Det öppna samtalet – om färre missuppfattningar och fler möjligheter

Home_TeachingDet är inte lätt att vara ny medlem i kyrkan. Faktum är att det inte är lätt alla gånger ens för den som har hängt med några år. Något som jag stötte på för en tid sedan var att en ganska så ny medlem berättade för mig om hur obehagligt det kändes för honom med en av hans hemlärare. Jag blev själv vittne till hur denne hemlärare faktiskt uttryckte sig på ett obetänksamt sätt, vilket naturligtvis gjorde denne nye medlem ledsen. När vi talades vid så berättade han om att han tagit upp frågan om hemläraren med missionärerna. Dessa menade på att hemlärare var utvalda från Gud och att man inte alls kunde bara byta en hemlärare.

Tänk hur fel saker och ting kan bli. Denne nye medlem ser de unga, oerfarna missionärerna som auktoriteter på hur det fungerar i kyrkan och hur vår teologi fungerar. Naturligtvis är det så att OM man inte fungerar tillsammans med sin besökslärarinna eller sin hemlärare så måste man kontakta ansvariga i sin församling, förklara situationen och be dem att få en annan besökslärarinna eller hemlärare alternativt att man inte vill han någon besökslärarinna eller hemlärare överhuvudtaget.

Ibland kan det vara bra att vara med på ett diskussionforum på internet där medlemmar kan dela med sig av sina erfarenheter och synpunkter. Ibland kan det också vara aktuellt att plocka fram kyrkans handbok för att ta reda på vad som är policy inom vissa frågor.

Några saker man ska tänka på vad gäller frågor i kyrkan är: 1) Det finns mormonkultur i kyrkan dvs åsikter bland medlemmar som inte har teologisk förankring 2) Det finns handböcker i kyrkan som tar upp policyfrågor, bl a om hemlärarverksamheten 3) Vi ska vända oss till skrifterna för svar 4) Vi ska gå i personlig bön till Vår Himmelske Fader om frågor som gäller i vårt liv. 5) Vi ska kunna tala öppet om frågor som vi inte förstår i kyrkan för att kunna ta del av olika medlemmar olika sätt att se på saker i kyrkan. Naturligtvis finns risk för mormonkultur, men samtidigt också en möjlighet att se saker från olika synvinklar.

Jag tog med mig frågan om  möjligheten att byta hemlärare till ett slutet diskussionforum för medlemmar i kyrkan i Sverige. Här är några av de svar som jag fick när jag ställde frågan om möjligheten att få en annan hemlärare om man inte fungerade med den man hade.

Prata med äldstekvorumpresidenten eller högprästernas gruppledare (beroende på vem medlemmen faller under, en ensamstående kvinna brukar falla under högprästerna). De behöver få veta om hemlärarna behöver undervisning i sitt kall.

Ja när hemlärare eller besökslärarinnor ska väljas så får ju kvorumpresidenten eller hjälpföreningspresidenten inspiration från Gud, men ibland kan det ju vara så att det inte funkar av en eller annan anledning, självklart kan man få det ändrat då. Vi är ju inte tvingade att ha en som man inte mår bra av.”

När jag var ensamstående mamma hade jag två hemlärare som kom hem och pratade och pratade när jag försökte hinta att jag måste lägga barnen. En gammal gubbe och en snubbe som numer är utesluten pga en del otrevligheter. Jag gick till äldstekvorumspresidenten och vädjade om att jag skulle få slippa ha hemlärare. Min pappa och mina bröder fanns till hands om jag skulle behöva nån manlig insats. Jag slapp och det var väldigt skönt!

Trams. Visst ber man när man håller på med nya distrikt och annat, men självklart(!!) är inget skrivet i sten och/eller det blir FEL. Det är bara att säga till. Man ska må bra av hem/besökslärare det är ju hela grejen. Och sen tycker jag absolut att man ska tala om för kvorumpres hur man upplevt besöken. Han verkar behöva lära sig ett och annat!”

 ”Allt är inte inspirerat av ledare. Det har de fått helt om bakfoten. Tokerier. Det är inte magi vi tror på…väl. Inspiration bygger på kommunikation. Biskopen behöver viktig information för att kunna ta kloka beslut tänker jag.”

Handboken är tydlig. 1) Medlemmen presiderar i sitt hem, 2) om hemlärare ser ett behov att undervisa om ngt annat än Liahonas budskap/instruktioner från biskop eller lokala ledare ska de normalt ta upp det med familjens överhuvud (man eller kvinna) först, 3) de representerar Herren, och 4) de är GÄSTER i den besöktes hem. Vi bör se undervisning och besök som en resurs/möjlighet, men skyldighet att ta emot besök finns inte.”

Självklart kan den nye medlemmen be om att få ngn annan som hemlärare om det inte fungerar. Hade själv ett tillfälle för många år sedan då jag o en kvinna besökte en kvinna som besökslärarinnor. Min kamrat sa en del saker som var väldigt konstiga o som jag personligen inte tyckte hon hade att göra med vid flera tillfällen. Kvinnan vi besökte var jag god vän med så hon pratade med mig vid ett tillfälle om det o sa att hon tyckte att det var jobbigt. Jag tog upp det med min kamrat som inte såg problemet. Jag tog sedan upp det m min HF president som såg till att det blev ett byte. Man ska inte må dåligt av besöken. De ska vara en hjälp/resurs och de ska vara uppbyggande!

Han skulle ju inte vänts sig till missionärerna om den frågan. De är ju unga äldster och har inte ngn erfarenhet om hur hemlärarverksamheten organiseras och hur. I detta fall vet vi ju inte av inlägget hur varken biskopen eller kvorumpresidenten/högprästernas gruppledare hanterat frågan om de hade blivit tillfrågade. Så vi får inte skylla på dom, vetja 

”Ge denne medlemmen en kram och säg att evangeliet är sant inte medlemmarna. Det finns något att lära sig hela tiden när man undervisar och kanske de skulle ha en introduktionsträning för hemlärare. Fast jag vill gärna påminna om att vi är frivilliga volontärer så det är viktigt att vi uppskattas för våra försök även om det inte är så bra som en annan kan.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hjälpverksamhet, Livet som mormon, Missuppfattningar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det öppna samtalet – om färre missuppfattningar och fler möjligheter

  1. mormonlady skriver:

    Så bra att du skrev om detta. Det är klart att man ska trivas med sin besökslärare eller hemlärare. Fattas bara annat. Att läsa och samtala kring budskapet i Liahona är ju viktigt och tar sin tid. Sen finns det plats för lite småprat och att be tillsammans. Någon kanske behöver lite praktisk hjälp med något också. Om man håller sig till Liahonas budskap så kan det inte gå fel.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s