Vad händer då det blir ökad rasism i ett land?

Nicholas Winton

Svenska FN-förbundet har i en rapport till FN:s människorättsråd varnat för att rasismen ökar i Sverige. Idag så tolereras det att säga vissa saker som inte var okej förr. Rasismen har smugit sig in i finrummen. Hur långt kan acceptansen för rasismen växa i Sverige? Kan det bli som det var i Tyskland förr? Och vad kan vi göra för att det inte ska bli så?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fn-varnas-for-sveriges-okade-rasism_3661644.svd

http://www.dagen.se/nyheter/misshandlades-pa-grund-av-israelflagga/

http://www.varldenidag.se/nyhet/2014/07/07/Hatbrott-i-Malmo/

En av de saker som jag tänker på är att Migrationsverket alltid vill få veta namnen på flyktingsmugglarna för att ta fast dem. Organiserad flyktingsmuggling ger ett maxstraff på sex år. Det är kriminellt med andra ord. Detta ger mig många känslor av vanmakt. Det är som att man tror att folk vill fly från sitt land frivilligt. Det är knappast någon som vill det. Devisen ”borta bra men hemma bäst” gäller för alla, även för flyktingarna som kommer till Sverige.

60 Minutes hade ett program om Sir Nicholas Winton, ”Saving the Children”. Han arrangerade så att 669 judiska barn kunde räddas i Tjeckoslovakien under Andra Världskriget, år 1938-1939. De undkom förintelselägren i och med detta, medan deras familjemedlemmar dog. Han lyckades med mycket möda ordna legala papper för några få barn så att de skulle kunna resa till Storbrittanien, men byråkratin var hopplös och jättelångsam, så han började att förfalska pappren till det stora flertalet av alla barnen.

Han berättade inte detta för så många, så det var först 1988 som hans fru Grete kom på det då hon tittade i en gammal dagbok med urklipp och fann informationen. Winton vill leva i nuet och koncentrera sig på de problem som finns här och nu, så det var därför som han inte berättade om hans förflutna liv.

Det finns människor som vill nominera Winton till Nobels Fredspris och har startat upp en kampanj för detta.

http://www.change.org/petitions/nobel-prize-committee-award-sir-nicholas-winton-the-nobel-peace-prize

http://www.lifebuzz.com/old-scrapbook/#!9Why6

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hjälpverksamhet, Judendom, Personporträtt, Samhällsfrågor, Tänkvärda ord och berättelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s