Gröna snarare än gudomliga – medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i vanliga livet

jordnötOm det är något som jag har lärt mig som medlem i kyrkan så är det att tro är något högst personligt och unikt för varje medlem. Visst, det finns vissa hållpunkter i vår grundläggande tro. Vi tror  på en levande Gud, på Jesus Kristus som världens frälsare. Till skillnad från de flesta andra kyrkor så tror vi inte alls på treenighetsläran som den bestämdes i Nicea på 300-talet, och vi tror på att Gud fortsätter att sända profeter. Vi tror på att Gud inte överger oss, utan finns var vi än är och leder oss. Vi tror verkligen på personlig uppenbarelse.

För den som är nyfiken på vår kyrka och intresserad av att veta mer så kan naturligtvis böcker skrivna om vår kyrka av andra kyrkor vara intressant. Vad är det mormonkyrkan kritiseras för? Ja, svaret är förmodligen att vi betraktas som kätterska eftersom vi inte accepterar den niceanska trosbekännelsen. Vid den tiden som denna trosbekännelse bestämdes så tror vi att den kristna tron var korrumperad. Jesus enkla lära var ersatt av maktspel och i händerna på kejsare och andra makthavare.

Ja, sen tror de andra kristna kyrkorna att det inte kommer att komma fler profeter efter Jesus heller. Inte för att det står något om det i bibeln, lika lite som treenighetsläran står i bibeln, men det gör oss kätterska. Vår tro på fortsatt uppenbarelse och profeter medför också att vi har fler heliga skrifter förutom bibeln. Inte heller det anses rumsrent.

Men tror man på möjligheten av att Gud faktiskt är en levande Gud och kan tala till oss människor idag, ja då tror man att allt är möjligt och att en kyrka som Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga kan vara sann.

Naturligtvis var det inte lätt att bygga den nya kristna kyrkan i början av 1800-talet. Mycket blev fel, men har också rättats till. Adam- Gud- teorin är en sådan sak. För mig är inte detta konstigt eftersom det hela tiden är vanliga, ofullkomliga människor som Gud talar till. Missuppfattningar har alltid funnits. Paulus t ex var helt övertygad om att Jesus Kristus skulle komma tillbaka under hans livstid, men han hade fel.

När man läser litteratur om kyrkan skriven av kritiker så blir också fokus väldigt fel. Spekulationer inom kyrkan, folktro osv trissas upp till att bli den huvudsakliga punkten i  vår tro. Exempel på detta är titeln på en bok kritisk till kyrkan – ”Drömmen om Gudomlighet”. När jag pratar med Mormonlady om detta så tar hon upp problemet med terminologi inom kyrkan. Det var vanliga, enkla människor, utan teologisk utbildning, som byggde upp kyrkan på 1800-talet. De använde sig av en terminologi som var främmande för teologiskt skolade, eftersom de helt enkelt inte  behärskade den. Istället för att prata om gudomlighet så skulle de använt begreppet ”teosis” som i vanliga kristna kyrkor är beteckningen för att vi ska bli såsom Gud dvs gudomliga.

Nej tankar om gudomlighet är inte egentligen framträdande alls bland medlemmar i vår kyrka. Träffar du på en medlem i kyrkan är chansen betydligt större att han eller hon tänker mer på ekologisk föda och att leva i harmoni med Guds skapelse. På min fb-sida får jag hela tiden uppdateringar av medlemmar om varningar för e-märkning på livsmedel eller om genmodifierad föda.Senaste tipset jag fick nu var på hemmagjort jordnötssmör.

Made 1,5 kg of homemade peanutbutter yesterday. Turned out yummie and for 30% of the price plus I know what is in it … no crappy palm-oil etc etc… Really easy to make.

Roasted std salted peanuts (1 kg about 32 SEK in Sweden.)
Non roasted natural peanuts (1 kg about 40 SEK in some oriental food stores.)
– Run maybe 750 grams of the roasted peanuts + 1-2 table spoon sun-flower oil in a mixer till it gets creamy. (takes a reasonably good mixer).
– Run maybe 500 grams of the natural peanuts till it gets crunchy/fine depending on the consistency you want. Doesn´t take a good mixer.
– Mix/stir manually the above.

Adding in the natural peanuts makes it more healthy and not as salty and improves the taste if you ask me.Now observe… this is the first time for me, my own recipe so I hope to improve it.

När jag skrev blogginlägget om Noa i Gamla Testamentet så blev jag inte alls förvånad över att medlemmar som bloggade om filmen Noah konstaterade att en del av Guds ilska över människorna berodde på att de inte tog hand om jorden på ett konstruktivt sätt. David Bokovoy, medlem i kyrkan och forskare i teologi konstaterar t ex i sin blogg att Noa var både miljömedveten och vegetarian. http://www.patheos.com/blogs/davidbokovoy/2014/04/if-noah-was-perfect-he-really-was-a-vegetarian-and-an-environmentalist/

Nedan ett youtubeklipp där en miljömedveten medlem i USA berättar att om sitt miljöengagemang. Klippet är textat på svenska.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Hälsa, Kyrkans historia, Livet som mormon, Missuppfattningar, Mormons bok, Personporträtt, Recept, Vittnesbörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s