Varför kan inte Birro bli mormon??

birroDet finns en del profiler som är populära bland medlemmar i kyrkan. En av dessa är Marcus Birro. Hans krönikor delas titt som tätt på medlemmars facebooksidor. Inom den svenska mormonvärlden betraktas Birro med beundran för sitt raka sätt och för sitt mod att stå upp för kristen tro och kristna värderingar.  Nu har Birro gått ut i media och deklarerat att han ska konvertera till Katolska Kyrkan. Han är inte precis den förste medlemmen i Svenska Kyrkan som lämnar det sjunkande skepp som Svenska Kyrkan alltmer har blivit där politik och diplomati, till priset av en kristen tro, blivit allt mer kännetecknande. Som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga försöker vi se det positiva i andra trossamfund, men frågan är om man tror så mycket längre inom Svenska Kyrkan?

Birro skriver i ett öppet brev till Åke Bonnier att  ”Vad hände med människors andliga och själsliga nöd? Vad hände med tvivlets kval, med frälsningen, med Jesus som enda vägen, med Bibeln, vad hände med synden, omvändelsen, evigheten, nutiden?

Själv hade jag kanske tillagt att ”vad hände med profeter och apostlar, med profetians gåva,  med dop för döda, med flera himmelriken, med barnvälsignelse osv. ” Skillnaden är att detta är saker som aldrig har ingått i Svenska Kyrkans läror och därför är jag glad att jag redan i unga år lämnade denna kyrka.

Just Åke Bonnier kanske inte direkt saknar tro. En medlem i kyrkan berättar att hon faktiskt hade honom som sin konformationspräst i  Hägersten i mitten av 1980-talet:

Minns inte mycket av undervisningen. En sak minns jag dock tydligt än i dag. Att han sa att små barn behöver döpa sig, för att få syndernas förlåtelse, om de vill komma tillbaka till Gud. Jag minns att jag kände det så fel… men på den tiden vågade jag inte ifrågasätta auktoriteter.

Ja, om det finns någon dogm som jag är glad att Svenska Kyrkan verkar ha tappat så är det att små barn inte kommer till himlen om de inte döps. Tack vare det återupprättade kristna evangeliet så vet vi som medlemmar i Jesu Kristi Kyrka att små barn är oskyldiga och kommer direkt tillbaka till Gud om de dör. Katolska kyrkan har också ändrat sin teologi i frågan om odöpta barn, men något himmelrike verkar inte vara aktuellt, utan istället ett Limbo, en icketillvaro.

Så jag håller med en medlem som kommenterar Birros förestående konvertering och hans senaste inlägg med  orden: Vad fint och kraftfullt skrivet! … synd att han inte blir medlem i vår kyrka.

Ja, det är ju lite trist, men samtidigt kommer medlemmar i kyrkan att fortsätta dela Birros blogginlägg och kommentera hur bra de är skrivna! Heja Birro!

Marcus Birros blogg. 140714. Öppet svar till Åke Bonnier

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Varför kan inte Birro bli mormon??

 1. JanS skriver:

  Håller med ML att Birro är modig som vågar stå för en så tydlig och traditionell tro. I likhet med föregående kommentar finner jag emellertid Birros ordkonstnärsskap påfrestande mellan varven. Besvärande ofta är ämnet i hans krönikor en kuliss för vad hans texter alltför ofta handlar om – han själv. Så är fallet även för denna text. Birro, Birro, stackars mig själv (Birro).

  Gilla

  • Gunnel Troberg skriver:

   Fast Jan, jag hade nog också tyckt synd om mig själv om jag blivit trakasserad som han har blivit.

   Gilla

  • janne skriver:

   Varför kan inte Birro bli mormon??
   Ja,kan han det nu när han är katolik?
   Är det OK inom katolisismen att tillhöra ett annat trossamfund samtidigt?

   Gilla

   • mormonlady skriver:

    En hel del av de katoliker som konverterat och blivit mormoner är fortfarande medlemmar i Katolska kyrkan. Det gäller även andra som blivit medlemmar i Mormonkyrkan.

    Gilla

   • janne skriver:

    Kan man göra tvärt om? Gå från SDH till att bli Romersk Katolsk utan att behöva avsäga sig medlemskap i vår kyrka? Ur Katolsk synvinkel då.

    Gilla

   • mormonlady skriver:

    Det finns nog en och annan som gör det eftersom dopet i SDH inte är giltigt i Katolska kyrkan. Det är när dop är giltiga i andra kyrkor som man flyttar över och slutar upp att vara medlem, annars så behövs ett nytt dop. Det är därför som många är medlemmar både i Svenska kyrkan (eller Katolska kyrkan) och ett troendedöpande samfund. Barndop gills inte i troendedöpande samfund.

    Gilla

 2. mormonlady skriver:

  Bara detta att offentliga personer numera vågar gå ut med att de faktiskt har en tro är beundransvärt. Det är inte så många år sedan som det var helt otänkbart att erkänna detta.

  En person som har känt av detta är Carola. Om hon hade låtit bli med att gå ut i media och talat om sin tro så hade hennes musikkarriär varit mycket bättre och hon hade varit mycket mera populär. Men i och med att det blivit mer accepterat bland kändisar att det är helt ok att ha en tro och att ibland tala om den, så har Carola allt mer och mer blivit accepterad också bland dem. Hon har varit ganska så utfryst under en hel massa år.

  Gillad av 1 person

 3. j skriver:

  Som sagt man får inte glömma bort att min vän Birro är en mycket bra skribent. Ibland kan jag personligen tycka han har ”fel” enligt mina åsikter, eller min tro. Men han har all rätt att tycka och tänka som han vill. Det värdesätter jag och det accepterar jag. Ett sätt dock att läsa texter av bra författare är att bortse från de vackra formuleringarna nån gång. Detta säjer jag med all respekt för Birro som jag träffat och som någon sorts författare själv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s