrieDNA-testresultat

tube-family-finderFör några dagar sedan så ringde jag till  Rolf Berlin. Han är nära släkting till en syster i min församling och något av en expert på DNA-genealogi. Själv förstår jag nada av DNA-genealogi och har tack vare Rolf och genom att surfa runt börjat förstå mer och mer. När jag skrev mitt första blogginlägg i ämnet så kände jag mig helt förvirrad. https://mormonlady.com/2014/07/19/mitt-mitokondriedna-test-har-kommit/

Rolf är aktiv på My Family Tree DNA:s svenska undersida. Först fick jag ett par mailsvar från honom och han var också vänlig nog att lämna sitt telefonnummer.

Jag tillhör alltså haplogrupp K. Till en början så funderade jag lite på judiskt blod, men något sånt har jag alltså inte alls.

”There are only three typically Jewish subclades of K: K1a1b1a, K1a9, and K2a2a. There are other subclades, like K1a7, K1a8 and K2c, which are also found among people of Jewish descent, but they are very rare.” (Källa: http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_K_mtDNA.shtml )

Nej, jag har alltså haplogrupp K1a4a1a2a och det är enligt ovanstående källa vanligt i västra, centrala, norra och östra Europa såväl som i Etiopien.

I mitt förra blogginlägg så hade jag en del frågor som jag nu fått svar på från Rolf. Hur kunde jag t ex vara mer engelsk än svensk? Vad var genetisk distans? Hur kunde jag ha USA som en genetisk träff på distans 3?

Såhär är det. I Sverige har inte tillräckligt många svenskar DNA-testat sig. Därför så kan jag inte få upp så många, i mitt fall inga alls, träffar på genetisk distans 0. Genetisk distans 0 innebär att jag skulle ha personer med gemensam urmoder inom de närmaste 500 åren. En annan person som ska ha lämnat in sitt DNA-test ska ha samma mor eller mormor eller mormorsmor eller mormorsmorsmor osv osv inom de närmaste 500 åren. Genetisk distans 1 där jag fick träff på Storbritannien, Tyskland, Irland och England innebär att vi har en gemensam anmoder 1000 år bak i tiden. Det är ca 30 släktled bak i tiden. Jag är t ex i rakt nedstigande led släkt med skottarnas kung Máel Coluim III ‘Canmore’ mac Donnchada, Rí na h’Alba som föddes 1031. Han är min anfader 27 led bak i tiden. När man ser de träffar som man har fått på genetisk distans så är det väldigt lätt att tro att om man får många träffar på ett visst land, i mitt fall Storbritannien, så borde det innebära att mina förfäder kommer ifrån Storbritannien. I själva verket är det bara så att det är fler britter än svenskar som har lämnat in sitt DNA-test så därför kan svaret vara missvisande. Allt jag vet är egentligen att jag haft en urmoder för 1000 år sedan vars ättlingar idag lever i bl a Storbritannien. Eftersom jag också har Sverige på distans 2, alltså ännu längre sedan än 1000 år tillbaka så tycks det nästan som att det skett migration mellan Sverige- Tyskland – England- Irland, fram och tillbaka. Folk har rört på sig mer än man kan ana och det gällde inte minst kvinnor. 

När jag berättade för en syster om att vår urmoder säkerligen var en brittisk kvinna som blev bortrövad av vikingar från England till Sverige för 1000 år sedan så kommenterade hon det med att eftersom det finns lämningar av så etablerad handel efter vikingar så borde det betyda att vikingarna inte bara rövade, utan deltog i fredligt handelsutbyte också och att det kanske inte behövde handla om att röva bort engelska kvinnor, utan om att kärlek kanske uppstod  mellan en viking och en brittisk kvinna när vikingarna kom till England för att bedriva handel. 

Jag frågade Rolf om det märkliga resultatet jag fick på genetisk distans 3. Där stod bara Storbritannien och USA. Hade jag avlägsna amerikanska urinvånare till förfäder, frågade jag Rolf. Men, nej, det slog han genast bort. Rolf menade att det finns amerikaner som har hört att deras förfäder kan vara indianer, men som i själva verket har helt fel. I själva verket har de europeiska förfäder. 

Rolf hade varit vänlig nog att checka in den träff jag hade fått på distans 2 där jag fått träff på en svensk gemensam anmoder.  Han skriver att 

Det finns ju två testresultat till i Sverige som är relativt lika med ditt resultat och de härstammar faktiskt från Västergötland!
299022 har angett att Malin Larsdotters dotterdotter bodde i Ulricehamn och några generationer senare finns de i Uddevalla.”

