Förändringens vindar i Mormonkyrkan då folktron försvinner

 

image (38)

Mormonkyrkan är en kyrka i förändring. Vi ska leva här och nu med vår kristna tro i vår vardag. Och hur gör man då? Vad är rätt och vad är fel? Ibland kan det vara svåra frågor som man brottas med, men det kan lika gärna vara helt vardagliga frågor.

Om man frågar medlemmar så kan man få flera olika svar, och det kan vara förvirrande för en del människor. För det som är rätt för en medlem kanske är helt fel för en annan. Betyder det att kyrkan kommer med dubbla budskap?

Det jag upptäckte allt eftersom var att många medlemmar tar det säkra före det osäkra, dvs att de låter bli om de inte vet riktigt säkert. Detta kunde jag speciellt se med frågan om coca-cola och rött té. En del medlemmar lät bli att dricka dessa drycker på grund av att de inte riktigt visste om de fick göra det för kyrkan. Nuförtiden så vet nog de allra flesta medlemmar att de faktiskt kan dricka dessa drycker.

För en månad sedan så fick medlemmarna veta att Mormonkyrkan inte alls har doktrinen att de skulle kunna få en egen planet i himlen och ha undersåtar som tillbad dem som Gud.  Själv är jag säker på att denna folktro har hindrat en del undersökare i kyrkan från att bli medlemmar. Och det är ju jättetråkigt eftersom de lät bli att bli medlemmar.

Kyrkan missar medlemmar då folktro frodas och sprids. För det är inte heller sant att tempelgarments skyddar mot eld och kulor. Förr var det lättare att det blev en höna av en fjäder, men i och med internet så sker det inte alls på samma sätt.

Så en hel del av det som vi medlemmar upplever som förändringar i kyrkan, är snarare den process som sker då kyrkans ledning rensar upp i medlemmarnas folktro som inte alls har en förankring i doktriner och lära. Folktron i kyrkan är ett hinder som gör att undersökare låter bli att bli medlemmar.

Jesus sa att himmelriket är nära, och på grund av Jesu försoningsoffer så har vi alla möjligheten att få den Helige Ande som en himmelsk gåva, en personlig telefonlinje direkt till vår Himmelske Fader. Numera så kan vi alla ha himmelriket inom oss redan här och nu. En del har det celestiala riket inom sig, andra har det terrestriala eller det telestiala. Detta existerar redan här och nu.

Guds natur och lagar kommer inte att förändras bara för att vi dör. Han är den samme oavsett vart vi befinner oss. Detta gör att vi alla kan glädja oss i att få träffa våra familjemedlemmar, anhöriga och förfäder som gått före oss när vi väl har dött. Dessutom så kommer vi att kunna träffa våra vänner och bekanta. Det kan väl inte bli bättre? För Gud är en god, kärleksfull och barmhärtig Gud som är full av nåd.

Oavsett om vi har det celestiala, terrestriala eller det telestiala himmelriket inom oss så kommer vi att kunna umgås med varandra när vi vill och har lust med det. Vi kommer inte att vara fysiskt åtskilda, för de tre olika himmelrikena är Guds härlighet och välsignelse som vi har inom oss i himlen. Det är inte olika platser, olika planeter, eller olika universum. Vi hör alla ihop och vi är alla Guds älskade barn.

Dessutom så förtröstar vi på att Gud inte undanhåller sina barn någonting, så även i nästa tillvaro kommer vi att lära oss allt mer och mer, så den som har det telestiala himmelriket inom sig kan lära sig mer och ”flytta” till det terestriala och så småningom komma till det celestiala. Den som är snäll, god och kärleksfull kan växa i det och bli ännu mera snäll, god och kärleksfull.

Pratet om att man hamnar på olika platser, olika planeter eller i olika universum är folktro och gör att undersökare backar och låter bli att bli medlemmar. Vi kommer inte att sitta på ett moln och spela harpa heller. Detta förstår nog de allra flesta.

Det är viktigt att förstå hur viktigt templet är. Där lär man sig om evangeliets eviga sanningar.  Allting i templet symboliserar någonting viktigt.

For some months, I’ve tried to emphasize repentance, one of the most vital and merciful doctrines of the kingdom. It is too little understood, too little applied by us all, as if it were merely a word on a bumper sticker. Since we have been told clearly by Jesus what manner of men and women we ought to become—even as He is (see 3 Ne. 27:27)—how can we do so, except each of us employs repentance as the regular means of personal progression? Personal repentance is part of taking up the cross daily. (See Luke 9:23.) Without it, clearly there could be no “perfecting of the Saints.” (Eph. 4:12.)

Besides, there is more individuality in those who are more holy.

