Lära för livet och för evigheten

äppleDet finns flera saker som jag verkligen gillar med medlemskapet i min kyrka. Förutom det huvudsakliga;  tron på Gud och Jesus Kristus, så gillar jag att vi har en fri vilja, att vi inte tror på ett brinnande helvete, att vi  tror på att hålla visdomsordet och kyskhetslagen, att vi ska leva ekonomiskt, att vi ska vara förberedda om en katastrof sker, att vi ska försöka leva som Kristus, att vi har besökslärarinneverksamhet så att ingen glöms bort osv..

Men en sak som jag också gillar skarp är att kyrkan betonar vikten av kunskap. Den kunskap som vi förvärvar i detta liv har vi med oss för evigt i evigheten. Genom kunskap så är vi friare. Vi har större inflytande över vårt arbete, vi kan hjälpa till med att bygga samhället genom att arbeta inom kvalificerade yrken. Samhället ställer idag allt större krav på utbildad arbetskraft. Genom att ha kunskap bidrar vi till att skapa och upprätthålla ett demokratiskt samhälle då vi kan ha insikt i hur samhället fungerar och aktivt kan verka för ett bättre samhälle.

Några av de skriftställen som jag grävde fram i Mormons bok och Läran och Förbunden lyder:

 29  Men att vara lärd är bra om man hörsammar Guds råd.”
(2 Nephi 9: 29)

”118  Och eftersom inte alla har tro så sök flitigt och lär varandra visdomsord, ja, sök i de bästa böcker efter visdomsord. Sök lärdom, ja, genom studier och även genom tro.” 
(Läran och Förbunden 88: 118)

19  Och om en person genom sin flit och lydnad förvärvar mera kunskap och intelligens i detta liv än en annan, kommer han att ha motsvarande större fördelar i den kommande världen.
(Läran och Förbunden 130:19)

Här i Sverige är vi oändligt lyckligt lottade som har tillgång till kostnadsfri utbildning. Vad är det då som medverkar till att vi faktiskt tar tillvara denna gåva och studerar? Ja när jag läste sociologi så fick vi bl a som kurslitteratur läsa boken Fostran till lönearbete av Paul Willis. Willis följde ungdomar i skolan för att se varför ungdomar gjorde de val som bestämde deras framtida yrke. Det visade sig att föräldrarna och uppväxtmiljön betydde väldigt mycket. Skolmiljön var i sig borgerlig medelklass och arbetarklassungar hängde inte med i skolan. De förstod inte den borgerliga medelklassmiljön och de fick inget stöd och hjälp hemifrån eftersom föräldrar inte hade den kunskap som krävdes.

Visst var det trist läsning, men det finns faktiskt saker man kan göra som förälder för att få det att gå bra för sina barn även om man själv inte har mycket till utbildning.
Inom sociologin talar man bl a om närhetshypotesen och stegmodellen.

Närhetshypotesen har med vilka personer man står nära, föräldrarna främst, och hur det påverkar. Har man föräldrar som är negativt inställda till akademisk kunskap, har dåliga kunskaper själv, så påverkar det naturligtvis barnet. Förflyttningen mellan olika socialgrupper är också ganska liten. Medelklassföräldrar får i regel medelklassbarn och arbetarklassföräldrar får i regel arbetarklassbarn. 2/3 av alla barn byter inte socialgrupp.

Stegmodellen handlar om hur barnet påverkas av den yttre miljön. Barnet kan hamna i en klass där kompisen ska börja Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Barnet hänger med sin kompis och har kanske plötsligt påbörjat en klassresa.

Några av de rekommendationer som vi studenter fick av våra lärare när jag läste sociologi var att se till att bo i ett socialt bra område med en bra skola. Jag tror också att det är en stor fördel att man som förälder redan bor i en stad som har högskola och universitet. Det blir inte ett lika stort steg att påbörja högre studier om man slipper byta bostadsort. En annan sak som enligt mina sociologilärare sporrade barn att studera var om deras föräldrar studerade.

Med de här råden kvar sedan min studietid så försöker jag uppfostra mina barn till att satsa på en bra utbildning. Mina fördelar är att jag själv har en akademisk utbildning och jag bor i en universitetsstad. Dessutom bor jag i ett medelklassområde och har varit noga redan från början med vilken skola mina barn ska gå i. I deras klass finns också ambitiösa elever som påverkar mina barn till att studera. När jag säger åt en av mina söner att han kan läsa på Chalmers så svarar sonen att ”ja, det har han tänkt för att xx i hans klass ska också läsa på Chalmers.

En stor fördel som vi föräldrar har idag när vi ska hjälpa våra barn är tillgången till IT. När jag själv läste franska på gymnasiet så fanns det ingen hjälp att få. Mina föräldrar kunde heller inte ett ord franska. Nu när jag ska hjälpa mina barn så fuskar jag genom att slå på google och använda mig av google translate för att översätta meningar. Dessutom finns idag läxhjälp att få inom olika skolämnen på bland annat stadsbiblioteket. Det finns alltså förutsättningar, även om man själv som förälder inte är så duktig på allt.

Igår pratade jag med en medlem i kyrkan som berättade för mig att han inte längre skulle förbjuda sina barn att använda datorer och mobil jämt, utan istället introducera dem till att använda sk. skol-appar i sin mobil istället. Så om du vill att ditt barn ska lära sig något och inte bara leka med mobilen så finns det olika appar att ladda ner som hjälper den studerande inom olika ämnen. Här finns appar för elever i behov av särskilt stöd, appar för den som vill lära sig svenska, appar i matematik, Årsbok 2013 – allt om Sverige, stava ABC, animering, geometri, filmredigering, musik, kalender….. Några av apparna kostar upp till ett par tior, men flera är helt gratis. http://www.skolappar.nu/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Forskning och vetenskap, Funktionshinder, Hjälpverksamhet, Livet som mormon, Musik, Samhällsfrågor, Skrifterna allmänt, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lära för livet och för evigheten

  1. Bahra skriver:

    Mycket bra artikel. Jag trycker på gilla-knappen. (När får vi tillbaka den?)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s