Det är ju rätt intressant information med tanke på att min mormorsmormorsmor Maja Jansson (f. Jonsdotter) som föddes 1787 kom från Gärdhem, Vänersborgs pastorat. Jag är med andra ord en riktig västgöte på mödernet.

Vad gäller mitokondrieDNA så kan man inte ta reda på lika mycket som man kan på Y-DNA, dvs vi kan finna så mycket mer information om våra farfarsfarsfars rötter än om våra mormorsmors rötter. Det beror på att mitokondrieDNA består av 16500 positioner eller byggstenar – man kan väl jämföra det med en sifferkombination – och Y-DNA består av 10 miljoner positioner eller byggstenar. Some diffrents med andra ord. 

Nu ska vi inte vara ledsna över denna manliga överlägsenhet. Det är ju nämligen vanligare med ”fader okänd” än ”moder okänd” när man håller på med sin genealogi. Säg att du har en farfarsfar som är okänd, du känner bara till moder, ja då är det inte kört med genealogin. Eftersom den okända farfarsfadern ändå lämnat efter sig så många miljoner byggstenar och man bara delar med 2 för varje generation ner i tiden (ja hälften av generna är ju från mamma och hälften från pappan) så finns ändå tillräckligt många miljoner unika byggstenskombinationer kvar efter ett par tre generationer för att du ska kunna identifiera den okände fadern. Det som krävs är att denne okände fader även skaffade andra barn där ättlingarna har lämnat in sitt DNA-test. För kusiner är identifikationen 100% och för bryllingar 90%. Genom att komplettera sitt DNA-test på, i mitt fall, med My Family Tree DNA, med något som kallas för ”family finder” så kan jag enligt Rolf få en mängd träffar mot
kusiner, sysslingar och ned till 7-männingar. Ganska vanligt är att du får en lista på 100 svenska  matchningar av denna typ.När du kontaktar de som matchar bäst brukar det gå att verifiera upp till ett halvdussin med  gemensamma anor.

Vad är då HVR1 och HVR2 som finns beskrivet i mitt DNA-testresultat? Jo, Rolf förklarade för mig att det är de 500 första respektive de 500 sista positionerna eller som jag kallar byggstenar i mitt DNA på totalt 16500 positioner. I mitten av mitt DNA finns det som kallas för kärn-DNA. Den delen lämnar inte My Family Tree DNA ut eftersom man där kan läsa ut vilka genetiska förutsättningar man har för att få olika ärftliga sjukdomar. Tyvärr finns det människor som drar sig för att lämna ut sitt DNA eftersom de är rädda att försäkringsbolag kommer att försöka dra ur DNA-företag information om deras försäkringstagares risk för ärftliga sjukdomar. Själv har jag valt att strunta i dessa konspirationsteorier och istället konstatera att det viktigaste faktiskt inte är vilka sjukdomar man har lätt för att få, utan istället konstatera att en sund mormonsk livsstil utan alkohol och tobak medför att många sjukdomar som man kanske har en ärftlig benägenhet att få inte får någon utlösande faktor genom att man lever sunt.

K-DNA som jag har anses som en relativt vanlig haplotyp i Sverige. 10% av alla svenskar har haplotyp K. 40 % har haplotyp H, 20 % har haplotyp U, och 6-8% av alla svenskar har haplotyp J eller T enligt Rolf. Sen finns det flera haplotyper som bara 1% av den svenska befolkningen har som X, Z, V och W.

Fortfarande är det mycket som jag inte förstår vad gäller mitt DNA-test, men Rolf har rekommenderat en, som han tycker, lättläst bok i ämnet. Boken heter Genvägar och är skriven av Magnus Bäckman. Det kanske vore en GENial läsning för sommaren kanske???

Nu har jag fått ett mail från My Family Tree DNA att mitt DNA-test som jag utförde på min kusinson har anlänt till Texas, USA. Det ska bli spännande att se hur mycket svensk respektive finsk jag är. Min pappa var ju stolt finlandssvensk. Rolf berättade för mig att just i Finland och på Irland så är det jättepopulärt att DNA-testa sig. Det betyder för min del att jag förmodligen kommer att få en del träffar på min farfarsfars Y-DNA. Spännande!

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Genealogi, Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s