Varför accepterar samhället bara samfund som tar emot statliga pengar?

SST_logotypJag tycker att det är fel att bara samfund som tar emot pengar från statliga ”Nämnden för statligt stöd till trossamfund” accepteras i samhället som rumsrena och acceptabla och värdiga att ha dialog och gemenskap med.

http://www.sst.a.se/

Journalister, forskare, politiker och andra beslutsfattare tittar i listan för att se om ett samfund finns med, och om det inte finns med så behandlas kyrkan som en sekt.

http://www.sst.a.se/kontakt/samfundsadresser.4.7501238311cc6f12fa580005268.html

Vad för slags argument har dessa viktiga personer då de stämplar en kyrka eller ett samfund som en sekt? Jo, de får inga pengar från SST, dvs de är inte kvalificerade för att ta emot sådana pengar, dvs de är inte öppna och samarbetsvilliga, dvs de är slutna och hemlighetsfulla och vill inte ha någon insyn. I och med detta så dras slutsatsen att de som inte får pengar från SST är en sekt och ska behandlas som en sådan av politiker, myndigheter, stat, kommun, landsting, forskare, journalister och annan media. Det finns en tyst överenskommelse om detta.

Ta exempelvis Mormonkyrkan som inte alls vill ta emot pengar från staten. De har aldrig sökt några pengar och kommer inte heller att göra det pga ideologiska skäl. Samfund ska vara skilda från staten och inte ta emot pengar. Det kvittar hur öppna och samarbetsvilliga Mormonkyrkan är, de kommer att behandlas som en sekt ändå pga att de inte får pengar från SST.

Så när regeringen vill ha dialog med olika samfund så vänder sig regeringen bara till de samfund som tar emot pengar från SST. Regeringen bryr sig alltså inte alls om andra kyrkor och grupper och har definitivt ingen dialog med andra än med de som tar emot pengar från SST.

http://www.sst.a.se/sstsuppdrag.4.15272bfd13b817fbae13000.html

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Offentligt arbete, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s