Spåra dina förfäder via DNA

dnaÄntligen har jag gjort det. Min nyfikenhet tog överhanden. Vilka är mina förfäder på mormorsmors….mors sida? Som kvinna så känner jag kanske speciellt för mina kvinnliga förfäder. Vilka var de? Varifrån kom de? Min mormorsfar var född Söderhielm och tillhörde alltså adeln i Sverige. Det är egentligen där som jag har 99% av min genealogi helt enkelt därför att adeln alltid har varit duktig på att hålla koll på sina rötter. Vissa rötter är tyvärr förmodligen fejkade eftersom det har varit nödvändigt att vara släkt med kung David i rakt nedstigande led för att legitimera adelns rätt att styra – Om Kung David står det i Gamla Testamentet att hans efterkommande ska styra världen. Andra storheter som också förmodligen är fejkade är mitt släktskap med profeten Muhammed. Kunde man hävda det släktskapet som muslim så var ens karriär räddad.

Men hur är det då om man har en vanlig svensk fattig bondsläkt? Ja, inte kommer man särskilt långt ivarjefall. Kanske till 1600 -talet, sen tar kyrkböckerna slut. Min mormorsmor Emma var mycket vacker och mycket mörk. Det är nästan allt jag vet om henne. Jag pratade med min syssling Ethel som faktiskt träffat Emma i Stockholm. Emma flyttade nämligen till Stockholm efter att hon blivit änka. Hennes tre barn dumpade hon över till sin syster i Göteborg. Ethel minns att Emma bodde ihop med en karl i Stockholm. De hade inte särskilt mycket pengar och Emma gillade att äta fläskkotlett. Ethel kände att hon inte tyckte om sin mormorsmor Emma, ändå fick Ethels dotter namnet Emma efter Ethels mormorsmor.

Själv har jag alltid undrat över vackra, mörka Emma. Vem var hon? Varför var hon så osvenskt mörk? Emma föddes 1855 och levde fram till 1941. Ethel föddes 1935 så hon var bara sex år då hennes mormorsmor dog.

Många svenskar idag som är mörka, kanske har mörkt hår och bruna ögon och är svenskar sedan flera generationer tillbaka har förmodligen antingen finskt, vallonskt, samiskt eller romska anor. Även judiskt och tyskt kan finnas med. För det var inte så många andra folkgrupper som fanns i Sverige före 1850-talet.

Med tanke på hur fattig Emmas släkt har varit så undrar jag om det kan finnas romskt blod i släkten. Finnar höll mest till i östra Sverige vad jag vet, samer i Norrland och tyskar i storstäderna. Judar var förvisade till bara ett fåtal städer i  Sverige.

Till slut bestämde jag mig för att ta steget. Jag pratade med en syster i kyrkan, Maren, som är en ivrig släktforskare, och frågade hur hon gick tillväga för att ta reda på sitt DNA. Maren berättade att hon hade gått in på  FamilytreeDNA och därifrån beställt ett DNA-kit. Sen fick hon hem material för att ta DNA-testet, skickade in det och fick tillbaka en massa obegripliga siffror. Lyckligtvis så har hon en nära släkting som också älskar släktforskning och som vet hur man tyder ut dessa siffror så nu vet hon att hennes släkt bl a har rötter i Holland.

Så nu har jag beställt kitet via hemsidan, blivit drygt 1300 kr fattigare och efter ca en vecka så kom det hem ett litet paket i brevlådan. Lite skakigt kändes det förstås att öppna paketet. Där låg två inpaketerade borstar, två provrör och en lapp att skriva under samt ett par A4 med instruktioner.  Jag läste noga instruktionerna, förstod ivarjefall att jag skulle använda rena händer, inte äta ett par timmar innan provtagningen, låta det gå ca tre timmar innan jag gjorde provtagning nr 2 och använda medföljande borste för att borsta i 60 sekunder på kindens insida i munnen. Tack vare en länk till ett youtubeklipp så såg jag också att jag skulle trycka ner ändan av borstens pinne för att själva borsten skulle lossna i provröret. Så nu har jag fastat en hel kväll för att få så bra provtagning som möjligt på de två testen, jag har fyllt i  den medföljande lappen som jag också skrivit under där det står att mitt DNA får finnas tillgängligt i deras databas i 25 år och jag har möjlighet att via databasen få se vilka genetiska släktingar jag har i det genetiska släktträdet. Maren har berättat för mig att hon har blivit kontaktad av holländska släktingar som hittat henne i databasen.

Så nu är brevet postat, med dubbla portot, och jag väntar ivrigt på att få reda på provsvaret. Dessutom behöver jag inte oroa mig för tolkningen av siffror eftersom Maren har lovat mig att hennes släkting ska hjälpa mig att uttolka alla siffror jag får tillbaka som svar. Spännande värre!!!

Nedan är youtubeklippet som jag fick länk till av Myfamilytree.

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Genealogi, Kvinna/feminism, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Spåra dina förfäder via DNA

 1. gunneltroberg skriver:

  Hej Annika!
  Roligt att du hittade mitt blogginlägg. Jag har skrivit några fler blogginlägg om provsvaren faktiskt. Det verkade inte finnas något romskt på mammas sida, men då talar vi också om rakt nedstigande led. De flesta led vet jag inget om. På mammas sida blev det K1a4a1a2a och på pappas sida R-M417. Jag är närmast släkt med judar och kurder. Så det mörka håret vet jag fortfarande inte vad det kommer ifrån. Jag får fortsätta med vanlig släktforskning helt enkelt. Ett tips om du är intresserad av DNA genealogi är att gå med i en facebookgrupp DNA-anor.
  https://www.facebook.com/groups/dnaanor/?fref=ts

  Vänliga hälsningar
  Gunnel

  Gilla

 2. annika skriver:

  hej! jag är nyfiken på hur det gick sen med testen? jag är mörkhårig och brunögd efter min farmor, som nångång nämnt att hennes farfar kanske var rom (eller vallon, men rom är troligare). skulle gärna ta reda på det. vet det inte går via modernäts-dnat för mej då, och tycker det är lite dyrt. men väldigt nyfiken på om du fick reda på var din släkt ”mörka” anlag kommer ifrån. varma hälsningar Annika

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s