Att äta för och leva med MS (Multiple Sclerosis)

msDet spelar ingen roll om vi är aktiva medlemmar i kyrkan och lever enligt visdomsordet, dvs inte använder tobak, alkohol och andra droger, väljer att äta lite kött och försöker äta mycket grönsaker, ibland slår sjukdom till ändå.

Josephine, som tidigare har tillhör Västra Frölunda församling, har bott ett antal år i England och numera bor i Fritsla utanför Göteborg drabbades tidigt i våras av feber, illamående och yrsel som inte gick över. Efter tio dagar åkte hon in på sjukhus och blev snart diagnosticerad med MS.

Nu har hon börjat skriva på en blogg som heter Eating for and living with MS.

MS är en mycket elak sjukdom. Jag har själv i egenskap av personlig assistent arbetat med personer med MS. Idag har dock forskningen gått framåt så mycket att personer som insjuknar i MS idag inte blir lika sjuka som de som fick MS för kanske 20-30 år sedan.

Det forskare tror idag är att bristen på D-vitamin kan utlösa MS. Sedan tidigare är det välkänt att afrikaner som lever i Afrika aldrig får denna sjukdom, utan den räknas som en sjukdom som vita drabbas av. Afroamerikaner som bor i USA kan däremot drabbas av MS. Detta har man tidigare trott beror på att många afroamerikaner har blandad etnisk identitet, med en hel del kaukasiskt blod.

Kan kosten påverka MS? Det finns de som tror det. Jag såg för en tid sedan en sk TED Talk där en läkare som drabbats av MS och blivit rullstolsburen helt enkelt valde att lägga om sin kost för att gynna mitrokondrierna (som finns i kroppens celler) i sin kropp. I läkarens fall så blev hon genom sin kostomläggning såpass frisk att hon idag inte är beroende av rullstol, utan  t om kan ge sig ut och cykla.

Eating for and living with MS.

Kostdoktorn.se: Brist på D-vitamin kan öka risk för MS.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Funktionshinder, Hälsa, Kvinna/feminism, Livet som mormon, Recept, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att äta för och leva med MS (Multiple Sclerosis)

  1. Pingback: ”Jag åt mig fri från MS-skov.” | Mormonlady & Friends

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s