Sin, on the other hand, brings sameness; it shrinks us to addictive appetites and insubordinate impulses. For a brief surging, selfish moment, sin may create the illusion of individuality, but only as in the grunting, galloping Gadarene swine! (See Matt. 8:28–32.)

Repentance is a rescuing, not a dour doctrine. It is available to the gross sinner as well as to the already-good individual striving for incremental improvement.

Repentance requires both turning away from evil and turning to God. (SeeDeut. 4:30; see also Bible Dictionary, s.v. “Repentance.”) When “a mighty change” is required, full repentance involves a 180-degree turn, and without looking back! (Alma 5:12–13.) Initially, this turning reflects progress from telestial to terrestrial behavior, and later on to celestial behavior. As the sins of the telestial world are left behind, the focus falls ever more steadily upon the sins of omission, which often keep us from full consecration.

https://www.lds.org/general-conference/1991/10/repentance?lang=&clang=eng

What is a Mormon temple?

Temples existed throughout Biblical times. These buildings were considered the house of the Lord (see2 Chronicles 2:1-5). Latter-day Saint temples are likewise considered houses of the Lord by Church members.

To Latter-day Saints, temples are sacred buildings in which they are taught about the central role of Christ in God’s plan of salvation and their personal relationship with God.

In temples, members of the Church make covenants with God to live a virtuous and faithful life. They also offer sacraments on behalf of their deceased ancestors.

Mormon temples are also used to perform marriage ceremonies that promise the faithful eternal life with their families. For members of the Church family is of central importance.

Do Latter-day Saints believe that they will “get their own planet”?

No. This idea is not taught in Latter-day Saint scripture, nor is it a doctrine of the Church. This misunderstanding stems from speculative comments unreflective of scriptural doctrine. Mormons believe that we are all sons and daughters of God and that all of us have the potential to grow during and after this life to become like our Heavenly Father (see Romans 8:16-17). The Church does not and has never purported to fully understand the specifics of Christ’s statement that “in my Father’s house are many mansions” (John 14:2).

http://www.mormonnewsroom.org/article/mormonism-101

On one occasion a group of Pharisees confronted the Savior and demanded to know when the kingdom of God would come upon the earth. (See Luke 17:20.) Their tradition had taught them that God’s kingdom would be impressive in its demonstration of power and in its earthly dominion. Their question, therefore, was a challenge to the Lord’s assertion that when the kingdom of God was established on the earth, it would not be as other earthly kingdoms. (See John 18:36.)

The Master’s response on this occasion teaches a significant lesson regarding the real source of power and influence within his kingdom. He answered, “The kingdom of God cometh not with observation:

“Neither shall they say, Lo here! or, lo there! for, behold, the kingdom of God is within you.” (Luke 17:20–21.)

The Savior attempted to impress his questioners with the fact that the real power in the kingdom of God is not represented in outwardly observable things. Its strength is in the quality of the lives of its members. It is in the depth of their purity, their charity, their faith, their integrity, and their devotion to truth. This great lesson escaped the perception of the Pharisees. It has significance for us today.

Today our chapels and congregations dot almost every land in the free world. Our temples will soon be within easy traveling distance of almost every member. The percentage of members who attend meetings and activities is at an all-time high. These are encouraging signs. We hope that they are indicators of inward strength. We rejoice in the growth that has marked the development of the Church in this century, and particularly in the last decade or two. We take encouragement from our missionary successes, as rightly we should, but in all of this outward manifestation of increasing strength, we cannot forget the Savior’s injunction to those who looked for the kingdom of God to manifest itself in ways that would be impressive by earthly standards. “Behold,” he said, “the kingdom of God is within you.”

https://www.lds.org/general-conference/1981/10/the-strength-of-the-kingdom-is-within?lang=eng

 Role in temple ordinances

During the Endowment temple ordinance, members move between ordinance rooms. In most modern day LDS temples, moving between rooms has now been replaced with changes in lighting to represent change from one degree of glory to the next. In a few older Mormon temples (e.g. Salt Lake Temple and Manti Temple), the classic version of the endowment ceremony is still done by actors (instead of motion picture) and uses multiple rooms.

http://en.wikipedia.org/wiki/Degrees_of_glory

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Missuppfattningar, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Förändringens vindar i Mormonkyrkan då folktron försvinner

 1. Gunnel Troberg skriver:

  Hej Janne, vad är det du reagerar emot? Jag håller med om att progression mellan Telestiala riket, Terrestiala riket och Celestiala riket inte är doktriner. Tvärtom tror vissa apostlar att utveckling sker inom varje sfär. Men det finns inga klara doktriner om detta vad jag känner till. http://www.mormonwiki.com/Celestial,_Terrestrial,_and_Telestial_Kingdoms

  Att ha Telestial, Terrestial eller Celestial härlighet inom sig redan här i jordelivet är inte något som jag sett uttryckt i kyrkan. Kristus var utan synd, så naturligtvis kan man definiera honom som celestial.

