Vad händer när staten tar över kontrollen av kyrkan?

 

image (37)

Vad som händer i Krim just nu känns olustigt men välbekant. En stat försöker att ta över kontrollen av kyrkor och använder sina statligt anställda till att utföra jobbet. Jag tänker direkt på kejsarna i Romarriket. Det började med kejsar Konstantin. Hur många paralleller kan man finna nu idag i Krim? Själv tycker jag ganska så många. Det är riktigt riktigt skrämmande.

  1. Romarrikets kejsare tog kontrollen och bestämde vad som var acceptabel kristendom och startar kyrkomöten med speciellt inbjudna biskopar och diakoner som kan antas bli trogna kejsaren.
  2. De kejsartrogna biskoparna tar över kyrkor från andra konkurrerande samfund genom att byta ut otrogna biskopar och diakoner mot kejsartrogna.
  3. Romarrikets militär och statliga tjänstemän bistår de kejsartrogna biskoparna i kampen om övertagandet.
  4. Utsatta kristna fick utstå trakasserier, hot, tortyr, våld, död, förlust av kyrkolokaler och privat egendom, diskriminering i arbetet och där de bodde.
  5. De utsatta kristna försöker att sälja sin egendom och försöker att fly från landet för att kunna undkomma kejsaren, de statliga tjänstemännen, militären, statligt tillsatta biskopar och deras trognaste församlingsmedlemmar som hjälper till i att förfölja oliktänkande utsatta kristna.

Nu spänner de ortodoxa kyrkorna i Ukraina och Ryssland sina nationalistiska muskler. Den uppblossade konflikten mellan de båda länderna innebär att en infekterad kyrkostrid aktualiserats. På vems sida står Gud i konflikten i Ukraina? Frågar du prästerskapet i de inblandade ländernas ortodoxa kyrkor lär svaret variera kraftigt, och i det propagandakrig som omger hela konflikten så har flera präster poserat på bilder som signalerar helt olika saker. Ett exempel på en bild som fått spridning i sociala medier är en långhårig präst som välsignar de ryska trupperna, i full stridsmundering, som enligt uppgifter ska vara stationerade utanför en ukrainsk militärförläggning på Krimhalvön. Bilden signalerar att kyrkan står bakom de ryska truppernas intåg i Ukraina. En annan bild som cirkulerar är på en ukrainsk ärkebiskop, som med allvarlig blick, helt klädd i kyrkans svarta kläder, ställt sig utanför grindarna till den ukrainska militärförläggningen. Han sänder ut signalen att kyrkan står i frontlinjen mot de ryska inkräktarna. Många utomstående betraktare kliar sig nog i huvudet och undrar hur det går ihop att prästerskapet så aktivt blandar sig i den pågående konflikten, från så olika perspektiv? Men konflikten i Ukraina handlar inte bara om två länder som hotfullt mobiliserar. Även en kyrkostrid ligger inbäddad i konflikten, där olika ortodoxa kyrkor passar på att visa upp sina nationalistiska ambitioner. – Här ställs allt på sin spets, säger Misha Jaksic, ortodox samordnare på Sveriges kristna råd.

http://www.dagen.se/nyheter/ortodoxa-kyrkor-pa-bada-sidor-i-konflikten/

En präst lojal med Moskva, uppbackad av vapenmakt, hotade nyligen att ta över en ukrainsk-ortodox kyrka på Krim. Den ryska annekteringen av halvön kan mycket väl innebära ett förändrat kyrkolandskap. Det är Moscow Times som rapporterar om hur den ukrainsk-ortodoxa kyrkan i Perevalnoye, på Krimhalvön, fick beväpnat besök. De fick krav på sig att visa upp dokument om vem som ägde byggnaden, och de beväpnade männen som dök upp tillsammans med en präst ska ha börjat inventera kyrkans ägodelar. Besökarna ska också ha hotat med att inom en snar framtid kan hela kyrkan byta ägare, och därmed bli en ortodox kyrka lojal med Moskva. Om det här är ett första tecken på att samfund lojala med den ukrainska nationaliströrelsen kommer få problem på Krim återstår att se. Men det är i alla fall det scenariot som det har varnats för. – Vi kommer att bli likviderade här. Vår kyrka är en fiende till den ordning som Ryssland vill upprätta, och våra kyrkor kommer antingen att plundras, eller tvingas till att stängas.

http://www.dagen.se/nyheter/rysk-ortodoxa-kyrkan-kan-ta-over-pa-krim/

Präster har tagits in för förhör och avkrävts lojalitet mot den nya regimen. Kyrkan fruktar att dess egendom ska tas i beslag. Ukrainske ärkebiskopen uppmanar Krim-katolikerna att söka sig till ukrainskkontrollerade områden. Den grekiskkatolska minoriteten i Krim känner sig allvarligt hotad efter den ryska annekteringen. Allt fler säljer sina bostäder, packar ihop vad de har och flyttar från halvön. Efter folkomröstningen där 97 procent av befolkningen på Krim ska ha uttryckt önskan om att tillhöra Ryssland är stämningen bland katoliker att ”ingen vet vad som kan komma att hända”, skriver Catholic Herald. Representanter för kyrkan berättar att präster har tagits in för förhör av den ryska säkerhetstjänsten FSB och anklagats för att ”främja extremism och underblåsa orosstämningar” och för att vara ”Vatikanens agenter”. En präst uppges ha misshandlats under förhören. Kyrkans anställda har hotats med fängelse och mottagit anonyma telefonsamtal och lappar med hot.

http://www.dagen.se/nyheter/ukrainska-katoliker-flyr-fran-krim/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad händer när staten tar över kontrollen av kyrkan?

  1. Bahra skriver:

    Läskigt. Att vi människor aldrig lär oss…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s