Mitt MitokondrieDNA-test har kommit!

viking_womenÄäntligen så kom mitt mitokondrieDNA-test som jag skickade iväg till MyFamilyTreeDNA i slutet av april. Min väninna Maren som själv använt denna tjänst hade berättat för mig att hon inte hade förstått ett jota av alla siffror som hon fick hemskickat. Så här ser resultatet ut för mig:

———————————————————————————————————————

Haplogroup: K1a4a1a2a

HVRI 1: 16224C, 16245T, 16311C, 16399G, 16519C

HVRI 2: 73G, 263 G, 309.1C, 315.1C, 497T, 523.1C, 523.2A, 573.1C, 573.2C

Coding region: 750G, 1189C, 1438G, 1811G, 2706G, 3480G, 4295G, 4769G, 6260A, 7028T, 8860G, 9055A, 9377G, 9698C, 10398G, 10550G, 11299C, 11467G, 11485C, 11719A, 11840T, 12308G, 12372A, 13740C, 14167T, 14766T, 14798C, 15326G

———————————————————————————————————————-

Så vad gör man med detta resultat? Ja, Maren har en nära släkting som hjälpte henne att koda ut resultatet och hon gav mig kontaktuppgifter så att jag kan få hjälp också.

Allt jag har i genealogi på min mormors… mors sida är detta:

You –  Kerstin Troberg (Bothén)  – Greta Jeanne-Marie Bothén –  Emma Leontine Leontia Pehrsson –  Inga Lena Persson (Johansdotter)- Maja Jansson

Maja Jansson är alltså min mormorsmormorsmor. Hon föddes 1787, Gärdhem, Vänersborgs pastorat. Riktigt, riktigt ursvensk kan man ju tycka. Många släktforskare kommer inte mycket längre bak än såhär, kanske 100 – 150 år till. Men visst inbillar man sig att man är riktigt, riktigt svensk då, eller hur? Jag riktigt ser framför mig mina förfäder som stegade in i det blivande Svea Rike när inlandsisen började smälta. Men trots detta, och det faktum att Maja var en enkel, fattig bondfru så finner jag att mina genetiska rötter kommer, inte främst från Sverige, utan från Storbritannien, Tyskland och Irland!!! Jag funderar på om jag har tolkat allt fel och det bara handlar om var mina genetiska matchningar kommer ifrån. Jag, menar, några svenskar kanske stack iväg ut i Europa och ynglade av sig där??? Ja, det verkar ju inte bättre, eftersom jag har genetiska matchningar även i USA – och några amerikanska urinvånare kan jag väl inte vara släkt med? Förmodligen handlar det om en amerikan med svenska rötter.  Kanske var det en viking som rövade hem en engelsk kvinna till bihustru och slav?

Inom DNA talar man om sk. genetisk distans. Om man har 0 i gentisk distans så är det en perfekt genetisk matchning, har man 1 så ligger matchningen lite längre bak i tiden. Jag upptäcker att jag inte har någon 0 i genetisk distans men däremot England, Tyskland, Irland och Storbritannien (sic) som genetisk distans 1. Som genetisk distans 2 har jag Tyskland, Irland och Sverige. Som genetisk distans 3 har jag Storbritannien och USA!

Så jag är närmare släkt med britter än med svenskar och jag har något avlägsna släktingar i USA. Båda dessa fakta är lika konstiga tycker jag. Hur kan jag vara närmare släkt med britter än med svenskar och hur kan jag även vara släkt med svenskar, fast längre bak i historien? Åter igen; USA. Så långt tillbaka i tiden; var det möjligt att det handlar om en utvandrad svensk, eller är det en viking som stannade kvar i Vinland och/eller ynglade av sig???

Så vad gör man då om man inget vet? Jo, vänder sig till personer och forum där folk vet bättre. Dessutom kan jag ställa frågor på MyfamilytreeDNA också. Nu har jag mailat min väninnas nära släkting som är DNA-expert med inriktning västsverige, jag har ansökt om att gå med i facebookgruppen ”Om DNA-genealogi för nybörjare på svenska” och jag har skapat ett konto på ”Swedish Haplogroup Database”.  Inte för att jag förstod riktigt hur jag ska fylla i uppgifter där, men det hoppas jag kunna få hjälp med av Marens DNA-expert-släkting.  Family Tree DNA har också en svensk hemsida som heter The Swedish DNA project – Sverigeprojektet.

Ja, det ska bli spännande värre detta. Eftersom jag också får DNA-träffar på släktingar så har jag faktiskt e-mailat den ende svensk som fanns i mitt DNA-träd. Han om någon kanske har en susning om varför vi har alla våra förfäders ättlingar utspridda i framför allt Storbritannien. Var det nån liten viking som rövade hem en brittisk kvinna som bihustru och slav kanske?

Independence 2000-08-12.Viking sex tourists lived happily ever after with Britons

Haplogrupp K är också rätt intressant. Det är nämligen bara 10% av alla europeiska urinvånare som tillhör denna grupp, enligt Wikipedia. Den berömda Ötzi tillhörde också haplogrupp K1, precis som jag. Kanske är han en av mina numera mer kända förfäder.

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Genealogi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s