  Det är så lite vi vet om evigheten. Är de olika härligheterna en plats eller en inre status?

  Gilla

  • janne skriver:

   Det jag reagerar på är att vi förr i tiden visste så mycket och att vi nuförtiden inte tycks vete något alls.
   ”Ring klocka ring ut det gamla..”
   När en kyrkans president uttalar sig och anser att han göt det som profet så ska det väl gå att lita på vad han säger.Annars var det inte mycket till profet.
   Var finns kyrkan imorgon?
   Finner vi då artiklar på LDS.org som talar emot det kyrkan påstår idag?
   Detta är ju allvarligt.
   Det Bloggen gör i detta inlägg är att omdefiniera hela frälsningsplanen genom att ge den ett helt annat mål.
   Antingen hade man rätt förr eller så har de rätt idag eller så har de kanske rätt imorgon. Då blir det ju bara tramsigt.
   Strunt i alla anonyma åsikter på LDS.org och låt profeten uttala sig så kan vi rösta på om vi stöder det eller inte.Är det inte så ni förfäktar i andra fall?

   Gilla

 2. janne skriver:

  Det du har skrivit här anser jag vara falsk lära.
  Om kyrkan skulle anta dessa åsikter så har den avfallit.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Det blir ingen egen planet där du blir tillbedd som Gud. Folktro.

   Åsikten att himmelriket i olika nivåer är inom oss redan nu på jorden, och att vi sedan i himlen kan umgås med vår familj, vänner och bekanta även om vi har det celestiala riket inom oss och de har antingen det terrestriala eller telestiala inom sig, det kollade jag med äldsteseniormissionären här som är en infödd mormon vars familj varit mormoner i många generationer. Han sa att min åsikt är en korrekt tolkning. Han är definitivt inte ensam i åsikten heller, utan det verkar som att många mormoner tror så.

   Gilla

   • janne skriver:

    ”en infödd mormon vars familj varit mormoner i många generationer. ”
    Dvs folktro.
    Så den ger jag inte mycket för.
    Artikeln på LDS.org är en skrivelse av kyrkans public avdelning.
    Den har vi inte röstat på,så den gäller inte som kyrkans lära.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Vad är du mest frustrerad över? Att du inte ska ha en egen planet, eller att du inte kommer ha undersåtar som knäböjer inför dig och tillber dig som Gud?

    Gilla

   • janne skriver:

    Nej.men att vi inte längre kan lita på vad som sägs av ledarskapet i kyrkan.
    Det ställer allt upp och ner.
    Det stör mig.som du kanske märker:)
    Använder profeten kyrkans hemsida för att föra ut budskap om kyrkans lära? Ska vi tro på vad som sägs där?Vad med understödjandet av nya läror?
    Eller är det fortfarande bara spekulationer?
    Det blir en röra ,en soppa som ingen är förtjänt av.
    Kyrkans PR avdelning har väl inte beslutsrätt-

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Hjälpen kommer här. Inget publiceras utan Första Presidentskapets godkännande.

    ”The church’s First Presidency approves each of the enhanced topic pages.”

    ”The First Presidency and the Quorum of the Twelve both have been very supportive of this process,” Elder Snow said. ”I think they sense the need to provide accurate information to our members to counter a lot of sensationalism that tends to come about online or on the Internet over some of these historical topics.”

    http://www.deseretnews.com/article/865592128/LDS-Church-enhances-web-pages-on-its-history-doctrine.html?pg=all

    Gilla

   • janne skriver:

    Vi kommer att få en helt ny kyrka.
    Undrar just hur mycket som kommer att ändras.
    Förr fick vi lära oss att avfallet förde med sig ändringar i frälsande förättningar som ex,hur dopet skulle utföras.
    Hade dom rätt i detta eller kan även sädana saker förändras så att vi en dag inför dop genom att droppa vatten på huvudet istället för nedsänkningsdop`?
    Var går gränsen ?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Jag tror att kyrkan behåller troendedop. Mina personliga funderingar kring ändringar av dopet i kyrkohistorien är att vi vet att vissa kristna utförde ställföreträdande dop för avlidna. Ett dop som blir giltigt i efterskott.

    Det är ingen orimlig idè att andra kristna tyckte att det lika bra borde gå att göra det i förskott, dvs med små bebisar dom inte ännu tror. Jag tror att den varianten fick övertaget eftersom personen trots allt var närvarande kroppsligt själv, och då slapp de ställföreträdande dop.

    Rent bibliskt är ju dock inte barndop omnämnt, så ställföreträdande dop för avlidna har ju en fördel pga att det står omnämnt i bibeln.

    Gilla

   • janne skriver:

    Är sättet att utföra dopet viktigt?
    Nedsänkningsdop?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Så länge som det finns tillräckligt med vatten så fungerar nedsänkningsdop. Men om det är brist på vatten, vad gör man då? Tänk dig ett torrt ökenlandskap där det knappt finns vatten att dricka. Det var i sådana situationer som vattenskvättandet uppstod.

    Gilla

   • janne skriver:

    Joseph Fielding Smith clarifies how members need to compare what church leaders teach to the standard works:
    It makes no difference what is written or what anyone has said, if what has been said is in conflict with what the Lord has revealed, we can set it aside. My words, and the teachings of any other member of the Church, high or low, if they do not square with the revelations, we need not accept them. Let us have this matter clear. We have accepted the four standard works as the measuring yardsticks, or balances, by which we measure every man’s doctrine. You cannot accept the books written by the authorities of the Church as standards in doctrine, only in so far as they accord with the revealed word in the standard worksÄr detta något du `håller med om?Eller kan man säga att det stämmer bara om det går att verifiera genom standardverken?:)

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Det står inget där om att medlemmar ska ha en egen planet och att de blir tillbedda som Gud.

    “Neither shall they say, Lo here! or, lo there! for, behold, the kingdom of God is within you.” (Luke 17:20–21.)

    Du har Guds rike redan nu inom dig. Frågan är ju vilken av Guds rikes härlighet du har. Tempelförordningarna är nycklar som öppnar dörren mellan de olika härlighetsgraderna. Men bara för att man genomgått en ceremoni innebär inte med automatik att man får det. Men den som lyder evangeliets principer kan ta emot välsignelsen, annars går det inte. Målet är ju att vi ska bli allt mera lik vår Himmelske Fader, och ju mera lydiga vi är till evangeliets principer, desto mera lik honom blir vi.

    Gilla

   • janne skriver:

    Hej.Med risk att jag börjar bli tjatig.

    Så här står det i Lektionsboken ”Gospel fundamentals”.Kap 36

    The Celestial Kingdom

    This is the place where our Father in Heaven and Jesus live. It is a place where people will be happy, and it will be more beautiful than we can imagine. The people who will live in this kingdom will love our Father in Heaven and Jesus and will choose to obey Them. They must have repented of all their sins and must have accepted Jesus as their Savior. They must have been baptized and received the gift of the Holy Ghost. They must have a testimony from the Holy Ghost that Jesus is the Savior.

    To live in the highest part of the celestial kingdom is called exaltation* or eternal life. To be able to live in this part of the celestial kingdom, people must have been married in the temple and must have kept the sacred promises they made in the temple. They will receive everything our Father in Heaven has and will become like Him.

    The Celestial Kingdom

    This is the place where our Father in Heaven and Jesus live. It is a place where people will be happy, and it will be more beautiful than we can imagine. The people who will live in this kingdom will love our Father in Heaven and Jesus and will choose to obey Them. They must have repented of all their sins and must have accepted Jesus as their Savior. They must have been baptized and received the gift of the Holy Ghost. They must have a testimony from the Holy Ghost that Jesus is the Savior.

    To live in the highest part of the celestial kingdom is called exaltation* or eternal life. To be able to live in this part of the celestial kingdom, people must have been married in the temple and must have kept the sacred promises they made in the temple. They will receive everything our Father in Heaven has and will become like Him. They will even be able to have spirit children and make new worlds for them to live on, and do all the things our Father in Heaven has done. People who are not married in the temple may live in other parts of the celestial kingdom, but they will not be exalted.e. People who are not married in the temple may live in other parts of the celestial kingdom, but they will not be exalted..

    Är det fortfarande kyrkans åsikt?

    Jag syftar då specifikt på :

    . They will even be able to have spirit children and make new worlds for them to live on, and do all the things our Father in Heaven has done.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Det är väl ingen som stoppar dig från att få bebisar heller? Om det blir trångt på jorden kan du ju alltid bli astronaut och kolonisera Mars. Men att skapa en planet själv ur tomma intet? Det går inte.

    Gilla

   • janne skriver:

    ”ur tomma intet?”
    Kom igen va.
    Jag slutar nu. Mina pärlor behåller jag.

    Gilla

   • jannne skriver:

    Men du har rätt i att det blåser förändringens vindar.Undrar om medlemmar har uppfattat vad som händer.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s